За друг химн на България

Никола Инджов

/ #5 За друг химн на България

2016-01-19 15:55


КОМЕНТАРИ ОТ ФЕЙСБУК И ЕЛЕКТРОННАТА ПОЩА

ВВ:
Идеята  е интересна, но е малко закъсняла. Тя трябваше да бъде обсъдена, когато се приемаше конституцията.Сега да обсъждаме въпроса за един нов химн, означава да сме приели, че съществуващият химн не е добър... Но ще призная, че аз също съм си мислил дали "Мила Родино!" нямаше своите алтернативи.Например рапсодията "Вардар" на Панчо Владигеров също би могла да бъде един прекрасен български химн.Но не виждам как ще можем да се откажем от "Мила Родино". Това би ми изглеждало като отказ от Родината.

ТЛ:
Уви, държавата ни в този исторически момент не е държава на духа, а държава на бандюгите. Затова и не съм оптимист, че такова предложение ще мине. Но трябва да се опита.

Пенка Чакалова - Генева, правнучка на МИТРЮ КИРКОВ КАРАКИРКОВ - брат на КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА:
Подкрепям идеята за друг химн на България! Химнът Кирил и Методий обединява нацията, прославя миналото и дава насоки за идни дни - чрез единение към просперитет. За такова единение е радетел и Капитан Петко Войвода. Девизът: "Да не се делим ни в лошо, ни в благатко време!", е ръководно начало в живота му. Той е прозрял преди повече от 115 г./ починал на 07. 02. 1900 г./, че в единството е свободата на народа ни. Нека се обединим около това мъдро предложение и знамето на България да се вее под звуците на призивните слова: " Върви, народе възродени ..."


КК:
Обръщението е хубаво и вярно! Химнът на родственика ми Стоят Михайловски е достоен за национален химн, макар че текстът днес е манипулиран, за което писах… Цялата държава не реагира на 1160 годишнината от създаването на азбуката и се направи на сляпа и глуха за 1200 годишнината от раждането на Методий и 1130 годишнината от смъртта му, които се навършиха през изминалата година, и които съвпадат с 1130г. от прибирането на учениците на Кирил и Методий в България…

ВК:
Благодарим за това, че се присъединявате към една стара идея!

АИ:
Идеята безспорно е добра, но се съмнявам, че ще се възприеме лесно.
Ясно е, че ще се пеят първите три куплета, но сигурно ще трябва и малко по-друг аранжимент, тъй като сега химнът се възприема повече като марш.
Така или иначе, идеята си заслужава да бъде обсъдена.
Сегашният ни химн е от вида "патриотични песни" - възпяващи красотите на родината, а не точно химн /anthem/.
На всичко отгоре, вероятно ще трябва и да се промени конституцията.


КА:
…Освен това, ще звучи из политически сборища - със сигурност.

ДД:
Кощунствено и фалшиво е да пеем с цяло гърло "Миииила родино, ти си зеееееемеен рааааай!", след като вече не знаем в кой кръг на ада сме! И все пак на народа ни му остана един празник. сред десетките "национални". И той е 24 май. Там й е мястото на тая песен, макар и да не е химн!

ПК:
"Върви, народе възродени!" - химнът се е срастнал с празника. Да не ги разделяме.
Додолавям вашата загриженост, но промяната на химна няма да ни върне към Държавата на Духа, затова нека да не изваждаме този химн от контекста на нашия духовен празник 24-ти май, поне тази светла дата не е потънала в забрава.

ИД:
България днес е в коматозно състояние: предстои окончателното разлагане на нация и държава. Катастрофа като сегашната е непозната през цялото съществуване на държавата и народа ни, и е последна, освен ако не пресечем процеса. Първопричината за тази катастрофа е привнесения отвън морал, който започва и завършва с материалното обогатяване. Вследствие на горното, да се говори и пише днес, че България е държава на духа, е най-малкото смешно и кухо-звучащо, настрана от факта, че е и печално.