Петиция срещу гигантска ферма за норки край Стара Загора


Гост

/ #617 От сайта на БНР

2015-05-08 20:55

Четири лапи: Убиването на норки заради кожата им е престъпление по чл. 325 б от НК

 

Отглеждането на норки във ферми заради кожата им е престъпление по чл. 325 б от НК. Това заяви за Радио Стара Загора Явор Гечев от Организация за защита на животните "Четири лапи".
Според него, умъртвяването на животни, различни от селскостопанските, когато не става дума за ликвидиране на заразно заболяване, дератизация или евтаназиране по медицински причини, е забранено от българското законодателство. Умъртвяването на норки в газови камери е противозаконно, дори когато те са специално селектирани , а не защитен вид норки, посочи Гечев.
От друга страна, условията, в които се отглеждат са брутални и противоречат и на нормативите, смятат природозащитниците. Според закона, условията за отглеждане трябва да са съобразени с вида, а нормативите за отглеждане на норки в зоопаркове изискват по 6 кв. метра площ на животно, което също не е спазено. Заради това, по думите на Гечев, над 70% от норките  проявяват стереотипно поведение.
Промишленото отглеждане на 400 000 норки годишно би довело до замърсяване на околната среда, най-малкото на водите в региона заради изпражненията, смятат еколозите от „Четири лапи“.  В Европа се приемат закони за закриването им, например в Холандия тече 10-годишен гратисен период за поетапното им затваряне до 2024 г, а ние – тепърва ги отваряме, аргументира се още Гечев.
Екип адвокати се е заел да проучи цялата документация за фермата в Маджерито, а протестите ще продължат, заяви още Явор Гечев.
Днешният протест срещу фермата за норки в с. Маджерито до Стара Загора събра хора с различни интереси пред Народното събрание в София. Близо до групата защитници на дребните бозайници с ценна кожа бяха и представители и на инвеститора „Фармпро“ЕООД.
Близо 17 000 души са се подписали до момента в петицията против отглеждането на норките в клетки, приспиването им

газова камера и одирането на кожите им, каквато е крайната цел на този бизнес.

http://bnr.bg/starazagora