Петиция към главния прокурор Борис Велчев

marystaneva

/ #158 Сидеров чел ли е Конституцията?

2011-05-22 06:27

"...Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната.Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човек...а и на гражданското общество.
Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
Вероизповеданията са свободни.
Религиозните институции са отделени от държавата.
Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание.
Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.
Български гражданин е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин или който е роден на територията на Република България...
Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция.
Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация.
Всеки има право на лична свобода и неприкосновеност.
Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними. Държавата съдейства за поддържане на търпимост и уважение между вярващите от различните вероизповедания, както и между вярващи и невярващи.
Свободата на съвестта и на вероизповеданието не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други граждани.
Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността.
Забраняват се организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие.
Основните права на гражданите са неотменими.
Не се допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други...."
И т. н. :
http://www.parliament.bg/bg/const