За въвеждане на избирателен район "Електронно гласуване"

Стефан Златарев
Авторът на тази петиция

/ #1 Защо въвеждане на нов избирателен район?

2013-08-26 21:57

Идеята за въвеждане на гласуване през Интернет в отделен избирателен район се породи от възможността да се използват вече приетите механизми за обособяване на избирателите и кандидатите от даден район спрямо тези от други райони, с което гласуването през Интернет може да им даде много повече полза отколкото простото заместване на хартиените бюлетини с електронни формуляри.
Ето и два примера:
- списъците на кандидати по избирателни райони са ограничени по различни причини - технически и принципни - най-малко хартиените бюлетини не може да са безкрайно дълги, а и не трябва да объркват избирателя. Електронното гласуване може да се възползва от достиженията на съвременните информационни технологии и да направи гласуването толкова просто колкото следването във Facebook
- обратната връзка между народен представител и подкрепилите го избиратели е силно ограничена. В най-добрия случай в момента тя може да е еднопосочна в едната или другата посока. При електронно гласуване гласуването може да е анонимно и въпреки това системата да позволява анонимен канал, чрез който народният представител да комуникира с избирателите за един по-личен контакт, в който той може да следи за нивото на доверие, което поддържа.