Против закриване на сектор СОД към МВР на Република България


Гост

/ #200 да съберем 2 и 2

2013-08-06 21:56

Статия  от Вестник "Сега" 06.08.2013г.


Направление „Сигнално-охранителна дейност" е създадено през 1970 г. По информация на МВР само в столицата СОД охранява около 7500 обекта.
Вътрешният министър Цветлин Йовчев ще закрие сигнално-охранителната дейност на МВР, съобщи "Нова телевизия". Йовчев обяви това свое намерение още при представянето на управленската си програма в началото на мандата. Тогава той заяви, че министерството трябва да се откаже от несвойствените си дейности.

От години МВР играе парадоксална роля в охранителния бизнес. От една страна, министерството всяка година си докарва милиони от охраната на хиляди обекти, но в същото време издава лицензите на охранителните фирми. Така МВР едновременно е конкуренция и регулатор в охранителния пазар. Като лицензиращ орган МВР има и пълен достъп до информацията относно дейността на негови конкуренти - клиенти, параметри на договори, на изпълнение, въобще всичко. А част от тази информация би трябвало да е търговска тайна.

Според финансовите разчети за първото шестмесечие на 2013 г. МВР е реализирало 12.4 млн. лв. приходи от сигнално-охранителна дейност. В същото време обаче се отбелязва, че за цялата миналата година са били планирани 26 млн. лв. приходи, но те не са постигнати. "Отчетените приходи от сключени договори за охрана на обекти със сигнално-охранителна техника за 2012 г. са 24.8 млн. лв. Това неизпълнение е било компенсирано в приходната част на бюджета на МВР от преизпълнението на приходи от други дейности", обясниха от министерството.

Отчетът сочи още, че при печалба от 24.8 млн. лв. за 2012 г. СОД има разходи от 23.2 млн. лв. Още по-зле е ситуацията от началото на годината. От данните става ясно, че разходите надхвърлят приходите с повече от 1 млн. лв. През 2012 г. СОД е внесло в бюджета 3.8 млн. лв. ДДС, а от през първите шест месеца на тази година - 1.9 млн. лв.

МВР охранява около 10 000 хил. обекта, като само в София са 7500. От министерството обясниха, че след изтичане на действащите договори те просто няма да бъдат подновявани и така постепенно ще се върви към закриване. Все още не е ясно как всички тези обекти ще бъдат поделени между частните фирми и дали излизането от пазара на голям играч като МВР няма да доведе до напрежение в бранша.

Къде е истината?
От прочетеното тук, се сблъсквам с няколко неточности.
1. Планирани 26 мил.лв.,отчетени 24.8 мил.,без да се споменава,че това е след дърпане на ДДС. Сами можете да си направите сметка колко става прихода и къде отива ДДС-то.
2.През 1-во полугодие на 2013 г. внесено ДДС-1.9 мил.лв.,а през цялата 2012 г.- 3.8 мил..С метода на елементарната математика може да се сметне колко ще бъде внесено още до края на годината. И къде се е чуло и видяло да се прави финансов отчет на полугодие, но това е друга тема.
3.В цялата страна имало 10000 обекта,а само в София 7500. Пак викам на помощ елементарната математика и тя ми казва, че за страната общо остават 2500 обекта...??? Дали е възможно това ,имайки предвид ,че в един средно голям град, охраняваните от СОД- МВР обекти са около 2000. И най-слабия математик може да си направи сметка, че изнесените тук цифри и информация не са верни, а са поднесени незнайно от кого / а може би и знайно/ ,за заблуда на обществото , което не е запознато с тези тънкости , с което всъщност се търси оправдание за поредната налудничава идея.