Не на връщането на цигарения дим в заведенията


Гост

/ #2134 Re:

2013-05-29 07:52

#4: Пушач - Там където работя пушенето е забранено в помещенията резултатът е, че тези които пушат го правят на стълбището между първия и втория етаж. Аз работя на третия и две врати ме делят от стълбището и въпреки това димът се усеща. Мислех си, че може би аз съм просто чувствителна към него, но когато други колеги непушачи дойдоха по работа на етажа и ме запитаха "Откъде се взима този ужасен мирис на цигари?" и аз им отвърнах, че от коридора между етажите, разбрах, че проблема явно не е в мен. Как тогава се очаква непушачите да се радват на чист въздух като дори повечето заведения са си "решили" проблема като просто са сложили пепелници на едните маси, а на другите - не? При положение, че цигарения дим има свойството да се просмуква дори през прегради като врати повечето кафенета и ресторанти дори не са се постарали да разделят помещенията си на две.

Да, въздухът от колите не е чист. Факт. Но това, че нещо не е наред не дава оправдание на човек да доскапва нещата, като българските изказвания "Дай да ти отрежа главата, че да не те боли!" - просто звучи абсурдно. Майка ми и една приятелка са алергични към цигарения дим и почват да кашлят от него. Разбирам, че и вие искате да си направите удоволствието като запалите цигара, но, да си признаем, това е по-скоро лукс отколкото нужда, а има хора, за които дишането на максимално чист въздух е въпрос на необходимост, не на желание или каприз. Къде тогава отиват техните права? Когато въпросът опре до това между лукс и необходимост, тези които са здрави и могат да станат и да излязат навън, за да си направят удоволствието, според мен би трябвало да направят този малък компромис, пред тези, за които едно 10-минутно излизане не би свършило толкова добра работа поради здравословни причини.

Отговорът ми има за цел само да покаже и другата гледна точка, не като опозиционна страна, а по-скоро от чисто човешката - да проявяваме малко повече разбиране и загриженост един към друг като хора, подобно на отстъпването на място в трамвая - седналия си има и право да си остане на мястото, но всеки който е сравнително здрав и някога е имал дядо или баба, за които ги е било грижа, би проявил отстъпчивост при вида на по-стар и трудно подвижен човек. Така и мисля, че хората които пушат, биха могли да проявят разбиране към приятелите си, които не пушат и да отстъпят малко, за да не им причинят дискомфорт.