За свикване на ново Велико Народно Събрание(ВНС)

Novae1

/ #4 Re: Re: Re:

2013-05-17 13:19

#3: Novae1 - Re: Re:  

 

Глава първа
Основополагащи принципи за вътрешна и за външна политика
Член 1. 
(1) България е Република на представителната демокрация. 
(2) Цялата републиканска власт произтича от народа. Тя се осъществява от него чрез органите, предвидени в настоящата Конституция, а в случаите на неизбежна отбрана-непосредствено.
(3) Никоя част от народа, политическа организация или друга обществена организация, републиканска институция или отделна личност няма права да присвоява осъществяването на народния суверенитет или да обявява себе си за ръководна.
Член 2. 
(1) Република България е териториална общност на всички наши граждани. В нея не се допускат учредяване на автономни териториални общности на каквато и да било идеологическа или политическа основа. Местното самоуправление се признава и стимулира за осъществяване на хуманен просперитет.
(2) Териториалната цялост на Република България е неприкосновена.

Член 3. 
Славянобългарският писмен и устен език е официален.
Член 4. 
(1) България е правова Република. Всяка управление се осъществява съобразно с Конституцията и със законите.
(2) Република България е гарант за живота, за свободата, за достойнството на човека и неговите правата, създавайки условия за свободно развитие на всеки в едно проспериращо гражданско общество.
(3) Република България може да участва в доизграждането и просперитета на Европейския Съюз съобразно с волята на народа за това.
Член 5. 
(1) Конституцията е Основен Закон и никой друг не може да й противоречи.
(2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.
(3) Никой не може да бъде съден за действие или бездействие, което не е било обявено от действащото законодателство за престъпление към момента на извършването им.
(4) Международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила са част от вътрешното право. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат.
(5) Всички актове подлежат на публикуване и влизат в юридическа сила три дни след обнародването им, освен когато в тях е определен друг срок.
Член 6. 
(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и по права.
(2) Всички граждани са равни пред законите. Не се допускат никакви ограничения или привилегии на права и свободи, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение, имуществено състояние или неправомерни константни практики.
(3) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван, подслушван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в случаите на разрешение от съда или от прокурора.

 

Член 7. 
Републиката отговаря за вреди, причинени от накърняване на човешкото достойнство, от нарушение или потъпкване на права, свободи и интереси, от незаконни актове или действия и бездействия на нейни органи и длъжностни лица.
Член 8. 
Републиканската власт се осъществява чрез функционирането на законодателна, правораздавателна и съдебна дейност.
Член 9. 
(1) Въоръжените сили гарантират суверенитета, сигурността и независимостта на общността за защита на нашата териториална цялост.
Член 10. 
(1)Избори, национални или местни референдуми се провеждат въз основа на зачитане на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване. Валидни са изборите, ако са гласували повече от половината на всички имащи право на глас.

(2) Изборът за независим кандидат е явен.

(3) Участващите в изборите сами поемат разходите за предизборна и изборна  кампания.
Член 11. 
(1) Политическият плурализъм е основният гарант за обществено достойнство.
(2) Нито една политическа организация или идеология не може да се обявява или утвърждава за републиканска.
(3) Политическите организации съдействат за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите. Въвежда се специален ред за учредяването, функционирането и прекратяването на политическите организации или условията за тяхната представителност.
(4) Въвежда се абсолютна забрана за учредяване на политически организации на етническа, расова или верска основа, както ония, които си поставят за задача и цели насилствена промяна на установения в Републиката ред.

(5) Въвежда се забрана за политическа дейност за срок от пет мандата за обществени организации, чиито бивши или настоящи членове са се занимавали или  занимават с производство, продажба или разпостранение на наркотични вещества.
Член 12. 
(1) Сдруженията на гражданите служат за задоволяване и за защита на свои интереси или права и свободи.
(2) Сдруженията на гражданите, включително синдикалните, могат да си поставят политически цели за да участват в местното самоуправление. 
(3) Уставите на тези сдружения не може да противоречат на Конституцията  и/или на действащите закони.

Член 13. 
(1) Вероизповеданията са ненакърними.
(2) Религиозните институции са отделени от Републиката и училището от тях.
(3) Източноправославното вероизповедание е традиционна религия на България.
(4) Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да бъдат използвани за политически цели.

(5) Висше образование по теология се извършва в съседни страни.

Член 14.
Семейството, майчинството и децата са под закрила на републиканската общност.
Член 15. 
Република България осигурява опазването и възпроизводството на околната среда, поддържането и разнообразието на живата природа при разумното използване на природните богатства и всички земни и водни ресурси.
Член 16. 
Правото на труд се гарантира и се защитава. Полагането на труд е възмездно, като заплащането се движи в рамка за минимално  и за максимално заплащане, задължителна за всички.
Член 17. 
(1) Правото на собственост и на наследяване се гарантира и защитава.
(2) Собствеността е лична, частна и публична.
(3) Личната, частната и републиканската собственост са неприкосновени.
(4) Въвежда се режим за управление на собствеността на обектите от републиканско и от общинско естество.
(5) Принудително отчуждаване на собственост за републикански или общински нужди се разрешава само въз основа на законодателен акт, при условие, че тези нужди не могат да бъдат задоволени по друг начин след предварително и равностойно обезщетение.
Член 18. 
(1) Подземните богатства, крайбрежната плажна ивица, републиканските пътища, както и водите, горите и парковете с общонародно значение, природните и археологическите резервати, изключителна републиканска собственост.
(2) Републиката осъществява суверенни права върху континенталния шелф и в изключителната икономическа зона за проучване, разработване, използване, опазване и стопанисване на биологичните, минералните и енергийните ресурси на морските ни пространства.
(3) Републиката осъществява суверенни права върху радиочестотния спектър и позициите на геостационарната орбита, определени за България в международни споразумения.
(4) Въвеждането на републикански монопол върху железопътния транспорт, националните пощенски и далекосъобщителни мрежи, използването на ядрена енергия, производството на радиоактивни продукти, оръжие, взривни и биологично силно действащи вещества се гарантира и защитава.
(5) Условията и редът за концесии на обектите по този член и разрешения за дейности на чуждестранни граждани не могат да накърняват интересите от местно значение.
(6) Републиканските имоти се стопанисват и управляват в интерес на гражданите.
Член 19. 
(1) Производството, земеделието и животновъдството в Република България се базират на свободна стопанска инициатива.

(2) Гарантира се на всички граждани и юридически лица възможността за реализирането на еднакви правни условия за стопанска дейност и се гарантира предотвратяване на злоупотреба с монополизма, нелоялната конкуренция и лобизма с оглед защита на потребителите.
(3) Допускат се в разумен размер и вид инвестиции за стопанската дейност на български или на чуждестранни граждани и юридически лица.
(4) Законът може да създава условия за коопериране и други форми на сдружаване на гражданите и на юридическите лица за постигане на стопански и социален напредък.
Член 20.
Републиката създава условия за балансирано развитие на отделните райони и подпомага териториалните органи и дейности чрез финансово-кредитна и инвестиционна политика.
Член 21. 
(1) Територията е основно народно богатство, което се ползва от особената закрила на Републиката и на общността.
(2) Обработваемата земя се използва само за земеделски цели, а промяна на нейното предназначение се допуска по изключение при доказана необходимост.
Член 22. 
(1) Чуждестранни граждани или чуждестранни юридически имат право да придобиват собственост върху земя при условията, произтичащи от присъединяването на Република България към Европейския Съюз или по силата на международен договор надлежно ратифициран, обнародван и влязъл в сила за България, както и чрез наследяване.
(2) За ратифициране на международен договор по Член 22(1) се изисква гласуване с мнозинството на две трети от всички народни представители.

Член 23. 
(1)Републиката създава условия за свободно развитие на науката, образованието и изкуствата и ги подпомага. Тя се грижи за опазване на  историческото  и за културното наследство.

(2) Образованието и здравеопазването са абсолютно безплатни.

(3) Не се допуска съществуването на повече от 5 университета и други   12 висши учебни заведения.
Член 24. 
(1) Външната политика на Република България не може да се осъществява в противоречие с принципите и нормите на международното право.
(2) Основни задачи на външната политика на България са защитата на обществената сигурност и независимостта на страната, на благоденствието, на човешкото достойнство, на основните права и свободи на българските граждани, както и съдействието за установяване на справедлив международен мир, ред и сигурност.

(3) Подлежат на вписване в Секретариата на ООН всички договори на Република България с други страни или с международни неправителствени организации.