В подкрепа на въвеждането на Религия-Християнство-Православие като редовен предмет в българските училища.
С Божия помощ – приеха на първо четене предмета „Добродетели и религии“ – включи се в следващия етап!
Браво! Успех!
"Макар и с някои различия спрямо първоначалната идея (вместо „Религия – Християнство – Православие“, предметът ще обхваща по-широка тематика)"
Това нещо не ми допада. Каква е тази по-широка тематика?? Ако принудително детето ми да учи за исляма, будизма или друга чужда религия ще има разправии.
Благодарим Ви за организацията!
Относно притесненията за разширената тематика на бъдещия предмет по религия -
искам да подчертая следното:
1. Темата ще обхваща и други религии, но единствено като културно-религиозен контекст и от православна гледна точка – как Православието разбира и се отнася към тях. Няма да има задължително „изучаване“ в смисъл на приравняване или насаждане на чужди религии.
2. Преподаването на Православие трябва да се извършва само от православни учители, които реално изповядват вярата. Това е ключово за запазване на духовната и богословска автентичност.
3. Аз лично съм направил предложението до Народното събрание православното вероучение да започне първо, още през 2025–2026 г., тъй като само ние разполагаме с готови учители, учебници и подготвени кадри.
Това не е компромис с православието, а усилие то да бъде представено адекватно, уважено и защитено в образованието.
Предметът няма да има за цел нито да релативира, нито да подменя традиционното православно възпитание. Всяка форма на налагане на чужда религия би била в противоречие с Конституцията на Република България, Закона за вероизповеданията и международните документи, гарантиращи свободата на вероизповедание.
С уважение, Maрио Лагадов,