Peticiq.com

ДА СПАСИМ СЕЛСКОСТОПАНСКА АКАДЕМИЯ!

Има надежда за Селскостопанска академия!

Гост#1 Sep 30, 2015, 13:10
Най-после нещо смислено!
Гост#2 Sep 30, 2015, 15:57

На Вашият въпрос : ........." никой не обяснява защо всяка година драстично се орязва бюджетът на Академията! Така все по-целенасочено се спъва научната дейност в Селскостопанска академия."...? Добронамерени сте към Депутатите и Държавата но сериозно грешите! Изобщо не се цели спъване на ССА! Истинските цели са 2 : След като се провалиха всички опити за закриване на ССА включително и провала на Европейската Комисия ръководена от Брент Ликвидацията може може по лесно да стане в 2 стъпки : 1. Политика на систематично орязване на Бюджета и освен това предоставяне на министерството право за разпореждане с Бюджета за наука.като година след година планомерно и необосновано се намалява Бюджега на ССА и Държавата разчита на обслужване от западни фирми...2. Стъпка 2 Поради недостатъчно пари след няколко години иновативният потенциал на ССА спада, настъпва процес на застаряване , обезкадряване, намалява постъпването в сисгемата на млади кадри. След определено време ССА е задушена, не може да изпълни задачите си и става лесно да се ликвидира ССА като ненужна и обосновано!
Само че ССА и селекциите се оказаха неочаквано много жилави и поне за Селекцията лично знам защото работех в Институт по царевицата Кнежа като професор по Генетика, Селекция и Семепроизводство и съм изпитал началната част на систематичното унищожение на ССА,  Забележете върхови сортове и хибриди излязоха на пазара когато най нямаше пари и напук на тази политика!Например Мутантният междулинеен хибрид царевица Кнежа-509 Влезе в семепроизводство и производство 1994. След 1996 г поне 10 години 50 % от площите на царевицата в България се засяваха с този хибрид царевица. Чужди селекции демонстрираха ежегодно минимум 500 нови хибриди в Демонстративни участъци. Но единствено Американската фирма Пионер поставяше и Кнежа-509 за стандарт в Демонстративните си опити. Това става и в другите Институти. Запознайте се с историята за Български фъстъци на Института в Садово създадени от проф Деликостадинов, които владеят Американски пазари!!! Господа депутати има и плодове и домати и зелечуци и пшеница и ечемик и други Фуражни култури и Лозя където Българската селекция и земеделска наука е в първите редици на световна сцена не само защото са с висока добивност, но са и със високо качество и потребителна стойност. Хората още помнят вкуса на Българските домати и мен много пъти на много места ме питат защо ядем пластмасови домати а не си гледаме нашите!??? И Аз питам само за да си осигурим Растителна защита със Гена Рин в доматите ли?! Ами те трябва и да могат да се ядат!!. Какви комисионни трябва да получавате за да решите да закривате такова нещо като ССА и Институти някой от които онователи на науката и Селекцията след Турско Робство като Образцов Чифлик. Поне се подсетете да направите Земеделски музей там!Закривате ССА и Институти със заслуги от преди Комунизма и то без никакви обяснения пред народа!!! Извинете но се разгневявавам от такова управление! Въпросът който като пенсионер и човек от народа искам да да задам е: Кои и какви сили са поръчителите и кои изпълнителите на такава поръчка? Наистина ли си мислят, че проблема за ССА като носител на иновативен потенциал , патенти ,знания и научни традиции не е обект на Национална Сигурност, независимо в каква конфигурация от държави сме? Кой  , на кото, защо и колко им плаща за да систематично задушават и унищожават уж демократично Земеделската наука в България и иновативният потенциал на Държавата в Земеделието и Генетиката, Селекцията и Семепроизводството???.......
С Уважение: проф дсн Кирил Христов / пенсионер/

Please comment on this petition

Please do not write personal information such as an address, phone number or email address in your comment. Do not write your own name or the name of any other person either.