За допълнително финансиране на иновативни проекти по ОПРКБИ


Гост

#1

2014-01-10 12:29

Идеята е много хубава. Осигуряването на допълнително финансиране за намерилите място в резервния списък проекти ще подпомогне не само фирмите, включени в списъка, но ще има и голям икономически ефект за държавата. Не бива да се забравя, че става въпрос за иновации, при които внедряването ще доведе до мултиплициране на ползите за цялата икономика и държавата
Емил Петров

#2 Пари няма - ДЕЙСТВАЙТЕ!!!

2014-01-13 16:08

Уважаеми колеги,
Позволих си да запозная г-жа Милушева с Обръщението. Получих отговор, че пари няма, но без никаква информация за евентуално информиране на отговорните лица от по-високо ниво, които се изисква в Обръщението.
Попитах повторно, за да получа по-обстойна информация - отговорът от нейна страна отново не съдържа информация за становището на висше стоящите.
За наше голямо съжаление твърдият отговор е "Пари няма"!!! С други думи - който взел - взел. Останалите пак да кандидатстват, пък може и да вземат!!!
Вижте какво отговаря тя на моите въпроси:

_________________________
Здравейте г-н Петров,

отговарям на всеки въпрос, адресиран до мен. До мен не е стигала петиция и затова не мога да коментирам. Ако Вие комуникарате с всички тези 100 фирми, подписали петицията, то моля да им препратите този отговор и на тях.

По повод на Вашия имейл, предоставям Ви финансовата ситуация на ОПК към днешна дата: Към 31.12.2013 г. по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007-2013 са изпълнени или в процес на изпълнение са 2 346 договора на стойност 2.279 млрд. лв., при бюджет на програмата 2.273 млрд. лв., т.е. бюджетът е изчерпан и е налице наддоговаряне от 0,26%. С процедурите, които са в процес на оценка, това наддоговаряне ще надхвърли 10%.

По Приоритетна ос 1 „Развитие на икономика, базирана на знанието и иновационни дейности” са обявени 12 процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, от които 7 са насочени директно към бизнеса и са на стойност 374 млн. лв. При бюджет от 265 млн. лв. по тази област на интервенция, е налице наддоговаряне от 41%.

По Приоритетна ос 2 „Повишаване ефективността на предприятията и развитие на благоприятна бизнес среда” са обявени 20 процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, от които 19 са насочени директно към бизнеса и са на стойност 825 млн. лв. По процедура 2.3.02 „ Енергийна ефективност и зелена икономика“ в процес на оценка са проектни предложения за 49 млн. лв., като се очаква преди крайния срок да бъдат подадени проектни предложения за поне още 137 млн. лв., а според Асистента по проекта – за още 293 млн. лв. Предстои и оценка и договаряне на процедура 2.1.14 „Технологична модернизация“ с бюджет от 97 млн. лв. След сключването на всички тези договори договорената сума по тази приоритетна ос ще надхвърли 1.356 млрд. лв. при бюджет от 1.035 млрд. лв. или ще има наддоговаряне от 31%.

От гореизложеното е видно, че 1.638 млрд. лв. са насочени директно към българските предприятия. От тази сума само 314 млн. лв. са за големи предприятия, а 1.324 млрд. лв. са за микро, малки и средни предприятия.

Към тази сума следва да се прибави и сумата, която микро, малки и средни предприятия директно получават от инициативата Джереми под формата на гаранции с по-ниско обезпечение, наполовина намалени лихви по кредити, както и за стартиране на бизнес. По прогнозни данни към м. декември 2013 г. подкрепени по тези инструменти са над 5 700 микро, малки и средни предприятия с 883 млн. лв.

Ресурсът е изцяло изчерпан и както Ви писах в предходния имел, имаме предвид интереса на фирмите и затова ще направим всичко възможно да отворим нова схема по новата оперативна програма в рамките на тази година.

Поздрави,
Ели Милушева

___________________________________________
>>> Emil Petrov 13.1.2014 г. 10:36 ч. >>>
Уважаема г-жо Милушева,

Благодаря за бързия отговор, но той трябва да бъде даден не на мен, а на всички над 100 представители на бизнеса, подписали до момента Обръщението (Петицията)! За целта на този сайт ХХХХХХХХХХХХХХХХ има рубрика "Коментари".

Никъде в Обръщението не е казано, че задачата е лека! В тази връзка Вашето внимание е насочено към ръководителите от най-високо правителствено ниво, които могат да поемат допълнителен риск и да намерят и друг начин за финансиране. Във Вашия отговор няма информация за това - запознахте ли посочените отговорни лица с искането на засегнатите фирми и какъв е техния отговор? Интересно е и кой ще поеме отговорността, ако след 2 години - при финално финансово отчитане на ОПРКБИ, се установи, че са изразходвани по-малко средства от планираните (губим европейски средства)?

Прави впечатление и друго. В рамките на ОПРКБИ за определени проекти такива ресурси се намират много лесно, особено, ако проектите са малко на брой и на голяма стойност! При груб преглед на данните се вижда нещо много притеснително: не повече от 500 - 550 милиона лева (около 25% от средствата по програмата) са средствата, предоставени директно за микро, малки и средни предприятия, които са над 95% от фирмите в страната. Ако се направи оценка и за относителния дял на МСП от производствената сфера, този дял ще е около 15-20%.
Тези данни не говорят за изпълнение на европейската и националната политики за подпомагане на малките и средните предприятия! Нещо повече, съществуват обосновани подозрения, че МСП са ощетени в сравнение с големите фирми.
Освен това, голяма част от средствата са предоставени като кредитен ресурс на някои банки (използват се основно за намаляване на кредитния риск, но от тях се възползват банките, а фирмите си плащат кредитите). Доста средства се предоставиха на големи предприятия, които са под 1% от фирмите, на научни организации, които за сега реализират своите проекти основно на хартия и т.н. Средства са отпуснти и на организации от други направления, които или не добавят стойност или добавената стойност е много малка в сравнение с производствената сфера и очакваното по този проект.

Надявам се, че заинтересованите от този казус фирми ще намерятотговор и по-решителна подкрепа от Ваша страна и от страна на Правителството.

Все пак нека да завърша оптимистично - усещам положителната Ваша нагласа за оказване на помощ на фирмите и развитие на бизнес средата чрез ОПРКБИ!
Дано да не се лъжа!

С уважение:
Емил Петров

_____________________________________________
On 1/10/2014 10:15, ЕЛИ МИЛУШЕВА wrote:
> Здравейте г-н Петров,
>
> благодаря Ви за имейла. Разбирам желанието Ви, но ресурса по програмата е изцяло изчерпан.
> Имайки предвид ситуацията ще се опитаме, като се съобразим с новия планов период, да отворим нова схема по иновации през следващите месеци.
>
> Желая Ви успешен ден,
>
> Ели Милушева
>
_____________________________________
> Уважаема г-жо Милушева,
>
> На общодостъпния сайт ХХХХХХХХХХХХ тече подписка с обръщение
> (Петиция) към Вас - ХХХХХХХХХХХХХ. То съдържа гореща
> молба за активни и ефективни действия за осигуряване на необходимото
> допълнително финансиране на останалите проекти от Резервния списък по
> покана за участие с проекти BG161PO003-1.1.07 „Внедряване на иновации в
> предприятията”.
> Вашите служители вече ни изпращат резултатите от оценките. От тях се
> виждат редица явни субективни решения, които създават впечатление за
> несправедливост. В тази връзка много по-справедливо би било всички
> проекти с положителна оценка над 60 точки да бъдат с осигурено финансиране.
>
> Надявам се, че положителните оценки за Вашата работа ще бъдат доказани и
> при този сложен случай, за който сме убедени, че намерите решение!
>
> С уважение:
> инж. Емил Петров - подписал посоченото обръщение
Янко Димчев

#3 Пари винаги има! Въпрос на желание е да се намерят!

2014-01-13 17:29

Уважаеми колега инж. Петров,
в резервния списък по горе цитираната процедура има 137 - микро и малки; 28 - средни и 36 - големи предприятия.
Мисля си, че е редно въпросната Петиция - след подписването от повечето заинтересовани фирми от резервния списък, да се разпечата и да се внесе по официалния ред до г-жа Милушева, с копия до всички лица по възходящ ред, изброени в петицията. Министър Стойнев, министър и вице-премиер Златанова, министър и вице-премиер Бобева, премиер-министър Орешарски, както и копия до медиите. Ако само си се подписваме и си споделяме дружески петицията.., едва ли ще има някакъв ефект от нея! В тази държава нещата се случват или от интерес, или по принуда. Ясно е, че интерес едва ли има някой да се размърда да работи допълнително, за това остава да бъдат принудени. 201 - български предприятия не са никак малко и маловажни, за да се оставим да ни "минат" само с "Благодаря ви за участието"! Още повече, че зад тези 201 - предприятия стоят поне по още 2-3 такива, които са давали оферти за ДМА и др. Ако тази петиция има за цел "лични контакти" и проучвания.., - не е коректно спрямо останалите фирми подписали я!
Успех на всички!
Емил Петров

#4 Re: Пари винаги има! Въпрос на желание е да се намерят!

2014-01-14 09:57

#3: Янко Димчев - Пари винаги има! Въпрос на желание е да се намерят!

Благодаря Ви за подкрепата!

Напълно съм съгласен с Вас и именно това ще направим с малки корекции.

Процедурата с подписи на хартия сме играли преди няколко години, когато администрацията отхвърляше проекти само заради отсъствието на един подпис или печат. Тази процедура е много сложна, особено за повече участници.

Смятам първо, че трябва да уведомим пряко и чрез медиите посочените отговорни лица по електронен път и с уведомително писмо (на хартия) от името на подписалите. Надявам се на подкрепа за това!

Все пак имайте предвид, че нямам намерение и за цел да създавам връзки. Моите въпроси по повод европейските програми са редовни и присъстват от години в сайтовете. Имам бизнес, обичам страната си и искам тя да се развива правилно в интерес на всички активни граждани без да се използват скрити и подмолни лобита и интереси. Задкулисните игри сриват бизнеса - болест, от която цялото ни общество страда!

Янко Димчев

#5 Re: Re: Пари винаги има! Въпрос на желание е да се намерят!

2014-01-14 10:31