Петиция против посещаването на болни деца в детските градини!

tinki_winki3

#1 Петиция против посещаването на болни деца в детските градини!

2013-11-12 09:46

Напълно Ви подкрепям в начинанието Ви, но за съжаление това е една загубена кауза. Родител съм на близнаци трета година в детска градина. Потърпевша съм от всякъде на всичко описано от Вас и за съжаление вече съм се примирила, защото войната е предварително загубена. Няма как да се дадат повече права на който и да било в детската градина при положение, че майката на "здравото дете" е донесла бележка, която удостоверява, че детето е клинично здраво, макар и видимо да не е!
За бележките - Обикновено лекаря дава бележка, че детето е здраво още при прегледа, който удостоверява, че детето е болно. Лекарите влизат и в положението на родителите, че трябва да работят. На поредно място няма как детето да остане в къщи до абсолютното си и напълно оздравяване (без остатъчна кашлица или хрема). Ще Ви попитам - вие по 3 седмици ли сте в болнични, защото за толкова време горе-долу изчезват всички остатъчни симптоми?
На последно място искам да коментирам това поставяне в "изолация" за което говорите. Ако става въпрос за инфекциозно заболяване напълно Ви подкрепям, но извинете за едни сополи или кашлица не може да травмират детето и да го третират като прокажено грубо казано. Не забравяйте, че почти всички болести имат инкубационен периoд, в който детето е заразно. Така, че изолацията е абсолютно безсмислена - болното дете е предало каквото има да предава дни преди да вдигне температурата. Само ще дам един пример - когато на децата им избиха пъпките от варицела те бяха на градина,а както всички знаят 3 дни преди това са били най-заразни.
Пак подчертавам напълно Ви подкрепям и съм напълно съгласна, че контрол трябва да има, но за съжаление такъв няма да има за нашите деца, а силно се съмнявам, че ще има и за нашите внуци.

Гост

#2 Re: Петиция против посещаването на болни деца в детските градини!

2013-11-12 11:43

#1: tinki_winki3 - Петиция против посещаването на болни деца в детските градини!

Пуснах тази петиция, искренно вярвайки, че ще получи повече подкрепа. Вече не се надявам това да стане. Не исках да повярвам, че това е загубена кауза. И все още не го вярвам. Защото все от някъде трябва да се започне. Аз съм майка също на две деца - имат година и половина разлика. От тази година голямото дете тръгна на градина. До този момент то не е пило антибиотик. От средата на септември до сега и било точно 9 дни на градина и е изпило 4 антибиотика, а покрай него и малката - 2. Това е равносметката за съжаление. Жалко е, че родителите не осъзнават, че по този начин не се гради имунитет. Всичко опира до тяхната съвест и отговорност. Така вместо да гледам две здрави деца, аз гледам две болни, колкото и да ми е трудно. И всичко се завърта в един омагьосън кръг. И най- много се разочаровах от факта, че майката води видимо болното си дете на градина и после същата тази майка я виждам седнала в заведението пушейки цигара. За това апелирам към по - голяма отговорност от страна на родителите, повече контрол и последващи проверки. Благодаря Ви много за подкрепата!

Гост

#3 Re: Re: Петиция против посещаването на болни деца в детските градини!

2013-11-12 12:14

#2: - Re: Петиция против посещаването на болни деца в детските градини!

Знам, че това не е утеха, но до 3годишна възраст моите деца не бяха пили лекарство. На 18.09. преди 3 г. тръгнаха в първа група в детската градина, а на 06.10. бяхме в болница, с двамата с жесток бронхит, на системи. Преди да ни хоспитализират малкия смени 3 антибиотика за 5дни, безрезултатно! За 2години в детската градина равносметката е жестока - уголемени носни сливици, непрестанни хреми и кашлици, литри изпити сиропи, антибиотици и противоалергични. Нямаме 5дни пауза между лекарствата, нямаме месец без антибиотик... и какво... пълно безхаберие от всички страни и вдигане на рамене с отговор "Еми това е положението, ще го израстат, така се гради имунитет". Е така е, ама не е така! За съжаление такава е реалноста и за много голямо съжаление ще останеш разочарована от резултата от петицията. За съжаление ти сега попадаш в тази истинска месомелачка за здравето на нашите деца, а имаш доста път да извървиш и той ще бъде такъв какъвто си го видяла в началото. Отново за съжаление ще бъдеш и от двете страни повярвай. Тогава ти ще бъдеш майката с недоизлекуваните деца, или с постоянно кашлящите и смъркащите, защото не можеш да вземеш поредния болничен в този месец. Или още през октомври си изчерпала лимита (защото и това го има и го разбрах от опит още първата година в детската градина) полагащите се 40календарни дни болничен в рамките на година, а след тях болничен ти се издава само от комисия от 2 лекари.
Дано да срещнеш нужната подкрепа!

tinki_winki3

#4 #3 Re: Re: Петиция против посещаването на болни деца в детските градини!

2013-11-12 12:38

Знам, че това не е утеха, но до 3годишна възраст моите деца не бяха пили лекарство. На 18.09. преди 3 г. тръгнаха в първа група в детската градина, а на 06.10. бяхме в болница, с двамата с жесток бронхит, на системи. Преди да ни хоспитализират малкия смени 3 антибиотика за 5дни, безрезултатно! За 2години в детската градина равносметката е жестока - уголемени носни сливици, непрестанни хреми и кашлици, литри изпити сиропи, антибиотици и противоалергични. Нямаме 5дни пауза между лекарствата, нямаме месец без антибиотик... и какво... пълно безхаберие от всички страни и вдигане на рамене с отговор "Еми това е положението, ще го израстат, така се гради имунитет". Е така е, ама не е така! За съжаление такава е реалноста и за много голямо съжаление ще останеш разочарована от резултата от петицията. За съжаление ти сега попадаш в тази истинска месомелачка за здравето на нашите деца, а имаш доста път да извървиш и той ще бъде такъв какъвто си го видяла в началото. Отново за съжаление ще бъдеш и от двете страни повярвай. Тогава ти ще бъдеш майката с недоизлекуваните деца, или с постоянно кашлящите и смъркащите, защото не можеш да вземеш поредния болничен в този месец. Или още през октомври си изчерпала лимита (защото и това го има и го разбрах от опит още първата година в детската градина) полагащите се 40календарни дни болничен в рамките на година, а след тях болничен ти се издава само от комисия от 2 лекари.
Дано да срещнеш нужната подкрепа!
Дияна Делчева
Авторът на тази петиция

#5 Re: #3 Re: Re: Петиция против посещаването на болни деца в детските градини!

2013-11-12 12:50

#4: tinki_winki3 - #3 Re: Re: Петиция против посещаването на болни деца в детските градини!

Явно, наистина, за съжаление това е действителността. Но никак не ми се иска детската градина да бъде "инкубатор" за болести на нашите деца. Защото по този начин всички ние само се въртим в един кръг от който няма излизане. Трябва да има начин това да се спре. И в този ред на мисли искам да попитам - защо нормативните документи и изисквания не се спазват? Къде е тук последващия контрол? И  има ли въобще "медицински филтър" в момента? И кой трябва да понесе отговорността за липсата на такъв? И къде е и каква е ролята на родителя? Нека всеки сам да се замисли за това.

tinki_winki3

#6 Петиция против посещаването на болни деца в детските градини!

2013-11-12 14:21

Да, за съжаление е така. И за още по-голямо съжаление потърпевши от всичко това са не само нашите деца ами и всички ние около тях. За две години от както децата са на градина аз, съпругът ми и 2 комплекта баби и дядовци сме изпили повече антибиотици от колкото сме пили 15години назад. Нямаше вирус, който да ни подмине и нас възрастните. Защо да не се спазват нормативите - има разлепени огромни подробни уведомителни съобщения към родителите да не водят болни деца с такива и такива симптоми. Децата са придружени с медицинска бележка, че са клинично здрави. Леля сестра ходи да ги преглежда ден, през ден. И пак ти казвам най-малкия проблем са ти видимо болните деца. Има такива, които са със здрав имунитет и са преносители на вирусите и бактериите от вкъщи и заразяват твоето дете. И на последно място - днес ти си от страната на болните деца, но утре ще си от тази с остатъчната кашлица и ще трябва да заведеш децата на градина, защото на шефа ти му е писнало да си все в болнични.
За мен всичко опира до съзнанието на родителя! Той е този, който решава дали да заведе детето болно или не! И ако днес аз и ти нямаме чак толкова нужда от тази работа и можем безпроблемно да си позволим болнични, има много родители, за които е жизнено важно да работят и не могат да отсъстват.
di

2013-11-17 09:51

Тъй като хората са най-податливи на болести, когато са притеснени или имат някакъв проблем, най-добре ще е самата система да бъде променена, за да не са толкова стресирани децата, когато ходят на градина - не да има наказания, караници и наказания. Що се отнася до държавните заведения - да има повече персонал за да може 1 човек да отговаря за по-малко деца. Това комбинирано с воденето на изцяло излекувани деца, ще доведе до по-малко болести изобщо.

Гост

#8 Re: Re: #3 Re: Re: Петиция против посещаването на болни деца в детските градини!

2014-11-19 13:13

#5: Дияна Делчева - Re: #3 Re: Re: Петиция против посещаването на болни деца в детските градини! 

Привет от още една възмутена майка. В София е същата работа .  Аз също се изненадвам от факта, че много малко родители изразяват недоволството си от факта, че масово в детските градини се водят болни деца. Явно на повечето така им изнася ...... Жалко , жалко защото става дума за собствените ни деца...  И аз немога да се примиря като Вас, и не съм съгласна , но за съжаление имам чувството ,че се боря с "вятърните мелници". Сама срещу всички..... Жалко наистина..... :(