Апел към Народното събрание

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията Апел към Народното събрание


Гост

#1

2013-07-04 04:30

Олигархия и във Фонд Научни изследвания ...

Гост

#2

2013-07-04 07:21

Назначаването на проф. Добрева за председател на парламентарната Комисия по наука и образование е поредният позорен акт на "експертното" правителство на Орешарски. Оставка!
Г. Герова

#3 корупция в Испания

2013-07-04 08:51

http://www.faz.net/aktuell/feuilleton/forschung-und-lehre/korruption-in-vigo-die-willkuer-der-kaziken-12243098.html

Превод Гоогле транслате:

Произвола на корупцията на Vigo вожда

т.е. в Германия, в Испания има и "Excellence инициатива" за насърчаване на университетите. Един от колежите, че тези титлата Excellence - на испански език: "кампус Интернасионал де excelencia" - може да доведе до неговото име, Университета на Vigo в Северозападна Испания.

Факултетът по Природни науки, обаче - си кампус се намира в Оренсе деветдесет километра разстояние - е дошъл да говори преди две години. Шест учени, включително и бивш заместник-ректор и бивш декан е поел цели параграфи от работата на китайските учени в две публикации. Плагиатството е американско списание, докато забелязали мнения бяха блокирани.
Скандалите на университета в Vigo

Но университетът е изразена за да се измъкнат от последствията (FAZ, 20 юни 2011 г.). Нарушителите в катедрата по физикохимия остава на поста си. Половин година след събитията признават анкетна комисия сред учените "небрежност" и "лоша практика", но ги оправда на plagiatorischer намерение. "Campus де excelencia Internacional", този горд заглавието изведнъж прозвуча кухо.

Тъй като аз продължавах колегията малко в ума, не е загубен, че отново и отново скандали измъчван Университета на Vigo. Първоначално те засегна академично ниво и административните процедури.
Клики и пари за трафик

Един от шестте предполагаеми пирати около, Gonzalo заблудиха, право пет месеца след скандала с работата, която силно наподобява на плагиатства статии, печелят неговата докторска степен, по-специално в бившия декан Mejuto Хуан Карлос, който също ги е съавтор. В имейл до мен Mejuto е "много грешки", призна обвиненията в плагиатство, но отхвърлено. Това е времето, когато някой ми отговори, все още. Той е "простак", Mejuto заяви пред вестник "El País" Франк, но "не е измамник".

Благодатната съдбата сякаш бди над оживения професор. Малко след скандал на района на Галисия му даде и екипът му изследователска награда от 112 000 евро. Кой управляваше стария си приятел Хесус Васкес Abad, на Галисия министър на образованието.
Ректорът мълчи

През декември 2011 г. тя се е влошил. Mejutos Astray студент капитанът трябва да получи наградата за най-добрата теза на годината Университета на Vigo в областта на науката. Темата мина през испанската преса и е коментирана в науката блогове с недоверие: Кой, използвайки силата на куп, все още бие от неуспеха си кредит.

На 5 Януари 2012 г., три седмици преди церемонията, аз попитах на ректора на университета в Vigo, Salustiano Mato, по електронна поща, да коментира спорната цена кандидатура. Без отговор. Също така, искане до заместник-ректор Маргарита Estévez остава несподелена. Но в деня преди церемонията, Университета реши в извънредно заседание, цената не Astray да се даде. В "множество грешки и пропуски", се казва, са "напълно неподходящо за качествени изследвания." Не звучи като съвършенство. Но как е Astray приземи под номер едно в списъка с кандидат?

My-нататъшни изследвания са се възползвали от смелостта на няколко учени, които са преместени извън кръга на властта. Един от тях е Claudio Cerdeiriña, професор по физика, се сблъска през 2009 г. с факта, че отсега той взе учителската професия. Се появи отново в този контекст, развитието група, за да назовем един от предполагаеми пирати, които използват офиса му като декан този път, вместо на програмата по физика за инсталиране на така наречената "науките за околната среда".

На среща ми каза Cerdeiriña, това решение послушахте стратегически интереси, на "твърди" науки са някои грозна гледка. От академично качество, е по този кампус така или иначе, няма съмнение. Процесът се провежда с преврат, Физически факултет бе преминал през него.
От укриване следва посмешище

Cerdeiriña и други пренаселено настрана професори заведе дело. В допълнение, те в ход кампания да привлече международното внимание към случая. За кратко време те барабанеше заедно в подкрепа на световноизвестния учен, Michael E. Fisher за Leo Kadanoff (бивш председател на Американското физическо общество) към American физика Нобелови лауреати Lee, Osheroff и брутен. За разлика от вътрешните си противници, укрепени физици имат значителна научна репутация.

Но даже подписите на триста най-добрите учени впечатлен от Факултетния съвет. Дори перспективата се подиграва на университета изглежда интересува никого. Докато пресата и научни списания съобщиха неудобството Оренсе, представени на извършителите да бъде мъртъв
Отменената затваряне на съда

Към ревностните защитници на премахването на физиката заедно с Juan Carlos развитие група, чийто ученик Pedro Araújo, докторската си степен придобива едва през декември 2008 г., повече от петдесет, половин година по-късно с малък списък с публикации и засече с C-3 професор и група за развитие, един едва ли след десет дни наследил като декан. Заглавието на дисертацията си тясна: "Геоложки особености на провинция Ourense Топлинни Springs". Една академична кариера учебник по галисийски Art

На 6 Март 2012 поканени Cerdeiriña и други критични учени на пресконференция: Върховният съд на Галисия е декларирал премахването на програмата от физика Факултета по естествени науки на Университета в Vigo за не законно. А победата по всички линии.
Зловещи магазини подкуп

Но вниманието на медиите заяви, че от ден на друго съобщение, което се отнася и до Университета на Vigo: A съдия в близкия град Луго разследва ректор Salustiano Mato за пране на пари и Veruntreung публични средства. Нищо чудно, че мъжът не е имал време за моята електронна поща.

Корупцията случай "Campeon" отдавна е галисийски правосъдието, нов е участието на ректора на университета. Фармацевтичният предприемач Jorge Dorribo, че е получил подкуп от галисийски субсидии от 1,6 млн. евро за периода предполагаемото производство на наркотици в Третия свят. В интерес на истината, на доказателства, само лекарства вероятно са били преопаковани с изтекъл срок на годност и препродадени много печеливш.
Бордей като линията на пресичане

Ректор Mato се подозира, че са предпочитан като консултант за научни изследвания и развитие на измамата. Процесът все още продължава. Вече, нов кандидат за основните елементи, поставени в позиция и защитени гласовете на Mejuto, Araújo и техните поддръжници. Тя работи както винаги.

Подробностите, разпространението в медиите тези дни, но са страшни: Пресечната точка на корупционни връзки между промишлеността и политиката е бордей "Куинс" в индустриалната зона на Луго. През 2010 г. изчезна проститутка, за която се смята, че е бил убит. Ректор Mato отрича всякакво познаване на наказателно контексти.
Двойните стандарти на Ректора

Тя е тази главница, точно преди финала отнема предполагаемото плагиатор Astray наградата си, независимо дали от опортюнизъм или страх от публична критика, остава на тъмно. Но срамът Astray не може да седне, той си мисли, че заслужава наградата. Преди университета, той завежда дело - и ще бъде отхвърлен.

Тогава той се опита на съдебната власт. "Странно е," каза той в май 2012 г., на пресата, които сега редовно докладва за скандалите в университета с високи постижения предикат ", че стойността решението на ректора разчита на почтеността и доброто име на университета, а спрямо същия главницата, защото изпирането на пари и Veruntreung публични средства се определя. "
Емиграцията на младите хора

Думите на испанското северозападно. Провинция Оренсе Ourense с капитала си, в район с никаква индустрия да се говори и само галисийски област без излаз на море, е един от най almshouses в страната. Кризата е засегнала особено силно тук.

Земеделските възрасти общество, момчетата често нямат друг избор, освен да си тръгне. "От повече от четиристотин хиляди жители, преди тридесет години, населението е намалял до 330 000," ми каза, че галисийски профсъюзните лидери Etelvino Blanco. "Днес в Оренсе живеят повече пенсионери, отколкото хората в трудоспособна възраст." Това, което е присъщо на това общество е основният подаване желанието на "хора" и неприкосновена върховенството на светец или "вожда".
A всепроникваща мрежа корупцията

Въпреки че терминът "вожда" принадлежи по-скоро към латиноамериканския политически науки, но не се вписва зле. Ourenses консервативни фигури като провинциален министър-председател Хосе Луис Baltar (PP) казва, че Blanco имаше за двадесет години на власт, разпространявани от публичните средства и облаги, закупени от Pöstchenvergabe гласа. Междувременно работи срещу Baltar метод за корупция и незаконно присвояване на обществени средства.

Преди да се оттегли през 2012 г., както е провинциално президент и местна PP лидер на партията, той вдигна сина си в същите служби, че ще изчистите. Това Baltar трябва да има повече от сто нови работни места ", създаден" за партийно свързани съюзници чиито гласове той се нуждае, особено като телефонен оператор и портиер. Няколко десетки души се подиграваха пресата заедно три охранявани врати. Но тя работи, точно както винаги е работил. The произвол на вожда не е бил разпитан. "Силата се разпростира не само на политиките", каза Бланко ", но за съдебната власт, църквата и други области."
Между омаловажаването и демонизацията

Една от тези области е Университетът в Vigo, ми казва журналистът José Manuel Рубин в закуска на кафе в центъра на Оренсе. Тя е красива в този древен град, хората са приятни, и толкова дълго, колкото не мисля за конституцията на дълбок слой на гниене в общността, всичко е добре. Рубин, един от най-уважаваните гласове на традиционния вестник "La Voz де Галисия", носи реч в Германия и делото Шаван.

The министър на образованието подава оставка доброволно, казва той. Това му беше впечатлен. "Но тук нещата са покрити и омаловажи. Кой играе малко надолу днес, е вече определено се играе утре, а след това гнездо на корупцията на всички нива на обществото. Това се прави в университета в Vigo. Плагиатството е нещо обичайно, и който искаше да се изясни скандала, бе демонизиран "
Уморен от наводнения на информация

Отдавна съм осъзнал, че журналистиката образование има само ограничен кръг. I спести стотици линкове към новините, които разказват на корупционни връзки в северозападната част на Испания. За случая "Campeon", който също е бивш министър в правителството на Сапатеро участва, делото е "Pokemon", натоварването на приятел Pedro Araújo, Франсиско Родригес, бивш кмет на Оренсе. Но нарастващия поток от информация не води до знание, но умората, защото лошите новини релативизиране помежду си, тъй като населението е пропит с фатализъм, защото мощен сигурност може да си представите.

Защото аз избирам да отида до кампуса на Оренсе и Pedro Araújo плати на посещение. Без предизвестие, нещо, което никога не съм правил преди. Ако седна в предната част на вратата, аз не трябва да се оплаквам.
A декан в беда

Но това е кино сцена. I отговарят на декана в кабинета му, за да го rumpele с моя поздрав и му кажи, че искам да се използва възможността за посещение на красиви Ourense да направи своя познат. За съжаление, последните ми имейли пристигнаха без отговор, но в лицето е като се лесно изгладени. Такива неща. В очите Araújos трептене объркване, може би от страх. (Claudio Cerdeiriña ми казва по-късно, с погрешното впечатление Araújo е наистина лесно да се обърка, но вътре "твърд като скала.")

След това печели испанската му учтивост надмощие. The Dean започва да говори, без да се иска от съда, която е декларирала премахване на преподаване по физика в кампуса на Оренсе отделение за не законно. На челото му се изпотяване. На нейните правни доводи, аз едва ли разбирам и дума, но аз слушам и лентово устройство също.

По-млад колега добавя, сега говорим за двама, разбитите три четвърти от един час. Когато попитам декана да напусне перспективата за използване на вече добре установен личен контакт за бъдещето "по-голяма гъвкавост" комуникация, тя трепти отново в очите му. Че той не е Araújo казва сега, и тя почти раздразнено. Това е погрешно контакт. Виждам го как се радвам, той е да се отървеш от мен.

Ние не трябва да смятат, че злото в този филм са консерватори. Имате caciques Baltar зареди развитие група, социалистите, обаче, Araújo и техните момчета. Не, чувствах размножава в цяла частни линии отляво и отдясно.
A политическа реакция за участие и прозрачност

Чувство на неудовлетвореност от това състояние е толкова голяма, че е образувала в тази красива, мързелив, остаряла града повече от десет години, политическо движение, че е обявил война на самостоятелно сървъри. Тя се нарича "Демокрация Ourensana", се събраха няколко хиляди души зад вас и сега седи две места в залата. Моят офис: влажна, неохотно призна мазе. Вашата програма: прозрачност, участие, промяна на избирателния закон.

Гонсало Jacome, говорителят им, води музикален магазин в Стария град и се включва малките си видео телевизионен канал TV Anaia в които изготвя красноречиво срещу "корумпирани" и "пирати" на война. Той има нещо като чалнат комедия, но издава особено смелост. Susana Gómez, неговите колеги депутати, определя ме отвори за скромен им месечна заплата: 1 700 евро. Едуардо е пътувал от Сарагоса, той не си е намерил работа в Оренсе и работи през седмицата като надзирател. И тогава там е енергичен човек, те наричат ​​"Rafa репортер", той се грижи за изображенията.
Награда за плагиат

"Разликата между други испански партии протест и нас е, че идват от самото дъно", казва Jacome. "Ние сме непознати граждани, които не са специалисти." Тогава Susana говори на стената, срещу които те управляват отново. "Без съвместими хора, няма caciques. Младите хора могат да доминират. Налице е липса на информираност на обществеността. "

Понякога разлива новини за скандални условия чужбина. 9 Юли 2012, на английски добавка "Times висше образование" публикува статия за корупцията в испанските университети и Vigo е спомената на видно място. В статията се прави кръгове в съпротивата. Това, което читателят би казал, ако те вече известно какво става след няколко месеца? Гонсало заблудиха, предполагаемото плагиатор, галисийски Министерството на образованието получи двугодишна следдипломна стипендия.
Абсурдни обяснения

В началото на януари 2013 г., на следващия скандал слухове Алехандро Бланко, президент на испанския олимпийски комитет, очевидно се опитваше да придобие в университета в Vigo, докторска степен, като представи дисертация, която показа прилики с подавана в Университета на работа Alicante .

Още статии

Испански корупцията: Спри страна, дръжте главата
Испания: Народна партия Рахой на корупцията в
Корупцията в Испания: Това мирише на долнопробен роман

Двете дисертации бяха контролирани от едно и също лице, пресата пише, по нареждане на ръководителя Blanco са били включени в испанската спортна академия. Странното е, че университета в Виго осем месеца не изрази съмнение показание се получи през пролетта на 2012 г. от Madrid. Осем месеца по-ярък мълчание. След това, университетът обясни накратко, дискредитирани работа е "не е прието" поради липса на качество. Други обяснения не следват.

Достатъчно. Държавите, в Vigo акт като умален вариант на социалните злини на Испания. Един от тези злини е, ако достъпвате публични средства. Друг корумпираност. Една трета от - управляван от университетски преподаватели силно самостоятелно - понижаване на академично ниво. И четвърто, слабостта на енергийна компания да феодален стил връзкарство, вътрешната облицовка ерозира морален функция на елита. Всичко, което може да се каже за намеци, нищо повече.

Гост

#4

2013-07-04 11:12

Колеги, ма какво става??!! Едва изринахме боклуците насадени от Игнатов във ФНИ заедно с него и вече се задава новото лице на гаврата с българската научна общност! Дайте да креснем в един глас, че ПОЛУВИСШИЯТ ИНСТИТУТ ПО БИБЛИОТЕКАРСТВО винаги е БИЛ,Е и ще си остане ПОЛУВИСШ!!! Да се сложи край на ченгеджийницата!
Антимафия

#5 петиция

2013-07-07 15:14

Хора, вие на луната ли живеете?! Каква петиция до какво "народно" събрание?! Не виждате ли какво става навън? Я излезте да приключим с всички тези накуп, защо гърмите патрони за единична стрелба? И на кого по-точно разчитате, че ще чуе думите ви? Или ви се привижда "извинението", с което се измъкнаха от избора на Д. Пеевски?! Никой няма да ви чуе! НИКОЙ! Елате на площада, там сме много и силни срещу всичките Добреви и техните кръвни/млечни братя и сестри.
Malinka Malinkova
Sofia

#6

2013-07-09 11:12

ХАХАХААХАХААХАХА,ПРОВОКАТОРИ И ИНТРИГАНТИ,КАКВИ СА ТЕЗИ ИЗМИСЛЕНИ ПЕТИЦИИ?!?!?! ...СРАМ СТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ,КАТО ЛЪЖЕТЕ ПО ТОЗИ ДОЛЕН И НАЧИН И ДА ОБВИНЯВАТЕ НЕВИННИ ХОРА КАТО ВАНЯ ДОБРЕВА В ПОДОБНИ ГЛУПОСТИ И ИЗМИСЛИЦИ.СИГУРНО 95 % ОТ ПОДПИСАЛИТЕ СЕ ,НЕ Я ПОЗНАВАТ ЛИЧНО.МНОГО ЖАЛКИ ДУШИЦИ В ТАЯ ДЪРЖАВА СЕ НАВЪДИХТЕ.:)

Б. Киров

#7 Отворено писмо до проф. Хорозов

2013-07-12 13:32

Отворено писмо до проф. Хорозов

Проф. Хорозов, имах за Вас мнението, че сте честен, макар и мекушав човек (вместо да се борите за решаване на проблемите във ФНИ, Вие си подадохте оставката).
Но какво правите в момента? Водите една безпринципна атака срещу проф. Добрева. Голяма част от тези, които са подписали Вашата петиция, не знаят, че реалната власт във фонда никога не е била в председателя на Изпълнителния Съвет. Те не го знаят, но Вие? Вие отлично го знаете. Вие знаете, че имаше една дама, която дърпаше всички конци по онова време. Вие самият избягахте от фонда, защото не можахте да направите НИЩО. И то Вие - директорът на Фонда, с много по-големи правомощия от председателя на ИС.

Насочвайки възмущението на научната общност от злоупотребите във ФНИ към проф. Добрева, Вие съзнателно или несъзнателно отклонявате вниманието от онези, които наистина имаха власт и я използваха, за да опорочат последната сесия, онези, които по същество злоупотребиха с 14 милиона лева държавни средства. Вие участвахте активно в протестите срещу безобразията във Фонда, много след като проф. Добрева нямаше нищо общо с него, но за това вече не говорите. Защо сякаш забравихте и се опитвате да накарате и нас да забравим защо беше свален министър Игнатов, защо бяха отстранени Рангел Гюров и Христо Петров? Ще ме извините за грубия език, но това Ваше поведение ми изглежда доста подличко. Та мислех, че сте честен човек.
О.Б. Манолов

#8 Re: полувисш

2013-08-06 06:55

#4: -  

 И Югозападния "печатарски университет на дипломи" беше някога и ще си остане "Благоевградския Полу-висш институт за начални учителки", независимо че комунягите още преди "подмяната 1989", за да противодействат на създадения Американски Университет в Благоевград, го преобразиха в мастодонт с 6 корпуса за наследник на закритата АОНСУ за производство на дипломи за неуки и бездарни прависти, икономисти, администратори, инженери и всякакви други висшисти, на който институт като конкурент може да бъде само Свищовското посмешище! Но,

Scholar

#9 некомпетентна комунистка

2013-11-04 07:12

From: bulgarianscienceproblems@yahoogroups.com [mailto:bulgarianscienceproblems@yahoogroups.com]
Sent: Friday, November 01, 2013 11:48 AM
Subject: Strategy for Higher Education

ФИНАНСОВА АВТОНОМИЯ НА ДЪРЖАВНИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ = ‘МАКДОНАЛДИЗАЦИЯ’ НА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ

Какво, според Ваня Добрева, трябва да съдържа готвената ‘Стратегия за висшето образование’:

- На първо място – укрепване на финансовата автономия на държавните висши училища.

(http://monitor.bg/article?id=405969)

Управлението на науката и висшето образование е обособена управленска област със свои обособени основни начала и принципи. В развитите западни страни има администратори специализирали в тази област, докато у нас има неяснота по принципни въпроси и нивото на администриране е много ниско.

Основен е принципът за равновесие между публичност и автономност.

Aкадемичната автономия е институционална форма на академична свобода в създаването и разпространението на знания. Тя касае само процесите на изследване и преподаване и не бива да се отъждествява със самоуправление, Никъде по света държавните университети не се самоуправляват.

Публичността на висшето образование произтича от характера му на дългосрочна инвестиция за благополучието на обществото. Затова знанието не можа да бъде пазарен продукт и университетите служат на обществото, а не на себе си (на преподавателите и служителите).

Необходимото равновесие между публичност и автономност е задължение и отговорност на държавата. Тя го осъществява с финансиране, основано на отчетност и отговорности и с осигуряване на публичност на управлението. Най-разпространеният съвременен начин за осигуряване на публичност на управлението на университетите е чрез публичен борд като върховен орган на управление. У нас това липсва. Върховен орган на управление са полулистки ‘общи събрания’ на широкия преподавателски състав, който търси защита на своите интереси.

Държавата е ограничена в търсенето на отчетност и отговорности срещу парите които дава. Университетите служат ‘на себе си’, което е предпоставка за т.н. ‘макдоналдизация’ на висшето образование.

Какво иска Ваня Добрева? Да ограничи още повече търсенето на отчетност и отговорности срещу парите на българските данъкоплатци... Да стимулира печатането и продаването на дипломи без покритие... От некомпетентност ли го прави или лобира за интересите на търговци във висшето образование?

Основната дума за готвената стратегия за висшето образование трябва да имат гражданите - общественици и работодатели, компетентни експерти. А не да се питат ректорите. Те са част от проблема.

Ще успее ли олигархичната управленска върхушка на българското висше образование да пробута стратегически документ отдалечаващ ни от европейските стандарти и узаконяващ неговата ‘макдоналдизация’? По всичко личи – да, спомощта на неморални и некомпетентни личности като Ваня Добрева (вж www.peticiq.com/Vanq_Dobreva).