Не на връщането на цигарения дим в заведенията

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията Не на връщането на цигарения дим в заведенията

гневен ресторантьор

#4351 Re: Re: Re:

2013-10-15 14:19

#4350: - Re: Re:

с един закон ти прогонват всички клиенти и унищожават цялата ти инвестиция. Не може всички да сме софтуерни специалисти - и по-тъпите трябва да се хранят с нещо.


Гост

#4352 Re: Re: Re: Re:

2013-10-15 14:26

#4351: гневен ресторантьор - Re: Re: Re:

"пушачите вече свикнаха със забраната за пушене в заведенията"-даа свикнаха да ходят в заведения където се пуши въпреки забраната.или при съседите където такъв тираничен закон няма.


Гост

#4353 Re: Re: Re: Re: Re:

2013-10-16 14:06

#4352: - Re: Re: Re: Re:

трънки са свикнали.миналата зима си правехме партитата в къщи.не сме луди да мръзнем и да се разболяваме заради кефа на бездимните.

асен иванов

#4354 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2013-10-17 06:25

#4353: - Re: Re: Re: Re: Re:

Пълната забрана за пушене на закрити обществени места пада. Това предвиждат промени в закона за здравето, внесени вчера в парламента от депутатите от БСП Спас Панчев, Димитър Дъбов, Димчо Михалевски, Мартин Захариев, Добрин Данев, Атанас Мерджанов, Корнелия Нинова, Татяна Буруджиева и Тодор Радулов.

Връща се разрешението за пушене в обособени самостоятелни помещения в ресторанти, питейни заведения, барове, кафенета (без интернет кафенета и тези в спортни зали) и в нощни заведения.

Тютюневият дим ще е отново разрешен в отделни салони в игрални зали и казина, както и в обособени помещения на летищата. Забраната пада изцяло за стадионите.

Собствениците на заведения до 70 кв. м сами ще определят дали те да са за пушачи, или за непушачи. За по-големите се обсъждат два варианта - или собствениците им сами да определят каква площ да е за цигарен дим, или разпределението пушачи-непушачи в помещението да е 50:50.

 


Гост

#4355 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2013-10-17 06:39

#4354: асен иванов - Re: Re: Re: Re: Re: Re:

най после една добра новина


Гост

#4356

2013-10-17 07:20

Не на отровите, не на отровителите!

Гост

#4357 Re:

2013-10-17 07:43

#4356: -

новия закон ще бъде приет колкото и да ви е неприятно.решавате не вие а парламента-върховния законодател в тази държава.когато въведоха забраната някой нас да ни е питал сега няма да питат и вас.


Гост

#4358

2013-10-18 10:49

Няма здравомислещ, който подкрепя пушенето.От пръв поглед личи нивото на тези, които го защитават.
гражданин

#4359 Re: Re:

2013-10-18 10:55

#4301: - Re:

Няма здравомислещ, подкрепящ пушенето! От пръв поглед личи нивото на защитниците му.


Гост

#4360 послдна дума

2013-10-18 13:10

#4359: гражданин - Re: Re:

последна дума има законодателя!!


Гост

#4361

2013-10-18 19:40

Въпреки, че пуша, смятам, че този закон, за тотална забрана на пушенето, беше най-доброто, което е направило правителството на Б.Б.
Сдружение на заведенията в България

#4362

2013-10-20 06:04

Лицемерията и лъжите на хората протестиращи против облекчаването на режима за тютюнопушене:
1. Тютюнопушенето е вредно за здравето на пушачите – Да вредно е, но още по вредно е един пушач да излиза да пуши на вън на отрицателни температури вместо да изпуши цигарата си в отоплено вентилирано помещение.
2. Пасивното пушене е вредно за персонала – Няма никакви доказателства за това дали е вредно и опасно в добре вентилирани помещения. Напротив единственото изследване в такава среда направено от германския специалист по превантивна медицина професор доктор на медицинските науки Romano Grieshaber доказва, че сърдечните заболявания, белодробния рак и хроничните белодробни заболявания при сервитьорите са дори по-редки отколкото при останалото население. Освен това службите по трудова медицина дори не го включват в докладите си като риск.
3. Няма да има заведения за непушачи – Това е все едно от утре на пазара да се продават само домати и да няма никакви краставици или обратното. Принципа на пазарната икономика предполага, че ако един продукт се търси то той бива и предлаган. Едва ли в съвременната пазарна икономика една празна пазарна ниша ще остане дълго време свободна.
4. Лобистски интереси на тютюневата индустрия натискат забраната да бъде облекчена – напротив, след влизането в сила на забраната продажбите на тютюневи изделия не намаляват, напротив въпреки появата на електронни цигари производителите и вносителите на цигари увеличават леко продажбите си, а в същото време не се прави никаква друга пропаганда и борба за намаляване на броя на пушачите и изпушените цигари и те са оставени на спокойствие да реализират продуктите си. По скоро яросната защита на забраната и липсата на каквито и да било други акции срещу тютюнопушенето може би е подтикната от лобистските интереси на тютюневата индустрия
5. Забраната е европейска – Няма нищо вярно в това, толкова строга забрана има само в 4 други държави членки на ЕС в една от които в нощните клубове на практика не работи -Испания , а в друга – Франция, собствениците на заведения се компенсират и до ден днешен и всички институции отчитат, като грешка, че е е въведена и в най – скоро време може би ще бъде облекчена.
6. Свободния избор на непушача да посещава всички заведения без да се омирисва на тютюнев дим – всички знаем, че ако искаме да не миришем на чесън не го ядем независимо дали обичаме да ядем чесън или не. Това е избор, никой никого не кара да ходи заставен с пистолет. Проблема е, че всъщност сега пушача няма избор къде да се наслади на порока си в топло и вентилирано помещение. Почти никой не притежава добра вентилация в дома си.
7. Голяма част от привържениците на забраната се безпокоят, че ако тя отпадне децата им ще бъдат отровени – Очевидно е, че това е една обикновена манипулация, облекчаването на забраната, касае само помещения в които няма да се допускат лица под 18г. Забраната няма да отпадне в училища, болници, детски градини, детски клубове и занимални.
8. Забраната не влияе на оборота на заведенията има ръст в туризма – Наистина ли? Според данни на НСИ заетите в сектора за Декември 2012 спрямо Декември 2011 след влизането на забраната са намалели с 15 000(около 14%), интересно как туристите се увеличават а обслужващия персонал намалява или по-вероятно в хотелите са наети нови хора, а в заведенията са съкратени много повече от 15 000 човека. Всички различни заведения отчитат спад между 15 и 70% и по тази причина и много от заведенията затвориха.

Гост

#4363

2013-10-20 06:13

щом като в България има пушачи трябва да има и заведения за тях.това което се прави сега с тях е диктатура и преследване на хората които пушат.досега в света със забрани нищо не е постигнато.

Гост

#4364 Re:

2013-10-20 09:02

#4363: -

голямата лъжа на бездимните: "в Европа не се пуши в затворение помещения е опровегана.истината е тази.

като основен аргумент за премахване на пълната забрана за пушене вносителите от БСП посочват в кои държави в ЕС се допускат изключения за тютюнопушене, главно чрез обособяване на специални помещения – в Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Испания, Португалия и Германия

 


Гост

#4365 Re: Re:

2013-10-20 09:14

#4364: - Re:

истината -защо да има заведения за едните , а да няма за другите и защо е този висш егоизъм у хората и кой го насади у нас ...това е въпроса!

Янко Начков

#4366 Re: Re: Re:

2013-10-20 13:29

#4365: - Re: Re:

Не съм от симпатизантите на БСП, а още по-малко на сегашното “странно” управление. И именно поради това имам и мнение. Просто искам възможност за избор, а скъпи ми съфорумци – непушачи, бивши пушачи или просто мизантропи, да не забравяме, че живеем в 21 век – съвременните системи за вентилация (тези, които същите “проклети” собственици на заведения вече инсталираха още преди 2 години), гарантират че няма да има лисичарници. Пък, ако някое заведение ви се стори такъв – не го посещавайте, така както не бихте посещавали ресторант с лоша кухня. Друго питам, ние “наглите свине” – пушачите, както мило ни нарече един любезен съфорумец (все пак, ако се не лъжа сме около 50% от пълнолетното население на страната, което е доста повече от това, което коя и да е партия през последните 24 години е взимала на избори, а пък аз от своя страна никога не съм употребявал подобни епитети към противниците на пушенето) не можем ли да се събираме и през зимата някъде на закрито? Ако аз поканя утре вечер 5-6 приятели пушачи у нас и си пушим през цялото време това престъпление ли е? Все пак цигарите се продават законно в тази страна (а и във всяка друга). А ако им кажа – братоци, искам да се съберем, взел съм 6 пържоли и 5 бутилки вино, но свърших парите, искам да ми ги платите? Защото т.нар. заведения са обикновено частна собственост? Всъщност, много е просто, стига да има желание – законът може да се направи такъв, че да не пречи на нито една от страните в конфликта, проблемът е че някой не иска!
А, все пак съм лекар и учен и още не съм прочел и 1 (една) научно издържана публикация, която да ДОКАЗВА вредата от т.нар. пасивно пушене (всъщност, те и за активното не са особено много научно издържани). А в науката, в която убедено вярвам, нещата не стоят като в политиката – процентът на подкрепящите дадена научна теза не я прави научно вярна или невярна.

 


Гост

#4367 Re: Re: Re: Re:

2013-10-20 13:55

#4366: Янко Начков - Re: Re: Re:

Златно време за доносниците, То така се почва, първо клепаш пушача, а после му теглиш куршума, като се вдигне малко шум смекчаваш режима и пращаш пушачите в лагер - на ползу роду...

anjela

#4368 Re: Re: Re: Re: Re:

2013-10-20 14:15

#4367: - Re: Re: Re: Re:

а не смятате ли също че правата на непушача също свършват там дето почват правата на пушача.с какво право права да имат само непушачите кои са те прeвилигирована класа или какво?пушачите също са граждани на тази държава плащат данъци като такива и имат право да бъдат поставяни наравно с всички други граждани.с какво право тях ги преследват като престъпници, унижават ги и те са принудени да не ходят в заведенията защото така решили някакви си управници (защото им платиха за забраната) от близкото минало.това ли се нарича демокрация повече прилича на демагогия.Борисов-човекът който въведе забраната си позволява да пуши даже в кулоарите на парламента!!


Гост

#4369 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2013-10-20 14:43

#4368: anjela - Re: Re: Re: Re: Re:

Това е най-старата игра на света – противопоставянето на хората чрез „за“ и „против“ нещо си. Сега разделението е на пушачи и непушачи, макар да има нюанси и от двете страни. Спорещите винаги губят играта. Печелят само малцината, които са я създали и завъртяли в употреба. Самата тема за вредите от тютюнопишенето е лицемерна до смърт. Забраните и ограничанията неизменно са придружени с израза - „мислим за здравето на хората“.


Гост

#4370 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2013-10-20 14:47


Гост

#4371

2013-10-21 20:24

НаЗДРАВЕ.

Тази публикация е изтрита от своя автор. (Покажи подробности)

2013-10-21 20:25



Гост

#4373 Re:

2013-10-22 05:19

#4371: -

А ако не падне забраната още повече хора ще бъдат недоволни,работя в в ресторант и при нас идват само недоволни клиенти,че не могат да пушат,нито един непушач не е дошъл и да каже,че е недоволен,а и никого не караме на сила да ходи на заведение...

младен бонев

#4374 Re: Re:

2013-10-22 05:43

#4373: - Re:

в цивилизованите държави където има въведена пълна или частична забрана се полагат грижи и за здравето на своите пушачи.цитирам параграф от техния закон:"в сгради или помещения където е въведена забрана за пушене собствениците са задължени да осигурят помещения за пушене с площ не по малка от 20 кв.м. които да бъдат почиствани веднъж на 4 часа".забележете не става въпрос само за заведения, а за всички сгради и помещения върху които се разпространява забраната. във варварска България такова нещо няма пушачите ги изхвърлят на улицата на студа , вятъра и дъжда нека се разболяват.някои после учудено коментират че те през зимните месеци си стоели в къщи и заведенията фалирали поради липса на клиенти.


Гост

#4375

2013-10-22 07:57

Мисля, че е вариантът с помещения за пушачи и непушачи е най-добрият, но при условие, че ветилацията е с много високи степени на действие!