Не на връщането на цигарения дим в заведенията

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията Не на връщането на цигарения дим в заведенията


Гост

#3776

2013-06-13 15:32

НЕ НА ЦИГАРИТЕ НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА И ЗАВЕДЕНИЯ!

Гост

#3777 Re: Re: Боби

2013-06-14 00:06

#3759: За връщането на стария закон - Re: Боби

Само дето непушачите трябва да се съобразяват с навика на пушачите и да влизат в  тяхната зала, ако са в една компания, а обратното не се вижда.

А персоналът? Той има избор между това да се трови и това да няма работа...

Доказателства няма никакви, че забраната е довела до намаление на посещението, да не забравяме и че сме в криза. А заведенията похарчиха толкова за аспирация, защото отказаха още тогава да се въведе пълната забрана и това им беше уж отсрочката.

Няма защо да се настройват пушачи срещу непушачи. Много пушачи също видяха ползата от забраната. Това, което трябва да се направи е да се осигурят топли места за пушачите през зимата, където да отиват да пушат, без да се смесват с персонала или другите посетители. Така и заведенията няма от какво да се оплакват и в компаниите няма да има разделение. Само тютюневите компании губят, но не всички пушачи са готови да им дадат своя и чуждия живот и здраве.


Гост

#3778

2013-06-14 20:56

Тютюнопушенето в обществени заведения е дискриминация срещу непушачите, децата, бременните, които биват принуждавани да си стоят у дома и по парковете. Докато пушачите не си стоят вкъщи, защото им забраняват да пушат в заведенията.

Гост

#3779

2013-06-14 21:28

B.B. deto chesto se otmiatasche ot poziciata si ne otstapi, a vie ste gotovi da ni varnete v orienta. S tova dokazvate che ne vi puka za horata.

Гост

#3780

2013-06-14 21:29

Цял СВЯТ се бори с тютюнопушенето и последствията от него, деПУТАТИТЕ в БГ - НЕ!!! Може би ЕВОЛЮЦИОННО
да са все още на ПЕЩЕРНО НИВО!!! ЗАЩО обяче искат и нас да ни върнат ТАМ - в КЛОАКАТА на МЪРТВИТЕ си и АЛЧНИ душици....?! ВЪПРОСЪТ Е - ДАЛИ ДА ИМ ПОЗВОЛИМ
да ни ТРОВЯТ и да ТРОВЯТ като ТУМОРНИ клетки ДЕЦАТА НИ или да ги изрежем ХИРУРГИЧНО?! ТЕ доказаха своята ЖИВОТИНСКА природа! СЕГА НИЕ СМЕ НА ХОД....
ТЕМА ЗА РАЗМИСЪЛ:
Злокачествените тумори се различават от доброкачествените по 4 отличителни белега:
• проникване: клетките на тумора преминават граничната тъкан и се врастват в съседната тъкан
• разрушаване: разрушават съседната тъкан
• метастазиране: пренасят се благодарение на кръвоносните и лимфните съдове и образуват метастази
• инвазия: проникване в органа гостоприемник чрез специфична ензимна активност на туморните клетки.

Гост

#3781

2013-06-14 22:57

Аз съм заклет пушач, но усещането да хапвам спокойно в ресторантите или да танцувам без да се задъхвам е невероятно!!! Само като си пия кафето е малко неудобно, но така или иначе няма пълно щастие!.. ще го преживея!

Гост

#3782 Re:

2013-06-15 09:36

#3780: -

Противопоставянето на правото на здраве с правото на свобода е инфантилна драматургия за човешките права

 

Д-р Георги Чалдъков

Медицински универстет, Варна

 

Здравето и болестите на човека са много по-сложни явления, отколкото представите за тях на някои медийни знаменитости в България, които напористо влизат в тази материя под „защитата” на човешките права и свободата на избор. Една от знаменитостите, участваща в публичното обсъждане, е Елин Рахнев - проспериращ млад поет и драматург. Преди 2-3 седмици той ме възхити със словесната си графика "По-добре разширено сърце, отколкото разширен стомах". Но сега ме отврати с  арогантно-менторската си логорея, озаглавена „Стига експерименти! Махнете закона за цигарите” (вестник „168 часа”, 1-7 февруари 2013), където пише „какво значи здравословен начин на живот, когато забраната на пушенето на обществени места остава 30 000 българи без работа”. И: „Вече няма нужда от никакви дебати... Не са необходими нито експерти, нито професори... Нито лекари по белодробни заболявания.”

Това, особено за лекарите, звучи цинично – пеперудите не кашлят във фантазиите на  книгата му „Кукувицата”, но това може да се случи на бащата и детето в реалния живот. Затова на поета* и на другите медийни знаменитости отговарям със Sutor, ne ultra crepidam (Обущарю, не по-горе от обувката). И ги моля повече да се вслушват в Doctor dixit (Докторът каза): Правото на здраве е най-човешкото право. Само здравият човек може с удоволствие да осъществява другите си човешки права и задължения.** Противопоставянето на правото на здраве с правото на свобода е инфантилна режисура на драматургията за човешките права и йерархията на ценности. Следователно, по-добре да фалират 1 000 кръчми, отколкото да умрат повече от 100 000 (сто хиляди) българи годишно. За това писах и в „Тютюнохолици на протест”, „Буридиновото магаре и боливийските инки” и  накратко в „Истина и мнение” – парадо­ксът на Джордж Мур  („Навън вали дъжд, но аз не вярвам на това“), перифразиран за знаменитите тютюнохолици, звучи така: „Тютюнопушенето е много опасно за здравето, но аз не вярвам на това.”

________________________________________________________________

* Vates от латински означава пророк, още – поет. Но в словото на българските „пророци” Пейо Яворов, Атанас Далчев, Иван Пейчев, Константин Павлов, Христо Фотев... няма арогантност и цинизъм.

** Член 2 от Закона за здравето в България гласи: "Опазването на здравето на гражданите като състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие е национален приоритет и се гарантира от държавата." Правото на здраве като фундаментално човешко право е вписано и в Конституцията на СЗО и Декларацията за човешки права на ООН.

 


Гост

#3783

2013-06-15 09:52

РАСПУТИН Е ПРАВ
Спрете песента на козата!

Д-р Георги Чалдъков

През 1735 г. Карл Линей описва човека като „четириног, неговорещ и космат“, нарича го Homo ferus (див, некултивиран човек) - по-късно той добавя „животно, което пуши“.
Така от „животно, което пуши“ през XVIII–XX век, човек може да стане „животно, което спира да пуши“ през XXI век. И по-рядко да боледува от „пушаческите“ болести: атеросклероза, хипертония (мозъчни инсулти и сърдечни инфаркти), рак на белия дроб, хронична обструктивна белодробна болест...
И мъжка импотентност - разреши на някого да пуши и той ще получи еректилната дисфункция. През 1980 г. за нея ни напомни и Радой Ралин – тогава той написа „Пушенето е стаж за импотентност“. Тъй като това е научнообоснована мисъл, аз написах статията „Радой Ралин е прав”, публикувана във вестник „Народна култура“. И – „Тютюнопушене или полова сила, изберете сами“ - в списание „Здраве“. Вярвах, че това звучи по-убедително, отколкото „Тютюнопушене или здраве, изберете сами“ – тогава апел на Световната здравна организация. След публикуването на тези статии, студентките започнаха да гледат подозрително на момчетата, които пушат. Това мотивира много от тях и те спряха пушенето. Добре е и вие да направите това – така ще увеличите половия си стаж, няма да бъдете млади полови пенсионери.
На вниманието на новото правителство и специално на бившия плейбой-сегашен социалист: учените установиха, че спирането на пушенето увеличава синтеза на азотен оксид (nitric oxide – NO) и адипонектин - хормон, секретиран от адипозната (мастна) тъкан. Тези биомолекули разширяват кръвоносните съдове на сърцето и на пещерните тела на мъжката полова сила, което означава ерекция – истински Homo erectus. Ако и сега още се колебаете и не спрете пушенето, то ще бъдете големи буриданови магарета*, които при наличието на толкова хубави жени ще умирате от полов глад.
Разтревожен от „програмните” предложения на БСП е и Юрий Ангелов, известен още като Распутин от филма „Седем часа разлика”. Във вестник „168 часа” (31 май – 6 юни 2013) той написа: „Скоро бях в Народния театър. Когато се прибрах в с. Фазаново, ми се плачеше. Причината, извинявайте, но няма да я спестя – в националната ни театрална трупа ... скрито се рекламира хомосексуализъм. Това е много по-страшно от тютюнопушенето.” ** Тревогата е споделена в края на статията на големия артист, озаглавена „Само хомосексуализмът е по-страшен от тютюнопушенето” – с подзаглавие „От цигарите народът се разболява и няма как да е добре икономически”). В същия брой на „168 часа” и журналистът Валери Найденов много аргументирано написа статията „Цигарите се отказват 10 пъти по-трудно от партията. БСП флиртува опасно с пушачи и кръчмари”.
Безотговорно и болестотворно е да отменяш влязал в сила здравословен закон – забрана на тютюнопушенето на обществени места. Наскоро в „Българската песен на козата” (вестник „Демокрация”, 18 – 24 април 2013) писах: „По даннни на Световната здравна организиция българите сме на първите места в света по смъртност от инсулти, инфаркти и рак. От тези и други болести според статистика на Националния център по обществено здраве и анализи през 2011 г. са умряли 108 258 българи – един голям български град! Като раз¬делим 108 258 на 365, се получава 296. Толкова много хора умират всеки ден в България - българската песен на козата***, най-тревожната математика, която депутати, правителства и президенти трябва спешно и дългосрочно да решават, за да не настъпи най-ужасното – политици-българоубийци, България без българи!”
Наскоро в арменския клуб „При Перси” в Бургас прочетохме на глас „Песента на козата”. Когато се прибрах във Варна, ми се крещеше. Причината няма да я спестя: по-добре да фалират 1000 кръчми, отколкото да умрат повече от 100 000 българи годишно! И „по-страшното” да не бъде „рекламирано”!
Распутин не е сам, Путин и Валенса също мислят така.
__________________________________________________
* През XIV век френският философ Жан Буридан поставя едно магаре точно по средата между две купчини сено – с еднакъв размер и качество. Но магарето умира от глад, защото не може да вземе решение от коя купчина сено да яде. Този представител на семейството на конете по-късно е наречен „буриданово магаре“.
** Тревога от прояви на сексуално модифицирани организми в Народния театър изразих в „Смокинови листа”, публикувани в някои електронни вестници.
*** Трагедия, от гръцки tragoidia (tragos – коза, aeidein - пея).

Непушач

#3784 Re:

2013-06-16 01:52

#4: Пушач -  

 

Другарю, Твоите права са точно толкова, колкото и коите. Така че, не ги пипай и ти. В случая, надделява това, което става в цивилизования свят, а именно - не се пуши на обществени места и на закрито. Ако искаш, иди в Африка или в северна Корея и си пуши колкото душа ти иска!,,

Гост

#3785

2013-06-16 10:35

-Шокиращо е становището на лекарския съюз и министъра на здравеопазването!!!!!!!!
-Говорим за европейски ценности Къде в Европа димят така безконтролно?????
-Залите за непушачи са смешни кутиики за отбиване на номера
-В една компания има пушачи и непушачи.... трябва да се разделят ли?
-Персонала на заведенията са пасивни пушачи!!!
.........т.н.


Гост

#3786

2013-06-16 11:46

za men specialno nee problem pusheneto,v germaniq se pushi na obshtestveni mesta

Гост

#3787

2013-06-16 19:21

България трябва да върви напред, а не назад!

Гост

#3788

2013-06-17 07:52

Това е едно от малкото неща, които наистина са свързани с полза за нашето общество и нашето бъдеще - децата. Няма нищо по-ценно от здравет. Корпоративните интереси трябва да са на втори план. Пасивното тютюнопушене е също толкова вредно, колкото и активното. Нека се присъедним към здраво мислещата част от цивилизацията, стига с този ориенталски килипир, граничещ с цинизъм.

Гост

#3789 Re:

2013-06-17 08:58

#1: ivo_rachev -

Тези,който не пушат те и по заведения не ходят

аз пуша електронна,но когато отида в кафето до нас сме само ние

преди имаше 3 сервитъорки и барман,сега персонала е само 1 човек и кафето е пред фалит

защо не ходят непушачите на заведение а е празно?

Правда
Гост

#3790

2013-06-17 11:47

Пушенето да се забрани - тотално! На открито и на закрито! И на Оня свят дори! И стига с тази простотия за "дискриминация" на пушачите! Дискриминация е омаловажаване на  това, което ти е  дадено  от Бога - раса, пол и т. н. Ако е трябвало да пушим, щяхме да се раждаме с кумини на главата. Бог е помислил за всичко, когато е създал човека. Дискриминация е да се отказва чистия въздух за дробовете ни, даден ни от Всевишния. Това особено се отнася за родителите-престъпници, които издевателстват над дечицата като ги тровят със собствените си ръце! И стига с тези заведения и развлечения! Работа, работа се иска за тази държава, а не висене по заведения с цигара и бира в ръка на празни приказки. Нали уж сме най-бедната нация в света - какво е това харчене по заведения денонощно? Нали все плачем, че не ни достигат парите? Колко средства отиват месечно от бюджета на едно семейство за цигари? И за висене с часове по заведения на бири и кафета? Докато работодателите не започнат да изчисляват колко губи един работник или служител - пушач от работното си време в пушене - все така ще си вървим, на опашката на културните народи.

Мая

#3791 Re: Re:

2013-06-17 12:12

#3789: - Re:  

 Защото повечето от непушачте предпочитат да работят или да се занимават с нещо по-полезно, отколкото да висят по заведения.

Пушещ Локомотив

#3792 Re: Боби

2013-06-17 22:06

#8: Боби - Боби На никого не е отнето правото да си излезе навън и да си мисли, че диша чист въздух. Аз съм за задушевната атмосфера.

 


Гост

#3793

2013-06-18 10:41

В нито една европейска държава не се пуши в заведенията! Да докажем, че България е европейска държава!

Гост

#3794

2013-06-18 11:45

Искам да живея в цивилизована държава - без дим в затворените помещения, а също така и без "дим" в главите на управниците ни!!!

Гост

#3795

2013-06-18 12:28

Когато един закон е вече приет и се отнася за здравето на хората... тогава едно ново правителство не трябва да измества фокуса от важните въпроси за обществото с такива, които го тласкат назад.
alabala

#3796

2013-06-18 13:19

Повече от половината не стъпват в заведение а пък много знаят. Нека пазара сам да определя в кое заведение да се пуши и в кое не. И човек сам да решава в кое заведение ще ходи и в кое не. Големи професори дишайте ауспусите на колите и живейте вечно.

anjela

#3797 Re:

2013-06-19 14:55

#3790: Правда -

недей да ми броиш парите и да ми правиш сметка гледай си твоя портфейл.не мислиш че мога да те купя с парцалките ти и котките и кучето даже капиши?.ти ли ми даваш пари за цигари а? егати нахалниците почнаха и сметка да ми правят на цигарите.колкото и да се дереш в частния ми бар нямаш думата дали ще се пуши или не. в моя собствен имот законът съм аз.


Гост

#3798

2013-06-19 16:50

Тъкмо си отдъхнахме! Който иска да си се трови да си се трови. Кое му дава право да трови мен?!

Гост

#3799

2013-06-20 08:43

Категорично НЕ трябва да се маха пълната забрана!!!

Гост

#3800

2013-06-21 09:28

неПлатена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...

Facebook