За да има наука в България!

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията За да има наука в България!


Гост

#1 За да има наука в България!

2012-12-02 22:46

Абсолютно подкрепям петицията !!

Гост

#2

2012-12-02 23:22

Народ, който е способен да си избере за управници такива личности като Б.Б. и Цв.Цв, едва ли се вълнува от научни постижения, а и, вероятно, изобщо не е наясно що е то наука. Въпреки това, дълбоко вярвам, че развитието и постиженията на човечеството са резултат от усилията и вдъхновението на малцина, въпреки съпротивата на масовата посредственост. Колкото и да е трудно сега, нашата кауза ще надделее, защото е за добро.

Гост

#3 Re:

2012-12-03 00:11

#2: -

Пропускате, че за ГЕРБ на предните парламентарни избори бяха гласували 40% от 60% имащите право на глас. Т.е. общо по-малко от една четвърт (25%) от имащите право на глас. Та не бих корил народа за резултатите от изборите. Проблемът е другаде.

A. Rangelov

#4

2012-12-03 12:03

Подкрепям петицията!!!
Не може хора, които нямат или имат силно спорни научни титли, да разпределя парите на фонда.
Аз вече съм страдал от проблемите във фонда и ако не беше се намесил Игнатов в абсурдната ситуация в която бях, щях сигурно да връщам пари във фонда.
Надявам се министър Игнатов да оцени ситуацията и да се намеси за да се решат веднъж за винаги проблемите с фонда.

Гост

#5 Re: За да има наука в България!

2012-12-03 15:41

#1: - За да има наука в България!

Подкрепям с поздравления петицията на младите учени, работещи по света!!!

Доцент от БАН

Николай Михайлов

#6 За да има наука в България!

2012-12-03 16:10

Янко Н. Янков-Вельовски (iankov.blogspot.com ) нееднократно предупреждава за мафията в обществения живот и в частност в българската наука. Конкретно обвинява министър Симеон Игнатов в многобройни закононарушения, но добре обработените мафиотски похвати обричат всеки протест на тотално игнориране. Крилатата фраза "ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ СИ ИМАТ МАФИЯ, САМО БЪЛГАРСКАТА МАФИЯ СИ ИМА ДЪРЖАВА!" за първи път беше изречена от Янков-Вельовски. Колеги, имайте предвид това обстоятелство - знайте, че протестираме не пред държава, а пред МАФИЯ...
Д-р

#7 Д-р

2012-12-03 17:52

Петицията е напълно справедлива и вероятно ще я подпиша, но възразявам срещу политизирането на проблема. Всички политически сили у нас са допринесли за разпада на науката в България, а най-много - БКП, с изолацията ни от световната наука и с подсрепяне на идеологически логореи, с които е подменяна науката.
Барак Хюсеинович

#8

2012-12-03 17:55

Добре дошли във Фонд „Научни Изследвания“ - небесен рай на КАЛИНКИ и БЛОНДИНКИ, под слънцето на всемъдрата светая троица: МУМИЯ-ТИРБУШОН-ПАРАЗИТОЛОГ!

(1) За да не си помисли някой, че другарят Хр.Петров (ПАРАЗИТОЛОГЪТ) говори глупости и обижда неоснователно учените наричайки ги „паразити“, нека да приведа един особено поучителен пример на воистине ПАРАЗИТЕН отхвърлен научен проект: това е FFNNIPO_12_01038 - интердисциплинарен проект на група заклети паразити от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН, Физическия факултет и Факултета по математика и информатика на Софийския Университет. Колективът от въпросните паразити включва както "феодални" паразити - 2 академика, 1 член-кореспондент, един куп професори и доценти, така също и голям брой подрастващи паразити (асистенти, докторанти и студенти). Членовете на въпросния паразитен колектив са участници в два наскоро привършили предходни проекти финансирани от ФНИ (ДО 02-257/18.12.2008 и ДО 02-288/18.12.2008). Отчетените научни резултати по тези проекти са: близо 200 (ДВЕСТА) публикации, предимно във водещите световни списания в областта на физиката и математиката с висок импакт-фактор, вкл. 2 (ДВЕ) МОНОГРАФИИ, издадени в чужбина. Я сега кажете, не е ли съвсем прав другарят Хр. Петров (Паразитологът) да ни нарече "паразити" и да шкартира новия ни проект? И да се чуди човек и да се мае, как такива „паразити“ като нас ни взимат в същото време за партньори в разни големи европейски проекти и мрежи?!

(2) Ха, сега пък да приведа един особено поучителен пример за изключителната научна "компетентност" на другия светия - другаря Р. Гюров ("професор" Тирбушонов). По този повод вижте памфлета "THE ROGUE CORKSCREW “PROFESSOR” - A COMIC EXAMPLE illustrating the scientific "competence" of the current Chairman of the Executive Board of Bulgarian National Science Foundation" на следния линк: http://theo.inrne.bas.bg/~nissimov/Protest/Gyurov-Berberova-formula.html.
Моля, внимавайте да не се задавите от смях:):):). Ако някой докторант или студент би ми изтресъл подобни ИДИОТИЗМИ както др. "професор" Тирбушонов + доскорошната му докторантка (която в сегашния скандален конкурс "прибра" близо 200,000 лв като че ли е вече велик учен), аз щях да го изхвърля направо през прозореца, така че да го откажа завинаги да се занимава с наука!!!
ENJOY!!!

Гост

#9 Re:

2012-12-03 18:50

#8: Барак Хюсеинович -

не Ви работи линкът.

Георги Маринов

#10 Re: Д-р

2012-12-03 18:51

#7: Д-р - Д-р

Мисля, че ясно e написанo в петицията, че казаното важи както за сегашните, така и за бъдещите (и логично и за всички предишни) управялващи, и че проблемите са системни и много дълбоки.

 

Иначе наистина един от основните корени на проблемите с българската наука (и на образованието, а оттам и на обществото ни като цяло) е папагалското повтаряне на зазубрен материал, което е в основата на повечето приемни и изпитни системи като се почне от началното училище та се стигне до ВУЗ-овете. Всеки може да назубри тесте теми, но това изобщо не означава, че е разбрал материала, че има реални познания и разбиране по въпроса, за общи интелектуални способности да не говорим. Не знам дали това датира от преди 1944 (нямам никакви наблюдения по въпроса, но ми е много любопитно да видя ако има някакви източници), след това е ясно - на една тоталитарна система не и трябват население, което да е масово способно да мисли критически и независимо. Абсурдно е у нас примерно биологията да се води разказвателен предмет при положение, че става дума за може би най-епистемологически триковата дисциплина на природните науки, където умението да се проектират експерименти и да се интерпретират данни е от най-висше значение. Естествено като не си виждал друго през живота освен тази система то не е никак лесно да правиш оригинален research. В повечето области трябва известна доза късмет да случиш на учители, които едновременно самите те да са достигнали нужното ниво на интелектуално развитие и да имат смелостта да разчупят шаблона и да те научат да мислиш, с изключение на математиката (може би защото е най-идеологически неутралната дисциплина), която обаче и тя беше разбита в последните години. И все пак такива преподаватели има (или поне имаше доскоро, много вече се пенсионираха) и подписалите това писмо са имали щастието да учат при тях, и има добри, истински учени. Няма спор, че има и страшно много псевдонаука и наука на много ниско ниво, но точно това е целта на това писмо - понеже в момента изглежда фалшивите учени, на които не се налага да хабят много енергия в научна дейност, могат да се посветят изцяло на това да овладеят контрола върху системата, което се очертава окончателно да убие колкото стойностна науката е останала в страната.

Барак Хюсеинович

#11 Re: Re:

2012-12-03 21:53

#9: - Re:

Линкът е:

http://theo.inrne.bas.bg/~nissimov/Protest/Gyurov-Berberova-formula.html

Съжалявам, че в предишния постинг се е "залепила" една точка:):)

Б. Делийска

#12

2012-12-04 10:33

Към предложените 3 решения искам да добавя още едно, не по-малко важно: да се усъвършенства Законът за развитие на академичния състав, в който сега се допуска 1) назначаване на приятелски журита; 2)спечелване на конкурси за академична длъжност "доцент" и "професор" без монографии; и др. Защо от този закон отпадна текста за избор на жури по случаен принцип от базата данни на хабилитираните учени?
Не се чудете защо науката се управлява от такива хора - просто всички ние негласно допуснахме наличието на неясни и генериращи корупция правила.

Гост

#13 Re:

2012-12-04 10:58

Защо пък всеки доцент или професор трябва да е написал монография? Това пък не го разбрах. Познавам поне един професор, най-добър в областта си в световен мащаб, който се пенсионира и така и все още не е написал монография. Преценил е, че няма полза и толкова.
Защо да юркаме хората да пишат насила никому ненужни монографии само заради едната титла - за да обогатим библиотеката с още едно четиво, което никой няма да прочете? И без това, всеки кандидат-доцент би могъл да напише монография.
Румяна Василева

#14

2012-12-04 11:18

Инвестирането в наука може да помогне за по-бързо преодоляване на кризата и за нормализиране на живота в България.
Вилия Великова

#15 За да има наука в България

2012-12-04 12:04

Считам, че ако липсват обществени органи, създадени към всеки управленски орган в България, особено, където има много пари и власт, все ще има манипулации, самозабравяне, самозалъгване.
Към Фонд "Научни изследвания" също трябва да има такъв орган, чиито членове да са утвърдени, уважавани и тачени млади и по-възрастни учени с цел прозрачност и спроведливост при вземане на решенията, като членовете се сменят на ротационен принцип през две или три години.
соня първанова
Гост

#16

2012-12-04 14:11

Крайно време е да се разбере, че науката в България, /във всичките й области/загива от непонятното отношение на всички управляващи страната. Липсата на средства за елементарни нужди, старата апаратура и съответно поради това старите методи, по които все още се работи у нас не водят до нищо съществено и важно освен до бягство на учените в страни, където нещата не стоят ,както у нас. Да, пак поради тези причини българските учени са достойни за Гинес, но нали това не може да бъде целта на една съвременна европейска държава?!!!


Гост

#17

2012-12-04 21:06

Науката е слънце, което в душите грее. Народността не пада там, където знанието живее.

Гост

#18

2012-12-04 21:09

Това не бива да е кауза само на една петиция, трябва всеки получил образованието си в тази страна да се изправи и да не бъде анонимен. А изправянето е свързано с натиск и желание от всеки които иска да управлява държавата да сложи на първо място образованието, а не силата. Ама на никои май не му трябва образовани, знаещи и можещи хора. Изводите са ясни и те водят до все по-голямо изтичане на интелектуална сила, а ползите са за всяка държава и институция, която привлича, свободния интелект.
киро

#19

2012-12-04 23:00

Гордея се с Вас! Но няма да е лесно и няма да стане с петиции. Досега на колко се подписвах....уморих се. Дано вие успеете!
Не БАНски старец

#20

2012-12-05 00:00

Утре 05.12. 1200 учени от БАН ще протестират пред МОН срещу корупцията във фонда. Достатъчно внъзрастен съм за да имам спомени от "онова време" - деветдесетте години на миналия век, когато маладите хора - основно студентите имаха пламъка и смелостта да излязат срещу несправедливостта, откъдето и да идва тя. Със съжаление отбелязвам, че студентите в България вече не са онази сила, която помиташе всеки самозабравил се политик или чиновник, каквито са споменатите в петицията и председател на фонда и неговият началник - министъра на образованието. Явно младите са оставили тази работа на "БАНските старци". Затова и чиновниците в България се държат безпардонно и колокото са по-висши, толкова са по-нагли. Петицията е нещо хубаво, но имам чувството, че вече премина като лек полъх, нежен бриз, който само погали косите на гореспоменатите. Впрочем съмнително е, че тези, до които е адресирана ще я прочетат. Те имат да решават "важни държавни дела" и такова "дребнотемие", като "наблюдение на звездичките по небето и броенето им дане би да пропуснем някоя случайно" (цитат) не ги засяга.

SciFi

#21

2012-12-05 05:43

Ще борим примитивния мутро-милиционерски режим в България с петиция до неговите главатари!? Вероятно се разчита на внезапен прилив на СЪВЕСТ у тях, който да доведе до необратими положителни промени?! Умно, много умно и иновативно... не бях се сетил досега. Аз все си мислех, че подобни проблеми навсякъде по света се решават само с дебела тояга... ;)
Гост

#22 до 18

2012-12-05 10:03

Няма как да не съм анонимен, когато шефът лично ме предупреди да не участвам в тази петиция и поиска да разбере имената на останалите колеги. Така и така името ми е видимо за авторите на петицията и за тези, до които трябва да стигне. А иначе.....в интернет съм анонимен, защото не желая да създавам дребни радости на до.н.ос.н.и.ц.и и н.аг.а.ж.д.а.чи.


Гост

#23 Да има наука в България

2012-12-05 10:13

DO SUPPORT THE PETITION!!!!!
Да има Наука, да няма Игнатов-ци, Дянков-ци...!!!!

Д-р Георги Чалдъков

Телериг

#24 Re:

2012-12-05 11:07

#21: SciFi -

даа много си права за съжаление!!!!

Н.Д.

#25

2012-12-05 11:15

Подкрепям петицията на младите български учени, работещи по света. Поздравявам ги за активната позиция да анализират ситуацията и нарекат нещата с истинските им имена. Песимист съм, че у нас нещата ще се променят в близко бъдеще. В управлението на образованието и науката у нас (като правило с редки изключения) винаги са властвали посредствени учени и преподаватели - кариеристи, а кадърните са били гонени, независимо от политическото управление на страната.