ЗА КОПРИВЩИЦА!

ЗА КОПРИВЩИЦА! / Съобщения / ЗА КОПРИВЩИЦА! / Коментари


Гост

#26

2017-04-02 06:44

Поздрави! Тъй ще бъде.
Детелина

#27 За КОПРИВЩИЦА

2017-04-02 07:16

Тук не става въпрос само за България, това единствено по рода си архитектурно наследство е вече част и то европейската култура и европейското културно наследство /то винаги е било, но след 2007 година България официално е в Европейския съюз/. Тези хора които искат с лека ръка да посегнат на едни от най-красивите произведения на човешкото творчество и съзидателност,  не са ли ходили в чужбина и не знаят ли, че всеки чужденец милее и за най-малкото камъче ако то е свързано с историята на страната му? Много лесно се разваля, но трудно се гради.


Гост

#28 Браво, Жана!

2017-04-02 07:29

Браво, Жана!


Гост

#29

2017-04-02 07:51

Успех ! Да запазим България !

Гост

#30

2017-04-02 08:35

Благодаря за вашата инициативност ! Успех на петецията!

Гост

#31

2017-04-02 09:26

Да, крайно време е да събудим гражданското съзнание и да реагираме на всяко посегателство върху историята и културата на страната ни. И не само. Трябва да реагираме адекватно върху всеки проблем в образованието, здравеопазването и правораздаването, които се отнасят до гражданските права и свободи и бъдещето на страната. Не можем да стоим и да чакаме какво ще направят политиците, защото явно голяма част от тях нямат капацитет за промени, да не говорим за държавническо поведение. И да помагаме на тези, които имат такова. Както сутринта каза в ефир певецът Миро - държавата, това сме ние!
Малинка

#32

2017-04-02 09:35

Благодаря Ви, дано успеем да се преборим с това безумие!

 


Гост

#33

2017-04-02 11:36

Имате подкрепата ми.

Гост

#34

2017-04-02 11:36

Дано има повече хора като Вас, които да съхранят българщината. Това е най-малкото, което всеки, който се чувства Българие е редно да направи.

Гост

#35

2017-04-02 13:06

Поздравявам ви за енергията,която имате,за това че не си мълчите,за това,че цвните БЪЛГАРСКОТО! Бъдете здрава! С уважения:Нина Дочева


Гост

#36

2017-04-02 15:36

огромно почитание и поздравления към вас и всички подкрепили тази подписка

Гост

#37

2017-04-02 15:58

Браво! Радвам се за този успех! Подкрепям идеята референдума за Копривщица да се подписва не само от местните хора. Копривщица е уникална, единствена. Всички имаме отношение към нея.

 

Калина Пиронкова

#38

2017-04-02 16:40

Хубаво ще е да се организират и други петиции за добри каузи, та дано поизправим пътя на България, защото явно политиците не се справят успешно с тази задача, за голямо съжаление... 

Пет

#39

2017-04-02 17:31

Много се радвам за успеха на петицията - значи наистина го можем!!! Браво на всички ни!!!

Борислав Виларов

#40 Проблемите са решени частично. Основните проблеми остават.

2017-04-02 18:00

Въпросът въобще не е решен?! Решен е само дотолкова, че Общински съвет Копривщица отмени решението си.

Медиите представят едонстранчиво нещата, едва ли не като конфликт между кмет и бизнесмен, който иска да бетонира града. Конфликт има, има непремерени бизнес интереси, има и задкулисие, има силово въздействие върху общинските съветници, но проблемите са много по-дълбоки и съществени. 

Проблемите обаче остават - неадекватна нормативна уредбана, неясноти относно статута на Копривщица. Постановлението от 1971 г., с което Копривщица получава статут на архитектурно-исторически резерват не е отменено, но и не се изпълнява след 1981 г. НИНКН не си изпълнява ангажиментите за актуализация на списъка с недвижими културни ценности. По списък те са над 400, част от тях вече не съществуват, а друга са загубили качеството си на паметник на културата.

НИНКН продължава с погрешната си политика и неуспешни опити да мумифицира града. Това не е възможно да стане. След като има редица рестрикции и ограничения за местните хора, те трябва да получат и стимули. Копривщица е запазена в този, макар доста променен вид, благодарение на местните хора. Градът трябва да получи възможност да се развива, защото в противен случай той ще загине и скоро там ще останат само самотни старци и виладжии, които ще идват през лятото и по празници.

Началниците - президент, премиер, партиен лидер, които издаваха заповеди, да дойдат с екипите си в Копривщица и представители на институции и да се запознаят с реалните проблеми на Копривщица.

Не може да се развива туризъм без водопровод /50 годишни етернитови тръби, от които местните хора не пият вода/, канализация заустена в реката /където въобще има или е здрава/, без пречиствателни станции за отпадни и питейни води, пътни артерии до града, които са осеяни с дупки и пропадащи пътища /скоро ще осъмнем с новината, че пътят е пропаданал и няма връзка със столицата/, пътна мрежа в града като швейцарско сирене.

Не може пенсионери, на които не стигат пенсиите за лекарства, да поддържат паметници на културата, включително и национални /частна собственост/.

Общината не разполага със средства да поддържа инфраструктурата в града, да не говорим за паметниците на културата /около 3 500 000 лв. годишен бюджет/.

Поради липса на парцели за строителство на къщи, в които да живеят, много от жителите на града предпочитат да остават да се самосъборят стари къщи паметници на културата, в които няма условия за живеене и подръжката им е много скъпа. Има и редица други проблеми.

Не може да се развива туризъм през зимата, когато за целия сезон идват туристи на 8 декември, коледа и Нова годинал /според местния фолклор лятото в Копривщица е три дни и ако се напиеш ще го пропуснеш/. Няма причини да не може да се изгради малка писта за начинаещи скиори и деца, която ще удължи туристическият сезон. Не става дума да се правят "алпийски ски писти" като в Банско. Няма и причини да не може да се изгради малък къмпинг. Но екологичните оценки не дават, защото имало проблеми с лалугери. Ако има такива проблеми има и механизми с решаването им - изместване на колониите лалугери и т.н. Подбор на други трасета и места. Да но поради тези оценки ОУП не предвижда места за такива обекти. Въобще изграждането на спротна и туристическа инфраструктура извън населенето място няма нищо общо с града като архитектурно-исторически резерват и няма да има негативно влияние върху историческото селище.

Без статут Копривщица ще се превърне в едно обикновено село и скоро ще загине. За това не само, че не трябва да се промени или отмени статута на града, но и трябва институциите да си свършат работа като изготвят всички документи свързани със статута /актуализиране на Постановлението от 1971 г. и Правилника от 1975 г. за застрояване на Копривщица, съобразно ЗУТ/.

От друга страна, ако се приеме сегашния ОУП, в града няма да останат млади хора, а възрастните и тези от среднотопоколение, скоро ще си отидат от този свят. Тогава не само няма да има кой да поддържа града в това състояние, но и ще изчезне духът на града.

Време е за незабавни и смислени дейности, преди Копривщица да е безвъзратно загубена. Само със Заповеди не става. Какво са направили за града тези, които само издават Заповеди, както и тези преди тях на същите позиции? В най-добрия случай са дошли в града да се снимат и покажат по медиите на някой празник. А проблемите на града отдавна са минали през едното им ухо и излезни през другото. И повече не са се върнали.

Копривщица не е просто на копривщенци, а на целия български народ!

Копривщица е съществен елемент от идентичния код на съвременния българин!

Копривщица е европейско и световно културно богатство!

За това е и Националният събор на народното творчество в ЮНЕСКО. за това държавата трябва да поеме своите грижи за опазване на Културата, а не да вдига ръце и да се прави, че не знае за проблемите.

Крайно време е българските политици и компетентните институции да престанат да бръщолевят безсмилелни лакардии и да започнат да изпълняват задълженията си!

Само с приказки и заповеди не става!

 

Борислав Виларов, 0888 615 052

Внук на арх. Вельо Дебелянов, инициатор за Постановлението от 1971 г. за даване на статут на архитектурно-исторически резерват на Копривщица.

Автор на проект за обследване на състоянието на недвижимите паметниците на културата в града.

Автор и ръководител на проект за развитие на екотуризъм в Копривщица.

Автор на публикации по проблеми на устойчивото развитие и опазване на околната среда, Стратегия и Планове за развитие на Община Копривщица, Туристическа стратегия на града и т.н.

Общински съветник от 2007 до 2015 г. Председател на Общински съвет Копривщица 2012 - 2013 г.

Инициатор на включването на Националния събор на народното творчество в Регистъра на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство.

Инициатор за поставяне на Барелеф на държавника Петко Каравелов в родната му къща.

 

Моля заедно с подписката да бъде предадено на компетентните институции и това становище.

Време е проблемите да почнат да бъдат решавани преди да е станало твърде късно.


Гост

#41

2017-04-02 20:18

Радвам се, че все още българския дух е жив и все още има хора, които да милеят за българщината. Надявам се, да опазим не само Копривщица, но и цяла България.

Гост

#42

2017-04-02 20:42

Благодаря, за организацията!

Гост

#43

2017-04-03 05:04

Браво ! Право напред !

Гост

#44 Re:

2017-04-03 05:19

#21: -  

 Напълно съм съгласна с Вас!


Гост

#45

2017-04-03 07:22

Уважаема г-це /г-жа/ Караиванова, моля Ви да бъда извинен за закъснението с потвърждаване подписа и самоличноста си на поддържащ петицията.Оставам със същите мисли и чувства, съпричастен за бъдещето не само на гр.Копривщица.Българин съм роден,Българин ще умра, Патриот съм, така съм възпитан.Благодарен съм Ви до гроб за това,което сторихте до момента и продължавате, винаги с Вас.           С дълбоко уважение,

Йордан Георгиев.

04.03.2017 

София


Гост

#46

2017-04-03 07:36

Надявам се да бъдем чути !
Моят син, не е ходил в Копривщица, моите бъдещи внуци, също !
Това е мое наследство, което искам да запазя !!!
Да го запазя за нашите поколения !!!
Сърнела Воденичарова
Гост

#47

2017-04-03 08:11

Благодаря Ви за грижата, която поехте!


Гост

#48

2017-04-03 08:50

Благодаря Ви за съобщението! Подкрепя ме Ви!

Гост

#49

2017-04-03 09:34

Чудесна новина! Благодаря, денят ми се осмисли. Смеслен ден и на Вас! Не забравяйте: "Съединението прави силата". Аз лично, предпочитам Обединението.

Гост

#50

2017-04-03 11:14

Скъпа Жана .Дано да успеем да запазим и още много от нашето културно наследство .Нека да има повече хора като теб .Бъди жива и здрава .