Незабавна оставка на Министъра на здравеопазването и отмяна на договора за 100 млн лева за негодна детска болница!

91762287_145490580290233_7295222524596453376_n.jpgДО

БОЙКО БОРИСОВ

МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Настояваме за незабавна оставка на Кирил Ананиев!

Настояваме за незабавна отмяна на договора за довършване на “бъдещата детска болница” в сграда, която е остаряла морално и физически преди десетилетия. 

Кирил Ананиев злоупотреби с извънредното положение в страната, като подписа в разгара на епидемията и социалната изолация на обществото договор за близо 100 млн. лв. за негоден и потенциално опасен 40-годишен строеж. Ако изобщо бъде завършена, тази детска болница ще бъде бедствие за детското здравеопазване. 

Ананиев подписа договора: 

 - въпреки протестите на десетки хиляди лекари, родители, архитекти и инженери, продължаващи от месеци;

 - въпреки многократните си обещания за прозрачен процес;

 - въпреки че построяването на нова, модерна детска болница би струвало по-малко и би станало по-бързо.

Ананиев подписа скандалния договор в момент, когато общественото доверие към този министър е сринато. Собствените му експерти признаха, че тази болница ще бъде голям компромис - с децата, с лекарите, с родителите и с цялото общество. Самият той призна, че никой не знае какво е състоянието  на конструкцията. Но вместо да се извини на обществото и да прекрати обществената поръчка, възложи ново проучване и проектиране, които ще продължат цяла година - време, в което може да се проектира с международен конкурс нова модерна детска болница и да започне строителството й.

Ананиев се крие зад “прозрачността на процедурите”, но вместо това неизвестните около стария строеж се увеличават. В подписания договор има „вратички“, които позволяват срока за изпълнение и стойността на обществената поръчка да нарастват многократно. Така ако фирмата-изпълнител установи, че заложените средства не са достатъчни, то болницата може да се оскъпи значително. 

Ако Кирил Ананиев наистина вярваше, че в тази сграда с тези условия може да бъде създадена истинска детска болница, нямаше да подпише договора на тъмно, когато хиляди граждани не могат да излязат на протест заради социалната изолация.

Този провал няма да се измерва с пропилените милиони левове, а с лошо детско здравеопазване. А отговорността за провала на детското здравеопазване ще носи цялото правителство, не само г-н Кирил Ананиев. 

Вие, г-н Премиер, поемате ли тази отговорност? 

Искаме незабавна оставка на министъра и прекратяване на договора, който ще изразходва близо 100 милиона публични средства за негодна, остаряла болница! 


НГИ "За истинска детска болница"    Свържете се с автора на петицията