Заплащане на тежките форми на Атопичен дерматит от НЗОК, с актуализацията на бюджета през октомври 2022 г.

Атопичният дерматит е често срещано заболяване. Приблизително 10-15% от децата и  около 3-5% от възрастните са засегнати от атопичен дерматит в Европа. В България от тежка форма на атопичен дерматит страдат около 45 човека. България е единствената страна в Европа, която не лекува нито една от формите на атопичен дерматит, с обществени средства. В Европейския съюз вече са одобрени няколко иновативни терапии, които овладяват най-тежките форми на заболяването.   Искането на българските пациенти с тежката форма на АД е да имат достъп до иновативните терапии, одобрени от Европейската агнеция по лекарства, още от есента на 2022 г.

С подписването си упълномощавам ФБПФ да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.