Да спасим дърветата в Бургас

50805278_10218666992173031_3351209410218164224_n.jpg

Ние долуподписаните граждани сме силно обезпокоени от продължаващото вече години наред грубо орязване на короните на дърветата на територията на град Бургас. Личните ни наблюдения показват, че така извършените от явно некомпетентни лица резитби, твърде често водят до следните случаи:

1. Изсъхване на цялото дърво, поради невъзможност за възстановяване;

2. Влошаване на здравословното състоянието на дървото, съпътствано с развитието на болести, гниене и силно съкращаване неговия жизнен цикъл;

3. Дървета, които оцеляват не се възстановяват и развиват множество тънки и слаби клони, които не следват естествената форма на дадения вид, не са здрави и устойчиви, имат нужда от ежегодна поддръжка и корекции и много често загиват.

Доказателствата за горните случаи могат да се видят на почти всяка улица. Нашите наблюдения са потвърдени и от становището на Съюза на ландшафтните архитекти в България.

На база по-горните наблюдения и експертни становища, ние гражданите настояваме за следните промени в начина на стопанисване на дърветата на територията на град Бургас:

1. Назначаване на щат на специалист арборист или ландшафтен архитект, който да има нужното специализирано образование и опит в правилното поддържане на короните на различните видове декоративни дървета и храсти.
2. Повишаване квалификацията и образованието на всички работещи в сферата на зелената система на Общината.
3. Повишаване на заплащането на ръководните специалисти, с цел да се привлекат висококачествени кадри.
4. Всяка една резитба на дърво да бъде добре мотивирана и обмислена и да е ръководена на място от ръководния специалист.
5. Да се премахват само клони и дървета, които са безвъзвратно увредени и представляват реална опасност - заболели, изсъхнали, напреднали гнилостни процеси и др.
6. При подмладяващи и просветляващи резитби да не се премахват повече от 20% от живите клони на дървото като стремежът е да се запази неговата естествената форма. Тези резитби да се осъществяват само в периода на покой – от опадването на листата до разпукването на пъпките, като при температура под -4 градуса резитбата се преустановява.
7. Създаване и поддържане на публични регистри за състоянието на дълготрайната дървесна растителност в града.
8. Премахване на лозунга "Едно отсечено навреме дърво, един спасен човешки живот".
9. Промяна в отношението към старите и напълно развити дървета на територията общината и осъзнаването на тяхната изключителна стойност и незаменима роля в поддържането на здравословна и приятна за живеене градска среда. Редовно преглеждане за състоянието им и навременни мерки при възникнали проблеми с тях.
10. Запазване и увеличаване дървесното покритие на територията на град Бургас, чрез засаждане на нови дървета, озеленяване на неозеленени улици и стремеж към максимално запазване на съществуващите и зрели и стари дървета.


Граждани от групата "Да спасим дърветата в Бургас"    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

Чрез подписа ми упълномощавам Граждани от групата "Да спасим дърветата в Бургас" да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...