Подписка срещу износа на оръжия за Украйна и за преговори за мир

Prokopenko_NEW.jpg

Онлайн подписка към Национална гражданска инициатива МАЙКИ СРЕЩУ ВОЙНАТА, в която се включват 71 жени и майки, сред които треньорът по художествена гимнастика Нешка Робева, журналистът Анна Заркова, директорът на националната психиатрична болница д-р Цветеслава Гълъбова, проф. Искра Баева, лидерът на Изправи се България Мая Манолова, майките на деца с увреждания от Системата ни убива, актрисата Елена Алексиева, д-р Таня Андреева, икономистът Леона Асланова, председателят на Съюза на журналистите Снежана Тодорова, както и майки, доказали се с активни позиции в обществото - юристи, предприемачи, лекари, учители, артисти, граждански активисти. За председател на инициативния комитет на гражданската инициатива беше избрана Вера Иванова – председател на НГИ Системата ни убива. Представителят на България в Европейския парламент Елена Йончева също подкрепи събирането с включване от Брюксел.

 

Вече повече от 8 месеца само на няколкостотин километра от България се води кръвопролитна братоубийствена война. Жертвите са десетки хиляди, сред които 6430 цивилни, 402 деца. Разрушенията са обхванали стотици села и градове. Европа плаща цената на наложените  санкции – енергийна криза, инфлация, фалити на фирми, загуба на работни места и доходи. Предстоят тежки месеци, а може би години,  за гражданите на Европа. Българското население – най-бедното в Европейския съюз, освен последиците от стоварилите се върху му кризи – енергийна, икономическа, инфлация и липсата на мерки за подкрепа, е изправено и пред друга заплаха – от въвличането на България във войната. Огромната част от българския народ не е съгласна с действията на институциите за предоставяне на военна помощ за Украйна, както и с липсата на проактивни действия за мирно уреждане на спора със средствата на дипломацията. Изразяваме опасения, че със самото решение на Народното събрание от 03.11.2022г. за оказване на военна и военнo-техническа подкрепа на Украйна и укрепване на отбранителните способности на България, обнародвано в Държавен вестник бр. 89 / 2022г, парламентът изземва правомощия на Министерски съвет да осъществява общото ръководство на въоръжените сили (чл. 105 ал. 2 от Конституцията на Република България) и да ръководи и осъществява външната политика на Република България (чл. 105 ал. 1 от Конституцията на Република България), което нарушава принципа на разделение на властите (чл. 8 от Конституцията на Република България) и противоречи на Конституцията на Република България. Затова на основание чл. 51 ал. 1, във връзка с чл. 44 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление организираме настоящата Национална гражданска инициатива и внасяме в Народното събрание и Министерски съвет следните предложения с конкретни искания:

1.    За Народното събрание:

Народното събрание да не приема последващи решения за оказване на военна и военно-техническа помощ на Украйна 

2.    За Министерски съвет:

1.1.       Министерски съвет да оспори пред Конституционния съд решение на Народното събрание от 03.11.2022г. за оказване на военна и военнo-техническа подкрепа на Украйна и укрепване на отбранителните способности на България, обнародвано в Държавен вестник бр. 89 / 2022г, поради нарушаване на принципа на разделение на властите и изземване от страна на Народното събрание на правомощия на Министерски съвет по чл. 105 ал. 1 и ал. 2 от Конституцията на Република България.

1.2.       Министерски съвет да не изпълнява решение на Народното събрание събрание от 03.11.2022г. за оказване на военна и военнo-техническа подкрепа на Украйна и укрепване на отбранителните способности на България, обнародвано в Държавен вестник бр. 89 / 2022г. до произнасяне на Конституционния съд за неговото съответствие с Конституцията и да не се превръща в съучастник в нарушението ѝ.

1.3.       Министерски съвет да положи усилия и предприеме всички възможни действия през съответните европейски институции и международни организации за иницииране на мирни преговори, прекратяване на военните действия и мирно уреждане на военния конфликт.

 

Maiki_s-u_voinata_fb_event1_1.jpg

 


Майки срещу войната    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Майки срещу войната да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...