Против строежа на 215м небостъргач до мол Парадайс

Свържете се с автора на петицията

Срещу хаотичното строителство на небосртъргачи

2019-10-25 10:39:48

От 2017г. се борим срещу изграждането на 215-метров небостъргач зад мол Парадайс в Лозенец.

Над 4400 души се включиха в петицията с искане за отмяна на това решение, което беше потвърдено и от съда.

Единственият начин да спрем тази и десетки подобни проекти за сгради, хаотично пръснати из целия град е с изменение в Общия устройствен план и нормативни промени.

Именно за това се боря през последните години. Като общински съветник не подкрепих нито едно предложение за небостъргачи в кварталите на София, които биха затруднили трафика и биха претоварили кварталите и биха закрили гледната от Витоша.

Ето проектите на такива сгради, които са известни до момента.

Nebostargachi_Sofia2.jpg

Почти всички са в южните квартали на София, често в непосредствена близост до зелените клинове, които осигуряват свеж въздух от планината.

Ако сте съгласни да се въведе ограничение в зоните за много високо строителство в София, можете да подкрепите и петицията за промени в Общия план на София тук: www.peticiq.com/oup

Заедно можем да се преборим за една по-зелена София, без презастрояване и градоустройство с човешки мащаби.

Можете да ме подкрепите в неделя с №67 в бюлетината (квадратчето в ляво), преференция - 102 - кръгчето в дясно.

Така или иначе, борбата ни продължава!

Войслав Тодоров - общински съветник, София

Как да отменим 215м небостъргач до мол Парадайс

2017-04-11 12:00:36

Благодаря Ви, че се включихте в подписката против изграждането на 215м небостъргач до мол Парадайс в полите на Витоша (в Лозенец, до бул. Черни връх). На този етап можем да предотвратим това строителство, като общинският съвет прегласува решението си. Кметът на София и областният управител имат право да върнат решението за прегласуване. Нека заявим гражданската си позиция против 55-етажен небостъргач на това място, като всеки от нас изпрати мейл или писмо със следния текст:

Текст на писмото:

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

До: jfandakova@sofia.bg ; oblast@sf.government.bg ; priemna@president.bg

Тема: Против 215м небостъргач до мол Парадайс

Текст:

До г-жа Йорданка Фандъкова

кмет на Столична община

До г-жа Диана Тонова

Областен управител на София-град

Копие до г-н Румен Радев

Президент на Република България

Уважаема г-жо кмет,

Уважаема г-жо областен управител,

Моля да върнете за ново разглеждане от Столичен общински съвет (съгласно чл. 45 от ЗМСМА) решение №161 от 6.4.2017г. на СОС, с което се одобрява подробен и работен устройствен план на 215м небостъргач до мол Парадайс (м. "Кръстова вада", кв. 7, УПИ I-134), тъй като това решение е нецелесъобразно и е взето в нарушение на редица законови норми.
Възможността на това място да се допусне строеж в противоречие на изискванията на Общия устройствен план за плътност и интензивност на застрояването стъпва върху псевдонормативен общ административен акт: писмо на зам. министър на МРРБ № 70-00-935/26.10.2007, в което се прави спорно тълкуване на чл. 27 ал. 3 от ЗУТ за конкретен имот. Това писмо е посочено и в решението на СОС и като фактическо, и като правно основание. Писмото не може да се класифицира като тълкувателно и автоматично приложимо за всеки случай, тъй като тълкувателната дейност в областта на административното право е изключителна компетентност на ВАС.

Налице е противоречие в последователността на процедурата. Проектът е приет от ОЕСУТ на 4.1.2017г, но още на 13.12.2016г. вече е налице одобряване на кадастралната карта, а в текста на решението на СОС е записано, че „След приемане на проекта от ОЕСУТ, за територията със Заповед № РД-18-108/13.12.2016 г. на Изпълнителен  Директор на АГКК е обобрена кадастрална карта.“ В обосновката се твърди и че "Проектът е изработен върху влязла в сила кадастрална карта в съотстветствие с чл. 115 ал. 1 и 2 от ЗУТ", но проектът е от 19.10.2016г, а кадастралната карта е от 13.12.2016г, докато одобрението от ОЕСТУТ е от 4.1.2017г.

Решението на СОС е незаконосъобразно и поради липса на материалноправни предпоставки за издаването му. Те са бланкетно визирани за чл. 134 ал. 1 т.1 от ЗУТ, но тя касае изменение на ОУП, при която задължителна предпоставка е "настъпването на съществени промени в обществено-икономическите и устройствените условия, при които е бул съставен планът". Такива не са посочени в ршението на СОС. Липсва фактическа мотивировка и за чл. 134 ал. 1 т. 2 от ЗУТ. Следователно решението на СОС е без същински фактически основания, което противоречи на чл. 59 ал. 1 от АПК.

Считам, че приемането на устройствени планове за сграда с височина от 215м без извършена оценка на въздействието върху околната среда е в потенциално нарушение на закона за биологичното разнообразие, тъй като липсва обосновка дали сграда с такава височина би възпрепятствала прелитането на птици над града.

Съгласно чл. 45 ал. 5 от ЗМСМА кметът на общината има право да върне за ново разглеждане решение на общинския съвет не само по законосъобразност, но и по целесъобразност. Това решение е нецелесъобразно, тъй като сграда за търговия и офиси с толкова голяма разгърната застроена площ значително би влошила трафика в южната част на столицата. Направеното изследване на транспортния трафик е с редица пороци и драстично подценява транзитния трафик, генериран по бул. Черни връх и при евентуално доизграждане на бул. Тодор Каблешков. Обхватът на изследването е силно ограничен и не може да се добие реална представа за наличния трафик. Въпреки слабостите изследването признава, че изграждането на подобна сграда на това място би увеличила трафика в пиковите часове два или три пъти.
В допълнение изграждането на сграда с височина 215м. в полите на Витоша би закрила гледката към планината Витоша и би влошила качеството на публичните пространства в града. Това становище се потвърждава и от мнението на "Геел архитекти", заявено и пред кмета на София г-жа Фандъкова на 31.3.2017г.

С оглед на горепосоченото моля да върнете за ново разглеждане решението на СОС за приемане на подробен и работен устройствен план за изграждане на 55-етажна сграда в подножието на Витоша и това решение да бъде отменено.

С уважение

Ако предпочитате да изпратите текста с писмо, ето адресите:

Столична община - 1000, София, ул. Московска №33

Обстен управител: 1000, София, ул. Алабин 22

Президент на Република България: 1123, София, ул. Дондуков №2

Допълнителни аргументи:

Допълнителни аргументи защо толкова интензивно строителство на това място би отежнило трафика в района, можете да намерите тук: https://obshtestven.wordpress.com/2017/04/10/nebosturgach-paradise-tower-traffic/

Само седмица преди скандалното решение на общинския съвет известни датски архитекти от "Геел архитекти" представиха впечатленията си от София и заявиха, че високите сгради южно от центъра на града закриват гледката към Витоша и влошават публичните пространства. Видео от презентацията на "Геел архитекти" можете да видите тук: https://www.facebook.com/voyslav.todorov/videos/1664880893816914/

В случай, че кметът на София и областният управител не отменят това решение, възможните стъпки са обжалване на решението в съда. Право на това имат собственици на имоти в съседство на одобрения терен. Ако Вие сте такъв собственик или познавате собственици в съседство, моля да ми пишете.

Благодаря за Вашата активна гражданска позиция за запазването на облика на София, на качеството на публичните пространства и на връзката на София с планината.

Общински съветник, Столичен общински съвет

Споделете тази петиция

Помогнете тази петиция да получи повече подписи

Как да популяризираме една петиция?

• Споделете петицията на стената си във Facebook и в групи, свързани с темата на петицията Ви.
  • Свържете се с приятелите си
    1. Напишете съобщение, в което обяснявате защо сте подписали тази петиция, защото хората са по-склонни да я подпишат, ако разберат колко важна е темата.
    2. Копирайте и поставете уеб адреса на петицията във вашето съобщение.
    3. Изпратете съобщението чрез имейл, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram и LinkedIn.