За денонощен градски транспорт в София

Въведение в инициатива

,,За денонощен градски транспорт в София“ на

Фондация ,,Дома Арт“

Ние, от Фондация ,,Дома Арт“, стартираме от началото на 2014 г. кампания за ,,За денонощен градски транспорт в София“ с интервал на движение на всеки един час от 0:00 до 05:00 ч., чиято цел да бъде облагородяване на градската среда, в която живеем. Ще създадем фейсбук група, която да се превърне в официална страница на инициативата и място за дискусии и предложения, петиция и анкета в електронна форма, срещи, разговори с експерти и общински служители, привличането на други неправителствени организации като партньори и т.н. Искаме да включим както комбинирани автобусни линии (свързващи крайните квартали с центъра, летището и т.н.), така и Метрополитена, и трамвай № 5, който покрива сериозен периметър от града.

По-голямата част ползвателите на тази услуга биха били младите хора, живеещи в София, но също така и работещите на нощни смени и/или с гъвкаво работно време. Друга част са чужденците, посещаващи София, част от които са се сблъскали с транспортната обстановка в града и подкрепят идеята за необходимостта от нощни линии.
 За София, като развиваща се европейска столица и официален кандидат за домакин на събитието ,,Европейска столица на културата 2019 г.“, е изключително важно да приема и прилага добри практики и примери от други европейски градове, да обогатява и улеснява условията за мобилност. Инициативи като ,,Нощта на музеите и галериите“ и ,,Нощта на театрите“ също показват нуждата от въвеждане на подобна обществена услуга.

В гр. Познан в Полша (7-мия по големина град в страната) например има изградена дори нощна мрежа, която покрива града, нощните линии имат различни номера и маршрути от дневните. Същото се отнася и за немската столица Берлин, като там нощем се движат и линиите на метрото (U-Bahn) и бързите трамваи (S-Bahn). В Германия дори и по-малки провинциални градове също поддържат нощен транспорт, в зависимост от големината на града, на места това е само една линия, която ползва разширен и удължен маршрут. Можем да дадем множество други примери с Будапеща, Виена, Мадрид, Париж, Бърно и т.н.

Идеята за изграждане на нощна транспортна мрежа не почива единствено на желанието да пътуваме денонощно по-евтино и сигурно в града, в който живеем, а е и част от облика на София като представително място за България. Не на последно място и социална услуга, от която наистина се нуждаем.

Всеки подкрепил каузата става неин съосновател!