За обявяване на „Римския път Боженци – Източник” за недвижима културна ценност

Ние, като граждани на България, искаме културно-историческото наследство на страната ни да се познава, популяризира и опазва, в съответствие със законовата база на Република България и в частност със Закона за културното наследство. Затова призоваваме компетентните лица, в това число Министъра на Културата, Директора на Националния институт за недвижимо културно наследство и Областния Управител на административна област с център град Габрово да инициират обявяването на Римския път Боженци – Източник за недвижима културна ценност в спешен порядък. Очакваме петицията да бъде подкрепена от заинтересовани лица и институции, включително културни, обществени и административни органи.

Римският път между Боженци и Източник, и другите подобни пътища в региона са част от системата пътища около главния път Никополис ад Иструм – крепост Дискодуратере – Августа Траяна, който преминава Стара планина по две трасета: едното при Шипченския проход, а другото – през Тревненския проход (Аврамов 1914, 1929). Това означава, че в Габровско е съществувала цялостна пътна мрежа, част от която е „Римският път” между селата Боженци и Източник.

Проучванията върху пътищата и останалите обекти по техните трасета – като крепостите Градище край Габрово, Градът край село Иглика, Градът и Боруна край Дряновския манастир и други, и светилищата като тези при Сечен камък и Елова могила – сочат, че пътищата са по-стари от римското време. Доказателства за това са намерените находки от керамика, оръдия на труда и предмети на бита, както и тракийските могили, които до преди около сто и петдесет години играят основна роля за ориентирането (Аврамов 1914, 1929) (Бараков 2015). Този факт е красноречив по отношение на още по-голямото значение на опазването на римските пътища в общината и региона, както и на потенциала за по-нататъшното им проучване.

Римският път Боженци – Източник е тясно свързан и с историята на село Боженци, само по себе си недвижима културна ценност от национално значение. От създаването на Боженци, в продължение на векове, той е бил основният път за и от селото, в посока Габрово. При това интересен исторически акцент представляват свидетелствата за финансирането на неговата поддръжка, в това число от известния търговец и дарител Минчо Иванов Попов, известен като Дядо Миню Попа (1827 – 1911) и други. С „Римския” път са свързани и знакови легенди, като например за Рачо Ковача – митичният основател на Габрово и за моряка от английския флот Богдан, родом от Боженци.

Като обобщение – макар да е популярен като „Римски” път, хронологичният му хоризонт е много започва още преди 3. век (Бараков 2015) и стига до първата половина на 20. век. Това огромно историческо значение, в комбинация с потенциала за познавателен, рекреативен, пешеходен и велосипеден туризъм, ни карат да настояваме Римският път Боженци – Източник да бъде обявен за недвижима културна ценност във възможно най-спешен порядък.

С подписa си и с вписването на своята електронна поща потвърждавам съгласието си предоставените лични данни да бъдат съхранявани и използвани за потвърждаване на гласа ми в петицията „Обявяване на Римския път Боженци – Източник за недвижима културна ценност“. Упълномощавам Сдружение Дестинация Четири сезона (ЕИК 207071404) да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на институциите и лицата, които имат правомощия по този въпрос, в това число на Националния институт за недвижимо културно наследство, Министерството на Културата и Областната администрация на област Габрово.

Сдружение Дестинация Четири сезона    Свържете се с автора на петицията

С подписването си упълномощавам Сдружение Дестинация Четири сезона да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия телефонен номер в онлайн среда.

Няма да показваме публично тази информация в онлайн среда.