Спиране на нощните състезания в града

До г-н Борислав Сарафов - Главен прокурор на Р. България
До г-н Калин Стоянов - Министър на вътрешните работи Р. България
До г-жа Диана Ковачева - Омбудсман на Р. България
До г-н Добромир Добрев - Областен управител на гр. Шумен
До г-н Христо Христов - кмет на Община Шумен
До г-н Георги Гендов - Директор ОД на МВР гр. Шумен
До г-н Веселин Георгиев - Началник на “Пътна полиция” – Шумен

Уважаеми длъжностни лица,

Във връзка със зачестилите през последния месец гонки с мотори и автомобили в града (по цялата улица Съединение, по цялата улица Владайско въстание, по бул. Симеон Велики, бул. Слвянски, бул. Велики Преслав, бул. Плиска, бул. Мадара, ул. Марица, ул. Васил Априлов, ул. Васил Друмев, около "тръбите" на ж.к. Тракия и по главния път в кв. Дивдядово), гражданите на Община Шумен настояваме за спешни мерки от институциите, а именно:

1. Поставяне на свързани със системите на КАТ камери на ключовите булеварди и улици в града, които са обект на ежедневни гонки след 22:000-23:00 часа (по подобие на гр. Варна);
  2. До изпълнението на т. 1 - поставяне на патрули или засичащи скоростта устройства по гореизброените трасета. В случай, че засичащите скоростта устройства не достигат за ефективното противодействие на престъпността по пътищата на града, закупуване на нови;
  3. Ефективна и постоянна работа на КАТ Шумен и МВР Шумен по установяване, глобяване на състезателите и противодействие на това безобразие в градски условия. Всяка вечер след 22 часа до около 2:00 часа рано сутринта жителите на гр. Шумен не можем да спим от дрифтенето; състезаването и бръмченето на мощни, често тунинговани коли и мотори. Прозорците ни се тресат, децата, болните хора и ние самите не можем да спим, което ни нанася сериозни вреди! И нещо повече, ако ни се наложи да минем по тези трасета, не се знае дали ще стигнем живи крайната си дестинация, защото не спазват никакви правила, шофират където и както им падне. Често са във видимо нетрезво състояние, но полицаите не ги проверяват за алкохол и наркотици при проверка след подаден от гражданите сигнал... Случва се част от сигналите към МВР Шумен да бъдат приети, но по случайност когато дежурен патрул минава по трасето - там е тихо, което ни навежда на мисълта, че има теч на информация и че полицаи и състезатели са комбина. Често когато подадем сигнали, задържани НЯМА и след като патрулката си замине - всичко започва отначало (било то на същото или на друго трасе)! Самите "джигити" претендират в социалните мрежи (с коментарите си и постовете си), че са "приятели с полицаите", което е наистина тревожна тенденция. В града може да се види как полицаи пушат цигари и си говорят приятелски с малка част от състезателите на паркинга на областна управа и паркинга на зала Арена Шумен. Това е абсолютно всяка вечер около 20 часа!   https://prnt.sc/-4GpE3Ve3pXP (тук един от състезателите твърди, че след подадения сигнал нищо не е станало, което създава чувство за безнаказаност у тях). Относно установяването, социалните мрежи могат да помогнат, защото замесените лица даже не се и крият - те се гордеят с постъпките си и публично ги признават, обиждайки всеки, който не толерира това. Ето малко доказателства:
    https://prnt.sc/adBpkjDvqWY1 ;
    https://prnt.sc/MZNwk7AyQCDu ;
    https://prnt.sc/GRQLKK6vQlqB ;
    https://prnt.sc/024WnPXOr5qY .
  4. Проверка на служителите на КАТ Шумен, заемали дежурства през последния месец, за правене на чадър над състезатели и участие в гонките (било то с направа на коридор те да се случват "безопасно" или с нещо друго). Проверка и публично оповестяване на резултатите от нея дали сред състезателите има полицаи (независимо дали на смяна/работа или не) или роднини на полицаи;
  5. Иницииране на срещи, кръгли маси и всичко нужно за законови промени, които да предотвратят нарушителите на пътя да се измъкват безнаказано от полицейските проверки чрез използване на законови вратички като напр: https://prnt.sc/3G-N6d4vOl6N
  6. Оправяне на изкуствените неравности около училищата в града. Например на ул. Съединение пред СОУ "П. Волов" е останало това от изкуствената неравност: https://prnt.sc/QN39HBRm0L2h , което означава, че легналите полицаи трябва да се изградят НЕ по този начин, за да са трайни!

С уважение
Симона Красева
Гражданин на гр. Шумен

С подписването си упълномощавам Simona Kraseva да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.