Отменете зарята

ДО КМЕТА
НА ОБЩИНА ВАРНА

Г-н Кмет,

Още преди 5 г. немците са установили вредата от фойерверките:
https://www.dw.com/bg/%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D0%B0-%D1%84%D0%BE%D0%B9%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5/a-41968381 :

„При посрещането на всяка нова година Карл Лаутербах изпълнява един и същи ритуал: затваря плътно прозорците и отива колкото се може по-навътре в жилището си. "Фините прахови частици от фойерверките представляват сериозен риск за здравето. Ако ги вдишаме в новогодишната нощ, те остават в тялото ни през цялата година", уверява здравният експерт и политик от германската Социалдемократическа партия.
За него гърмежите по Нова година са "подценявана опасност". Най-фините прахови частици, освобождавани при възпламеняването на фойерверките, могат да проникнат в мозъка и да причинят хронични възпаления. Не е изключено дори да доведат до деменция, твърди експертът. Най-уязвими са възрастните хора, уточнява Лаутербах и добавя, че замърсеният въздух увеличава и риска от инфаркт.
Фойерверките са като цигарите
Някои германски общини вече забраниха фойерверките на определени места в централните градски райони. Други обмислят дали да не наложат тотална забрана. А политиците постоянно призовават гражданите да внимават с пиротехниката в новогодишната нощ. Целият дебат междувременно придоби нова насока: вече не се акцентира върху това, че във въздуха се прахосват много пари. Набляга се по-скоро върху страничния ефект от гърмежите: замърсяването на въздуха. Празничните ракети вече се разглеждат като сериозен риск за здравето - вредата от тях се сравнява с вредата от цигарите и дизеловите автомобили.
Противниците на празничните фойерверки разполагат със сериозни аргументи: всяка година в Германия покрай гърмежите в новогодишната нощ във въздуха се отделят пет хиляди тона фини прахови частици, твърдят от Федералната служба за околна среда. Това отговаря на 17 процента от количеството фин прах, произвеждан от цялото пътно движение в страната за една година. Според Европейската агенция за околна среда, замърсеният въздух в Германия е причината за преждевременната смърт на 60 000 души на година.
Мислете за ушите, пръстите и дробовете си!
"Призоваваме хората да ограничат фойерверките", казва пред сп. "Шпигел" Уте Дауерт от Федералната служба за околна среда в Десау. Отговорничката за чистотата на въздуха добавя, че след новогодишната нощ в големите градове се измерват "изключително високи стойности" на фини прахови частици във въздуха, причинени от празничните фойерверки. А от това страдат най-вече хората, предразположени към определени заболявания, например астма, добавя тя.
В спешните отделения на болниците пък се тревожат не толкова за пациентите със смущения в дишането, колкото за онези, които постъпват с увреждания на слуха, с откъснати пръсти на ръцете или с различни изгаряния. По никое друго време на годината в спешните кабинети на постъпват толкова много хора, колкото в новогодишната нощ, твърдят лекари. "Шпигел" цитира специализираното издание "Deutsches Ärzteblatt", според което в Германия в новогодишната нощ на 2013 цели осем хиляди души са си причинили увреждания на вътрешното ухо. Цитиран е и хирург от спешното отделение на университетската клиника в Хамбург, който казва, че зачестяват тежките травми от фойерверки, причинявани най-вече от нелегални пиротехнически устройства, произвеждани в Китай, Италия или Източна Европа.
...
В някои общини вече са забранили фойерверките в историческите центрове на градовете - тъй като ракетите могат да подпалят покривната конструкция на някоя историческа сграда. Само в Берлин в нощта срещу 1 януари 2017 противопожарни екипи са гасили общо 433 пожара, а в полицията до сутринта са постъпили 3123 спешни обаждания - основно свързани с използването на пиротехника в празничната нощ....“

Зарята отмениха в София, Пловдив, Стара Загора, Кърджали и мн.др.градове, а средствата се пренасочват за храна на бедните!

В центъра на Варна преди няколко години бе подпалена елхата зад Окръжния съд!
Зарята плаши животните, затова всяка година природозащитници апелират за нейната отмяна!
Зарята замърсява въздуха и с вибрациите си руши сградите - паметници на културата.
Още преди 3 г., с № РД19023164ВН/ 9.12.2019 г.(прил.1), предложихме да се отмени зарята и спестените средства да се ползват благотворително!
За съжаление тази година пак сте насрочил заря в центъра на Варна!

Ако се отмени зарята, спестените средства могат да бъдат дарени на бедни за храна или с тях да се поставят стъклата на спирките!

С основание гореизложените причини, Ви молим да я отменит, а със спестените средства да подмените стъклата на автобусните спирки!

Граждани!

 

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Мария Димитрова да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.


ИлиПлатена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...