Без пиратки в празничната нощ

Петиция_small1.jpg

Декември е месецът, в който всяка година у нас се харчат милиони за фойерверки и пиратки. В дните около Коледа и Нова година огромните градове наподобяват повече на размирни региони, а кулминационната точка на 31 декември би могла да се съпостави само с масиран боен спор. Пиротехническите средства годишно пращат десетки хора в центровете за бърза помощ. Жертвите на пукотевицата също са сравними с тези от бойното поле - всяка година новогодишните тържества завършват по много неприятенначин за мнозина, а лечебните заведения се напълват с хора с обгаряния и изгубени пръсти или очи. Малцина обаче си дават сметка какво предизвикват даже най-безобидните пиратки, бомбички и фойерверки на дивите и домашните животни.

Това, което е красиво за нас, може да бъде истински ужасяващо за тях. Причината е, че шумът, който се предизвиква от пиротехниката може истински да стресира животните. Това, което за хората е поносим звук, за тях се оказва оглушителен взрив и ги дезориентира и плаши, особено когато не разбират произхода на гърмежа. Излагането на животно на фойерверки може да причини заболявания като тахикардия и недостиг на въздух. Много домашни любимци се губят именно по празниците, завладяни от стрес и загуба на ориентация, не намират пътя до дома, а така има опасност да претърпят инциденти.

Освен, че може да бъде пагубно за животните, много деца от аутистичния спектър също страдат вследствие на употребата на пиротехнически средства. За тях пиратките могат да бъдат изключително стресиращи и да предизвикат опасно безпокойство, особено за аутистите със сетивни проблеми /хиперсензитивните/.

Нека бъдем отговорни и не използваме пиротехника в Новогодишната нощ заради страданието, което причиняваме на другите!

Да посрещнем празниците с обич, а не с гърмежи!

С подписването си упълномощавам Vencislava Nestor да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.