Създаване на общински приют за кучета и котки на територията на община Костенец

Кучета и котките се намират в неблагоприятното положение, в което те не са нито диви, нито питомни животни, и по този начин те са принудени да обитават пространствата, които обитаваме ние хората, но същевременно - в съзнанието на голяма част от нас, те са безполезни, в смисъла, че не носят ползи за нас, каквито намираме в питомните животни, които отглеждаме за храна или други цели. От друга страна, много хора разпознават ползите от кучетата и котките като компаньони на хората – тъй наречените, домашни любимци. И в двата случая, на преден план трябва да стои разбирането, че тези животни са живи същества, които могат да изпитват страдание и които имат право на достоен живот, също като нас, хората. Кучетата и котките са изключително зависими от нас хората, но, за съжаление, често не получават добро отношение и грижа, което прави живота им изключително труден. Тъй като не са част от дивата природата, популациите на кучета и котки на местата, които живеем, обикновено не се самоконтролират по ествествен път. По тази причина, тази отговорност става наша. За щастие, ние разполагаме с всички средства да се грижим за това като ползваме едиснтвено хуманни методи за целта.

 

Контролирането на популациите на бездомни кучета и котки, по хуманен начин, е сред задълженията на общините в България, описани в закона. Въпреки това, в община Костенец популацията на бездомни кучета и котки остава висока, включително факта, че редовно се наблюдават нови и нови захвърлени на улицата котила. Това е резултат от липсата на активна кампания за кастрция на бездомни или домашни кучета и котки, както и липсата на общински приют, където да могат да бъдат временно настанявани животни, които са се оказали на улицата по една или друга причина. Според действащото законодателство, общинските приюти осигуряват обезпаразитяване, ваксиниране, кастриране, маркиране с ушни марки и чипиране на заловените животни. След регламентирания престой, животните, които са здрави, които не са агресивни и които никой не е пожелал да ги осинови, се връщат на местата на залавянето им.

 

За да не обрича бездомните кучета и котки, живеейки на територията на община Костенец на мъчителен живот и да не ги излага на риск от преждевременна смърт, общината трябва да се ангажира в най-кратък срок със създаване на приют за бездомни кучета и котки, който да изпълнява всички посочени по-горе дейности. Общината би могла да приспособи за целта вече съществуваща сграда или да изгради нова. Общината трябва да се ангажира с назначаването на предварително обучен персонал на приюта, който да работи според най-добрите практики. Общината трябва да отговаря за дългосрочното управление и финансиране на приюта.

 

Като жител на община Костенец настоявам общината да започне да предприема незабавно всички посочени по-горе мерки за контролиране на популациите на бездомни кучета и котки на своята територия.


Мартина Карагьозова    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Мартина Карагьозова да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.


ИлиПлатена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...