Незабавна оставка на настоящия състав на СЕМ

През тази година Съветът за електронни медии обнови състава си. Вместо очакваните промени, които да подобрят медийната среда и да внесат спокойствие и предвидимост в сектора, членовете на СЕМ задълбочиха кризите на пазара.

Какво (не) се случи?

- За членове на СЕМ бяха избрани лица със спорна компетенция. Към завършилата аграрна икономикя с 3.89 Галина Георгиева се присъедини Симона Велева, която има нулев опит в медиите, а през 2018-а не е допусната до конкурс за експерт в Конституционния съд, тъй като не отговаря на условията в конкурса. Със спорни професионални качества е и Габриела Наплатанова, която не спира да изненадва със странните си въпроси по време на заседания на регулатора.

- Днес членовете на СЕМ са по-разединени от всякога. Дамите на президентската квота не работят добре с Пролет Велкова (предложена от Демократична България, но избрана с безценната подкрепа на ДПС) и Симона Велева. Четирите пък не искат да работят с Галина Георгиева. Това на практика бламира работата на СЕМ и създава куп пречки занапред.

- Този състав на СЕМ не успя да проведе успешен конкурс за генерален директор на БНТ и по този начин остави на поста за неопределено време Емил Кошлуков. В същото време този състав на СЕМ даде заявка, че ще направи всичко възможно обществената телевизия да има нов генерален директор. И въпреки заявките - до момента не е обявен нов конкурс.

- Въпреки претенциите за юридическа компетентност на Симона Велева, СЕМ се оплете в сложен юридически казус, който задълбочава проблема с организирането на нов конкурс за директор на националната телевизия.

- Този състав на СЕМ на три пъти не произведе и успешен избор за членове на Управителния съвет на БНР. Най-грозното и тъжното бе, че партийни назначения като Пролет Велкова и Симона Велева си позволиха да коментират и да унижават легендарни журналисти и фигури като Теодосий Спасов.

- Този състав на СЕМ маскира няколко месеца позорната си некомпетентност с безсмислени, зле организирани и неефективни инициативи срещу насилието, риалити програмите, ограничаването на хазартната реклама в телевизиите и безсмислени мониторинги по теми като отразяването на войната в Украйна.

- Поведението на този състав на СЕМ, особено на Пролет Велкова и Симона Велева връща спомените за опитите на политически кръгове за кадруване в медиите, за оказване на цензура и не са добър знак за развитието на сектора у нас.

- Членът на СЕМ Пролет Велкова е в сложен морален казус. От една страна тя е в управителния орган на фондация "ДАРИК", а от друга страна - като член на СЕМ трябва да регулира дейността на радиото и прилежащите му сайтове. Законът формално не забранява участието в НПО-та, но Велкова дори не е направила моралния акт да излезе от фондацията, за да няма съмнение относно работата й.

Всичко това, а и още много детайли от работата на този състав на Съвета за електронни медии ни карат да поискаме незабавно тяхната оставка!

Само чрез подадена оставка Пролет Велкова, Симона Велева, Габриела Наплатанова, Соня Момчилова и Галина Георгиева ще докажат, че не са се вкопличи в сигурна, дългогодишна и добре платена държавна служба; ще помогнат за поставянето на медийната регулация на нова основа и ще успокоят процесите в сектора.

Единствено чрез оставките на настоящите членове президентът и новото Народно събрание ще имат шанс да попълнят състава на медийния регулатор с адекватни, професионално грамотни и безспорни личности. Сегашните определено не са такива!

Подкрепете тази подписка като стъпка за по-чиста медийна среда!

С подписването си упълномощавам Хари Захариев да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.