Подписка в подкрепа на идеята да се прокара Закон за задължителната кастрация на всички животни, които не са регистрирани в обозначените и линцензирани за размножаването им развъдници.

Призовавам всички:

- зоо- и природозащитни организации,

- ветеринари и служители във вет. клиники и вет. аптеки,

- администратори и служители във фирми/магазини за вет. консумативи,

- стопани на животни и граждани с отношение към животните;

 

Да се инициира и подкрепи подписка за ЗАКОН ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА КАСТРАЦИЯ на всички животни, които не са регистрирани в обозначените и линцензирани за размножаването им развъдници. Законът следва да включва и точка за ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЧИПИРАНЕ НА ЖИВОТНИТЕ – за по-лесното намиране и верифициране на собствениците при търсене на отговорност по отношение на дадено животно.

 

Основна цел на тази подписка е: 1) да обедини всички таргетни групи, посочени по-горе в текста, около идеята за задължителната кастрация и за законодателство в тази насока; 2) да реализира това обединение в достатъчен брой подписи - десетки или стотици хиляди, които да бъдат внесени в НС и да заставят Основният управленски орган на държавата да вземе дейно отношение по този казус.

 

Мотиви:

- Преумножаването популацията на бездомните кучета и котки;

- Несретата, агонията и смъртността, които това безконтролно възпроизводство причинява на бездомните кучета и котки;

- Липсата на хуманно и адекватно поведение от страна на много от гражданите спрямо своите животни (отказ да си кастрират животните, изхвърляне на новите потомства – често буквално на бунището, а даже и тяхното умишлено умъртвяване..., без това да породи у тези граждани морална или пък спрямо тях юридическа санкция);

- Опасността за домашните любимци и дори за гражданите от нарастването популацията на улични кучета в големите и малките населени места, при което се формират глутници, агресиращи поради глад и липса на адекватно отношение от страна на хората към тях.

 

Цели:

- Възпиране преумножаването на популацията от бездомни кучета и котки;

- Санкциониране на нарушителите на закона – с парична санкция, което да ги възпрепятства спомагат процесите на безконтролна раждаемост при животните;

- Свиване до критичен минимум на популацията от бездомни кучета и котки;

- Предотвратяване на инциденти с агресивни кучета от формирани улични глутници спрямо домашни любимци и граждани;

- Предотвратяване на принудилна евтаназия за кучетата от гореупоменатите глутници и поради липса на места в приютите.

 

В заключение:

Едно общество, както и един човек, се познава по тава как се грижи за най-слабите и уязвими групи в ареала на своето обитание. И само еволюционният закон на природата (законът на естествения подбор) може да си позволи да остави слабото, недъгавото, неспособното да се справи само с обязъностите на живота си – да го изостави в неговото страдание и в неминуемата му погибел. Човекът не може, а и да може – не бива да си позволява подобен род ... естественост!


Боряна Маринова - вет. лекар в амбулатория, Капка Влаева и Ирина Иванова - учредители и администратори на Сдружението "Бeзценни Приятели", Жулиета Неделчева - вет. техник в амбулатория, Росица Тодорова - юрист и дългогодишен спасител на животни от улицата, Владислав Киряков - автор на текста    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Боряна Маринова - вет. лекар в амбулатория, Капка Влаева и Ирина Иванова - учредители и администратори на Сдружението "Бeзценни Приятели", Жулиета Неделчева - вет. техник в амбулатория, Росица Тодорова - юрист и дългогодишен спасител на животни от улицата, Владислав Киряков - автор на текста да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...

Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )