Подписка в подкрепа на идеята да се прокара Закон за задължителната кастрация на всички животни, които не са регистрирани в обозначените и линцензирани за размножаването им развъдници.

Призовавам всички:

- зоо- и природозащитни организации,

- ветеринари и служители във вет. клиники и вет. аптеки,

- администратори и служители във фирми/магазини за вет. консумативи,

- стопани на животни и граждани с отношение към животните;

Да се инициира и подкрепи подписка за ЗАКОН ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА КАСТРАЦИЯ на всички животни, които не са регистрирани в обозначените и линцензирани за размножаването им развъдници. Законът следва да включва и точка за ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЧИПИРАНЕ НА ЖИВОТНИТЕ – за по-лесното намиране и верифициране на собствениците при търсене на отговорност по отношение на дадено животно.

Основна цел на тази подписка е: 1) да обедини всички таргетни групи, посочени по-горе в текста, около идеята за задължителната кастрация и за законодателство в тази насока; 2) да реализира това обединение в достатъчен брой подписи - десетки или стотици хиляди, които да бъдат внесени в НС и да заставят Основният управленски орган на държавата да вземе дейно отношение по този казус.

Мотиви:

- Преумножаването популацията на бездомните кучета и котки;

- Несретата, агонията и смъртността, които това безконтролно възпроизводство причинява на бездомните кучета и котки;

- Липсата на хуманно и адекватно поведение от страна на много от гражданите спрямо своите животни (отказ да си кастрират животните, изхвърляне на новите потомства – често буквално на бунището, а даже и тяхното умишлено умъртвяване..., без това да породи у тези граждани морална или пък спрямо тях юридическа санкция);

- Опасността за домашните любимци и дори за гражданите от нарастването популацията на улични кучета в големите и малките населени места, при което се формират глутници, агресиращи поради глад и липса на адекватно отношение от страна на хората към тях.

Цели:

- Възпиране преумножаването на популацията от бездомни кучета и котки;

- Санкциониране на нарушителите на закона – с парична санкция, което да ги възпрепятства спомагат процесите на безконтролна раждаемост при животните;

- Свиване до критичен минимум на популацията от бездомни кучета и котки;

- Предотвратяване на инциденти с агресивни кучета от формирани улични глутници спрямо домашни любимци и граждани;

- Предотвратяване на принудилна евтаназия за кучетата от гореупоменатите глутници и поради липса на места в приютите.

В заключение:

Едно общество, както и един човек, се познава по тава как се грижи за най-слабите и уязвими групи в ареала на своето обитание. И само еволюционният закон на природата (законът на естествения подбор) може да си позволи да остави слабото, недъгавото, неспособното да се справи само с обязъностите на живота си – да го изостави в неговото страдание и в неминуемата му погибел. Човекът не може, а и да може – не бива да си позволява подобен род ... естественост!

Боряна Маринова - вет. лекар в амбулатория, Капка Влаева и Ирина Иванова - учредители и администратори на Сдружението "Бeзценни Приятели", Жулиета Неделчева - вет. техник в амбулатория, Росица Тодорова - юрист и дългогодишен спасител на животни от улицата, Владислав Киряков - автор на текста    Свържете се с автора на петицията

С подписването си упълномощавам Боряна Маринова - вет. лекар в амбулатория, Капка Влаева и Ирина Иванова - учредители и администратори на Сдружението "Бeзценни Приятели", Жулиета Неделчева - вет. техник в амбулатория, Росица Тодорова - юрист и дългогодишен спасител на животни от улицата, Владислав Киряков - автор на текста да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.