Промяна на точкуването и преразглеждане на скалата за оценяване на ДЗИ по науки

До Министерството на образованието и науките, 

 

Ние сме ученически колектив, състоящ се от будни младежи, усетили нуждата от реформа в българската образователна система.Като едни току-що завършили дванадесетокласници тепърва ще ни предстоят изпити, свързани с избраните от нас специалности. Уви, за да влезеш във висше учебно заведение се изискват едни от най-важните изпити за един ученик, а именно държавните зрелостни изпити или ДЗИ. Като зрелостници ние съзнаваме отговорността, която носим, явявайки се на изпит , както и нашите задължения към училищните институции. 2021 година бе трудна за всички ни, особено за учениците, на които се наложи да вземат материал в онлайн форма на обучение. По наши изчисления за последните две години дванадесетокласниците са прекарали в класните стаи само осем месеца и половина, два от които през учебната 2020/2021 година. Това прави общо девет месеца и половина онлайн обучение , което напълно не е достатъчно за подготовка за ДЗИ. Проблемът обаче далеч не се състои във формата на обучение. Болшинството от нашия колектив е положило матури по общообразователни науки и вярваме,че българското училище неглежира тези предмети за сметка на езиковите. Именно поради тази причина много семейства избират да потърсят професионалната помощ на частен учител. Това е факт, истинността на който може да се потвърди от редица ученици от различни градове. Тук идва и голямата особеност в българските матури.Като ученици, участвали активно в учебния процес 12 години ,с отличия в областта на науките и тази на езиците (можем да приложим справки отделно от писмото,за да не развалим анонимността), смеем да твърдим, че подготовката ни за т.нар. матури протече гладко и очаквано. Това, което ни изненада още в началото на 11 клас обаче бе точкуването на отделните модули в комбинация със скалата за оценяване на ДЗИ. За всеки е напълно понятно, че всеки предмет има своите собствени особености. Езиците не могат да се слагат под общ знаменател нито с точните, нито с хуманитарните науки. Ето защо ние сме на мнение, че всяка матура трябва да се оценява по свой собствен уникален начин, а точкуването на първи модул трябва да има по-голяма тежест от сегашната.Ние вярваме, че една потенциална промяна би довела до следното:

 

  1. Учениците ще са спокойни,че тяхното оценяване ще протече по възможно най-справедливия начин;

  2. Системата ще е на страната на полагащия матурата, не на проверяващия ;

  3.На учениците ще се даде шанс да покажат своите знания и да не се притесняват, че даден модул ще развали оценката им.

 

 

В допълнение на онлайн обучението, випускниците срещнаха и затруднения в самите матури, дължащо се на покаченото ниво на трудност за сметка на някои отменени присъствени университетски изпити. Неетично бе да се дадат задачи на втори/трети модул от второ равнище (профил), вместо да се измисли решение в полза и на двете страни.Това ,в комбинация с невъзможността да положиш матурата втори път освен ако не е взета неуспешно ,е изключително стресиращо и непредразполагащо учениците към показване на пълния си капацитет на знания. Все пак целта на ДЗИ е да се помогне на ученика да покаже на какво е бил научен през последните 12 години, а не да служи като средство за наказание. Промяната на точкуването при науките и преразглеждането на скалата за оценяване би била една резонна реформа, която ще помогне за разкриването на потенциала на бъдещите студенти и ще позволи на комисията ,занимаваща се с проверка на работите, да бъде напълно обективна. Това обаче ще бъде възможно само с ваша помощ. Молим за съдействие и подкрепа.

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Колектив 2021 да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.








Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...