ПЕТИЦИЯ за запазване на гранитните павета в град Баня, община Карлово

Graphic1.jpg

ПЕТИЦИЯ
за запазване на гранитните павета в град Баня, община Карлово

По повод предвидени ремонтни дейности по улици в градската част на град Баня и плановете за премахване на паважни настилки и замяната им с асфалт

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
Ние, долуподписаните жители и посетители на град Баня, настояваме за следното:

1.     Да се запазят изцяло автентичните и вечни настилки от гранитни павета в град Баня по всички улици, по които те са запазени към момента (месец април 2021 г.). Паважните настилки притежават историческо значение за града и качества да оцелеят във времето. Те са изградени по време на управлението на цар Борис III и свързват основните артерии на града – Царския дворец, Църквата „Св. Константин и Елена, Царската ж.п. гара и Централната баня.
2.     Съществуващите паважни настилки да бъдат пренареждани качествено.
3.     Да се организират курсове за обучение на павьори с оглед качественото и ефективно полагане и ремонтиране на паважа в град Баня (чрез програми на община Карлово, европейски програми, обучителни програми и др.).
4.     Фирмите, изпълнители на ремонти работи и реконструкции на павирани улици да наемат павьори, имащи квалификация и опит по нареждане на паваж.
5.     За пълна забрана на продажбата и износа на гранитни  павета, собственост на гр.Баня, както и за публичен отчет на наличните към момента количества гранитни павета на депо, с опис от кои места и кога са били демонтирани.
6.     Общината да изпълни задължението си да информира гражданите за предимствата на екологичните настилки в градската среда, съгласно политиката на Европейския съюз. Освен своите естетически предимства, паважната настилка има и съществено значение за създаване на екологично чиста жизнена среда. Тя не излъчва вредни катранени емисии за разлика от асфалта. Асфалтът е вреден, а паветата – скъпи и полезни.
7.     Молим да си припомняте, така както ние помним всеки ден, че Баня не е магистрала и че всяка една малка част от градската среда, принадлежи на онези, които са я създавали, на нас, които живеем в нея и на тези, които идват след нас.

Нека запазим за следващите поколения, наследено от нашите предци!

С подписването си упълномощавам Соня Тодорова да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.