ШАХМАТЕН ДОМ за великотърновските деца! Искаме РАВЕНСТВО!

*ШК "Асеневци" получи поредния отказ от Община Велико Търново за предоставяне на помещение, част от Общинска собственост, с каквото разполагат останалите спортни клубове с успехи в Общината.
* Когато сме видимо ощетени и излъгани от най-високопоставените лица в Общината, ни остава единствено да се обърнем към ВСИЧКИ ВАС?! Всичко, което искаме, е да имаме равни условия за работа, спрямо другите спортни клубове и в частност шахматните такива. Искаме справедливо отношение към ВАШИТЕ - НАШИ ДЕЦА!
*На 10.03. от 16:45 ще изиграем партия шах пред сградата на Община Велико Търново.
*Ако сте съпричастни с нашата КАУЗА, ако чувствате справедливо ДЕЦАТА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДА ИМАТ ШАХМАТЕН ДОМ!
*Може да ни подкрепите също като оставите своя подпис в ОНЛАЙН ПЕТИЦИЯТА и я РАЗПРОСТРАНИТЕ! Благодарим Ви предварително!

* Ето и малко история на проблема:
=>От 2016г. насам най-голямата мечта на ШК "Асеневци" е да разполага със свое местенце, където да обучава децата си на любимата игра, където да цари шахматна атмосфера и където да можем да си оставим шаховете и часовниците, а не да мъкнем ужасно тежки торби от място на място. За съжаление обаче, въпреки многото усилия и битки, които водихме през годините, винаги получавахме отказ от Община Велико Търново и Спортни имоти, поради липса на свободни зали (по техни думи). Всеки път обаче отказът им бе придружен с уверения за огромно желание да помогнат на стотиците ни деца. До днес ние вярвахме в тези уверения! Но.....
*През месец октомври 2020г. получихме обаждане от Общината, в което ни уведомиха, че на единственото определено помещение за шахмат на стадион "Ивайло" е изтекъл 10-годишния договор и сега той подлежи на подновяване. Казаха ни, че в срок от 2-3 дни трябва да попълним необходимата документация (опис на успехите на клуба, инвестиционен план и др.) и да ги входираме по най-бърз начин в Общината. Сторихме го, описахме всички успехи на ШК "Асеневци", които включват държавни шампиони, национални състезатели и куп организирани престижни турнири от национално и международно значение. За шестте години, в които ШК "Асеневци" съществува, успя да се превърне в един от най-големите шахматни клубове в България, в който ежегодно се обучават стотици деца. Съхранихме се, работейки по училища и градини, правейки тренировки на открито или онлайн. Още през 2017г. разширихме дейността си и в дури съседни общини, където можехме да се възползваме от благоразположението на ръководството на общини като: Павликени, Лясковец, Полски Тръмбеш и др. Оказва се, че сме оценени в малките общини, но в гр. Велико Търново, където е основната ни дейност, срещаме много трудности.
*Истината е, че бяхме жестоко излъгани от най-важни хора в Общината, които обещаха, че проблемът с липсата на помещение ще се реши в най-скоро време, УВЕРИХА ни, че ШК "Асеневци", ако не цялостно да стопанисва, то със сигурност ще може да се съпомещава с друг шахматен клуб в ЕДИНСТВЕНОТО помещение за шахмат в града. Същите тези лица категорично ни заявиха да посочим конкурсна наемна цена (която се подава тайно от другите кандидати) не по-висока от минималната определена такава, защото за въпросното помещение така или иначе предварително е съгласъвано да бъде разделено от подалите документи кандидати (обичайна процедура при всички спортове, където има повече от един клуб) и че по-големи средства е хубаво да заделим за инвестиционния план, които да инвестираме в освежаване на помещението.
*Така и сторихме. Дадохме малко по-висока цена от тази, която "благоразположените" лица ни казаха, и описахме богат инвестиционен план, където възнамерявахме да вложим хиляди левове в близките 2-3 години за обновяване материалната база и освежителен ремонт на помещението.
В днешното писмо, което получихме, обаче с учудване установихме, че явно до разглеждане на инвестиционния план и успехите на клуба не се е стигнало, защото друг кандидат е дал по-висока наемна цена от нашата!? А уверението, че помещението ще се сподели от двата шахматни клуба (каквато е обичайната процедура при другите спортове) потъна в забрава.
*Не знаем как да постъпим и какво повече да направим, за да осигурим място, където да тренираме ВАШИТЕ ДАЦА и ДЕЦАТА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Заради епидемичната ситуация, влизането в училищата и градините е много трудно и на практика почти невъзможно.
*В края на другата седмица ще организираме подготовка на децата си за турнира в Горна Оряховица на 20.03., която ще направим в В ПАРКА НА ОТКРИТО. Молим се за хубаво време, защото иначе децата ни няма да могат да поиграят с шахматни часовници и с реални шахматни дъски и фигури преди състезанието, което ще ги постави в още по-неравностойна позиция, спрямо останалите деца, които не са прекъсвали живите тренировки.

С уважение:
ръководството на ШК "Асеневци"

Шахматен клуб "Асеневци"    Свържете се с автора на петицията

Чрез подписа ми упълномощавам Шахматен клуб "Асеневци" да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.