Петиция против намерението на Община Пловдив, район "Северен" да премахне паважната настилка на ул."Карловска" и да я замени с асфалт.

  Петиция против инвестиционно намерение на Община Пловдив, район "Северен" да премахне паважната настилка от ул. "Карловска" и да го замени с асфалт.

До Президента на Република България

До Министър-председателя на Република България

До Председателя на Народното събрание на Република България

До Омбудсмана на Република България

До Омбудсмана на гр. Пловдив

До всички медии в България

До кмета на Община Пловдив

До цялата Българска общественост

 

Ние долуподписаните, сме твърдо и категорично против всякакви опити от страна на общинската администрация да премахне паважа от ул."Карловска", Община Пловдив и да го замени с асфалт!

 След като и Община Пловдив проведе онлайн анкета - как да изглежда yл. "Kapлoвcĸa" в Кършияка, пловдивчани решиха тя да запази автентичния си вид и най-характерното за нея - паважната настилка. На колоритната, пропита с история пловдивска улица, паветата трябваше да се запазят и само да се преподредят.

Въпреки волята на гражданите, глaвният apxитeĸт нa гpaдa - apx. Димитъp Axpянoв и общинската администрация готвят улицата за пpeacфaлтиpaне. 

От няколко дни, строителната фирма изпълняваща Водния проект, премахва гранитните автентични бордюри и ги заменя с бетонни. Зададени са нива за асфалтиране, против волята на пловдивчани.

✔ Кой "хвърли око" на старинните големи сиенитни дялани павета, даващи облика на улицата?

✔ Кой, за пореден път, руши вековното богатство на града ни?

На проведената среща между граждани, общинската администрация и фирмата изпълнител на 10.03.2021г. се поставиха няколко важни въпроса, на които администрацията дължи отговор:

1. Ще бъдат ли отстранени некачествено извършените СМР - неравности по паважа, незапълнени фуги, неправилно монтирани шахти, компроментирани тротоари на ул." Карловска"?

2. Ще има ли наложена санкция за неспазване на заложените в договора срокове?

3. Кога ще бъде окончателно завършен ремонтът на ул."Карловска"?

4. Защо след като на общественото обсъждане, след прието решение на Общински съвет, приет проект, все още се обсъжда възможността за полагане на асфалт на площада на ул."Карловска"? Кой допуска подобна възможност?

        Ние, гражданите на многовековния град Пловдив, с подписа си, отстояваме запазването на старинния облик на  емблематичната търговска улица "Карловска" и настояваме категорично пред общинската администрация да зачетат волята на пловдивчани.

Настояваме, фирмата изпълнител в най-кратки срокове да отстрани неравностите и дупките по настилката, възстанови тротоарите и предаде улицата според нормативните изисквания на закона.

Категорично настояваме да се запази автентичния вид на ул. "Карловска" и сме против полагането на асфалтова настилка на площада.

Ако това не се случи, администрацията на града ни да санкционира фирмата изпълнител

Това е гражданска петиция против асфалтирането и премахването на автентичната паважна настилка на ул. "Карловска", Община Пловдив, която е културно богатство както от местно, така и от национално значение.

52403ac4f4.jpg