Изграждане на паметник на Барон Сейго Ямадзава

Обикновено казваме, че за свободата на България в Руско-турската освободителна борба се сражават българи, руснаци, румънци и финландци. Но в тази война за свободата на България се е сражавал и един японец. Самурай. Това е барон Сейго Ямадзава.

През 1877 година Ямадзава заминава като пратеник на Японската императорска армия в Руската императорска армия. По свое желание самураят е назначен за командир на взвод в руска военна част от състава на Западния отряд. Преминава река Дунав и участва в битката край Плевен. Не е напълнено изяснена ролята му в сраженията, но със сигурност се знае, че не просто оцелява, но е и награден. Получава руския Орден „Свети Владимир“ IV ст., както и няколко с румънски отличия, но нито едно Българско отличие.

До момента няма нито една улица в Плевен, или други градове в България, която да е именувана на него. Поради тази причина наш дълг е да се издигне паметник на героя в Плевен.SEIGO_YAMADZAVA-640x375.jpg

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Мирчо Вълчев да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.







Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...