Отворено писмо до главния прокурор на република България

ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ  

  1061 София, бул.”Витоша” № 2  

      ОТВОРЕНО ПИСМО      

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

Ние сме българи, живеещи във Великобритания.

Посочваме по-долу имената си и се подписваме под настоящото писмо, на което молим да отделите внимание.

Обръщаме се към Вас, за да осъществите законовите си правомощия на контрол по образувана в Окръжна прокуратура – Пловдив пр.пр.№ 8783/20 г., образувана по повод причинено тежко пътнотранспортно произшествие, завършило с причиняване от извършителя Петър Запрянов Маринашки на смъртта на две деца и с причинени телесни повреди на още две деца.

Какво визираме:

На 11.11.2020 г., в района на с.Кадиево, област Пловдивска, водачът на МПС - Петър Запрянов Маринашки, е причинил ПТП, като управляваният от него автомобил е излязъл от платното за движение и се е ударил в крайпътно дърво.

При пътнотранспортното произшествие, са загинали две деца – Тодор Тодоров Бараков и Виктор Васков Василев, а две други деца - Георги Красимиров Недялков и Николай Лисков, са с травматични увреждания.

Петър Маринашки е бил задържан за 24 часа, след което, на 12.11.2020 г., е бил освободен от ареста и по отношение на него е била взета мярка за неотклонение „парична гаранция”, в  размер на 2000 лева.

След като е бил освободен от ареста на 12.11.2020 г., Петър Маринашки отново се качва на автомобил и отново шофира по улиците на Стамболийски, както и до Пловдив! Адвокатите на пострадалите лица и родителите на загиналите деца сезират медиите по този случай, които отразяват това безочие.

В резултат на медийния шум, свидетелството за правоуправление на Петър Маринашки е било отнето.

Недоумение и тревога буди фактът как на водач на МПС, който е причинил смъртта на двама човека и травматични увреждания на още двама, не е отнето свидетелството за правоуправление още в деня на ПТП-то?!?!Това е, меко казано, безобразие.

На следващо място, сериозно притеснение създава и обстоятелството, че конкретната постъпка на Петър Маринашки, а именно, управлението на МПС 24-часа след като е причинил смърт на две лица и увреждания на още две, не е подложена на преценка, за изменение на мярката му за неотклонение в по-тежка.

Фактът, че Петър Маринашки управлява автомобил часове след престъплението си, показва безкритичното отношение към деянието му, арогантност и цинизъм, както и е конкретна индиция за възможността отново да причини ПТП.

Двете деца, които намериха смъртта си от деянието на Петър Маринашки, бяха погребани на 13.11.2020 г.

Деецът обаче няма никакви морални задръжки и още на деня след ПТП-то е зад волана?!?И прокуратурата счита, че като е разпоредила да му се отнеме свидетелството за правоуправление, случаят е разрешен?!?

Нещата са много по-дълбоки и сериозни и не се изисква висока степен на аналитичност, защото НПК дава разрешение на подобни проблеми – предоставена е възможност за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Престъплението е с по-висока от обичайната за този род престъпни посегателства обществена опасност.

Белезите на конкретната престъпна деятелност рефлектират и значително завишават и личната опасност на дееца.

Извършеното престъпление не е просто инцидентен акт, извършен поради неблагоприятно стечение на обстоятелствата, а разкрива висока степен на обществена опасност и накърняване на обществени отношения, които правото защитава.

Това, съпроводено с арогантната постъпка да е зад волана часове след причинената от него трагедия, почернила живота на две семейства, е следвало да бъде преценено като опасност да извърши и друго престъпление, а не случаят да се приключи с отнемането на свидетелството за правоуправление! И то-след като родителите на загиналите деца се обърнат към медиите!

Медиите не са разследващ орган и не е нормално чрез тях да се подтикват институциите да си вършат законовите задължения!

Същевременно, заради завишената конкретна тежест на престъплението, може да се очаква висок размер на наказанието лишаване от свобода, който може да послужи за мотив за отклонение от наказателноправно въздействие – това са все предпоставки за налагане на най-тежката мярка за неотклонение.

Уважаеми господин Главен Прокурор,  

Въпреки, че живеем в чужбина, ние не можем да останем равнодушни към подобни трагедии!Всеки от нас е оставил деца, родители и близки в България.

Тревожим се от липсата на адекватни мерки от страна на прокуратурата в този случай.

На човек, който е причинил смъртта на две деца при управление на автомобил, се предоставя възможност свободно да се движи по улиците и да си управлява друг автомобил, респективно-да извърши друго престъпление!!!

Хиляди хора намират смъртта си всяка година, в резултат на пътнотранспортни произшествия и не бива към водачите на моторни превозни средства, които причиняват на смърт по пътищата, да се подхожда по начин, че те да се чувстват безнаказани.

Това рефлектира върху цялото ни общество и доверието към институциите. Хората не могат да им вярват, след като виждат на улицата, зад волана, този, който предния ден е забил автомобила в дърво и още погребенията на мъртвите не са извършени!!! Отделно от това, разбрахме от медиите, че по делото е назначена експертиза, която да установи дали водачът Петър Маринашки е управлявал автомобила под въздействието на наркотици в кръвта.Тази експертиза вече два месеца не е готова!

Това по никакви правила не може да се приеме за нормално!Молим за Вашата проверка по случая, какво точно забавя резултата от изследванията на кръвта!

Молим да осъществите проверка по случая. Считаме, че като граждани на Република България, имаме право да изискваме адекватно отговорно поведение от институциите, които са призвани да защитават правата ни от престъпни посегателства.

Гражданите трябва да имат ясна обществена позиция на нетърпимост при подобни трагедии.Защото утре може всеки от нас да е на мястото на родителите на загиналите деца, както и сам да пострада при ПТП.  

 

  12.01.2021 г., Великобритания        

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Елина Кирова да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.







Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...