Център за извличане на реконвалесцентна плазма чрез плазмофереза в Шумен

До г-н Бойко Борисов – министър председател на Р. България
До д-р Костадин Ангелов – министър на здравеопазването на Р. България
До  маг. фарм. Богдан Кирилов – изпълнителен директор на ИАЛ
До генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски – председател на Национален оперативен щаб
До г-н Стефан Желев – Областен управител на гр. Шумен
До г-н Любомир Христов – кмет на Община Шумен

ПЕТИЦИЯ

За разрешаване откриването на център за извличане на реконвалесцентна плазма в гр. Шумен

Уважаеми господа,

Ние – гражданите на Шуменска Област, НАСТОЯВАМЕ МЗ и ИАЛ да разрешат в кръвния център на гр. Шумен да бъде създаден център за извличане на реконвалесцентна плазма чрез плазмофереза. Мотивите са:

1.    Към момента в Шумен се взима цяла кръв, която ходи до РЦТХ Варна за изследване и ако е годна за извличане на плазма, същата се връща обратно тук, заедно с еритроцитния концентрат, който служи за попълване на резервите в шуменския кръвен център. От кръвта се извлича най-често 1 доза плазма, която не е сигурно дали ще спаси и 1 човек, защото има пациенти, на които се налага повторно преливане…  Ако има център за плазмофереза в Шумен, дозите ще бъдат между 2 и 4, което ще помогне на много повече хора, а времето за което плазмата стига до нуждаещият се ще се съкрати много. Това ще помогне в лечението и на заболелите лекари, защото и за тях се търси плазма.

2.    В Шуменската болница месеци наред има най-много настанени с Ковид-19, които са потенциални дарители на плазма и ще могат ок. 3-4 пъти месечно да даряват, докато при кръвта е нужно да минат 2-3 месеца, за да може отново да се дари. Време, през което антителата могат да изчезнат от организма. Създаването на център за плазмофереза в града ще насърчи даряването на плазма, което ще свали част от натиска към здравната система и лекарите на първа линия.

3.    Ако в Шумен има център за плазмофереза, ще има запаси от плазма. Така пациентите с бележка за дарена кръв/плазма в текущия момент, няма да са с приоритет пред тези, които нямат поименна бележка и до всички по равно ще достига лечението.

4.    Очаква се трета вълна на вируса. Вече има данни, че дори е и мутирал. Това поставя въпроса : „Ако се наложат по-строги мерки за справяне с него в страната, които включват затваряне на градове, няма ли да се забави още пътуването да РЦТХ Варна за даряване на плазма и връщането ѝ обратно тук?“ Ако в Шумен има център за извличане на реконвалесцентна плазма, ще се спести на шуменци организирането на пътуване до Варна, което е свързано и с допълнителни разходи.

5.    Създаването на център за плазмофереза в Шумен ще спести ценен ресурс, защото няма да има нужда ежедневно линейка и екип да ходят до РЦТХ Варна да вземат изписаната плазма, а ще обслужват болните тук.

6.    И не на последно място – създаването на център за плазмофереза в Шумен, ще е от голяма помощ на РЦТХ Варна в  снабдяването с плазма на градовете в Североизточна България като Добрич, Разград, Силистра и Търговище.

Автор: Симона Красева
Жител на гр. Шумен

С подписването си упълномощавам Simona Kraseva да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.