ЗА ЛИЧНА МАТЕРИАЛНА ОТГОВОРНОСТ НА МАГИСТРАТИ, НАРУШИЛИ ЕВРОПЕЙСКАТА КОНВЕНЦИЯ ЗА ПРАВА НА ЧОВЕКА

1. temida_14337751892.jpgСкъпи сънародници, в продължение на десетилетия ние търпим пълната независимост, схващана от родните съдии и прокурори не като свобода за морален избор и вътрешно убеждение, а като имунитет за безнаказаност, като порочна пътека към кариерно израстване. Именно лошата правосъдна система в България е причината да бъдем превръщани в жертви - душевно и физически унищожавани, и материално наказвани, за това че си търсим правата. Случаите на кривосъдие у нас са плод на политически управлявана правосъдна система, напълно скъсала с разбирането за справедлив и безпристрастен съд. Тя е плод и на личната некомпетентност, или на уродливия личен морал на отделни съдии и прокурори.

Както всички видяхме при последните събития на политическия живот у нас, Европа е бездушна към проблемите ни. В случаите, когато след десетки години упорство и пари за адвокат, се случи някой българин да спечели дело в Страсбург, то парите за обезщетението се плащат от българските данъкоплатци, а не от виновниците за нарушените човешки права - родни магистрати. Дело срещу държавата на национално ниво - т.нар. ЗОДОВ, бе измислица на ГЕРБ за замазване очите на европейските инспектори, че у нас уж се извършва някаква правосъдна реформа, когато всъщност този род дела са хитроумно средство за протакане и безсмислено ходене по мъките. ЗОДОВ е нищо друго, освен препятствие към достъпа ни до по-разумен международен съд.

Време е да сложим край на това! Подпишете петицията за прогласуването на член в българската Конституция, който да гарантира персоналната отговорност на съдиите и прокурорите. Ако не друго, този член ще респектира със страх онези от родните магистрати, които са скъсали с човешкия морал и чувството за справедливост.

Честните магистрати няма от какво да се страхуват. Те се страхуват сега, от безчестните и некомпетентни свои колеги, които са издигани за пример от управляващите и растат кариерно на основата на своята "услужлива" и аморална природа.

В този смисъл, петицията се надява да бъде подкрепена не само от обикновени граждани, но и от почтени юристи - съдии и прокурори, които също като нас са превръщани в жертви на една уродлива правосъдна система!

Еми Мариянска, журналист    Свържете се с автора на петицията

С подписването си упълномощавам Еми Мариянска, журналист да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.