Защита на правата на свободно къмпингуващите в България!

Искаме отмяна на промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и в частност тези, касаещи свободното къмпингуване. Според  Закона, разполагането на палатки, кемпери и каравани ще може да се осъществява само на определени места, извън територията на плажовете, дюните и къмпингите, но в същото време е допуснато изключение от забраната , предвиждащо строителство на национални обекти и на такива със специално предназначение. Ние искаме  да се установи противоконституционност на разпоредбите на чл. 10а, чл. 17а, ал. 2 и чл. 24в  от Закона за Черноморското крайбрежие и те да бъдат отменени. Господа законотворци, ние продължаваме да искаме отмяна на тези членове от ЗУЧК, които касаят свободното къмпингуване. На практика  се въвеждат забрани  без да е осигурен алтернативен начин за нашият избор на почивка. Реално на нас ни е отказан свободен достъп до морето.  Защото в така наречените „общински къмпинги и биваци“ положението е меко казано отчайващо и неприемливо.  Неподдържани, няма контейнери за отпадъци,  няма изградена инфрастуктура, няма достъп до плажа  в някои от тях, има и такива , до които се стига само пеша или пътят върви покрай нивите, като при дъжд е невъзможно преминаване !!! Не може да се почва с глоби и забрани, без да е решен основният въпрос с местата за свободно къмпингуване. Ние искаме те да бъдат определени в зони „А“ и „Б“ , така както там има места за свободно плажуващи, заведения, съоръжения за забавления и т.н.! Ние искаме ясна и точна дефиниция на понятието „къмпингуване“ . Какво е паркинг за кемпери и каравани, кемпер-стоп, бивак, къмпинг.  Да се направи разлика между спрял и къмпингуващ кемпер или каравана.Как превозни средства с еднакъв код по регистрация  в талона могат да бъдат третирани различно. А именно- понятие "кемпер" няма в Закона за движение по пътищата. Кемпера е с код  М1 и другото превозно средство, което не е кемпер е със същият код. Ние не можем да спираме в зони "А" и "Б", а другите могат!!!!! Това е неравнопоставеност и привилегировано отношение на едни спрямо други! В момента само да спреш на паркинг до плажа , подлежиш на глоба!!! Необходимо е  да се определи как превозното средство  става дом, бивак.

Важно е да се установи, кой и как нанася замърсяване на природата върху даден терен. Крайно обидно е да се поставя под общ знаменател едно обичащо и грижещото се за природата общество, а именно хората практикуващи къмпингуване , с  една част спонтанно бивакуващи групи и такива излезли на пикник без предварително да са оборудвани с каквито и да е хигиенни съоръжения и средства. Ние се разграничаваме категорично от тези групи хора!!! Разграничаваме се и от тези, които са поставили каравани и кемпери целогодишно някъде покрай морето и в повечето случаи те са нерегистрирани и за тях не са плащани налози на държавата!!! Къмпингуването в европейски мащаб е много толериран вид туризъм, точно поради факта, че оборудването на кемпери и каравани, осигурява 100% хигиенни условия, както за нас, така и за природата.

Ние не почиваме безплатно каквото е всеобщото мнение!!! Инвестицията в мобилните къщички не е никак малка, средствата за поддръжка и експлоатация също. Където отседнем пазаруваме от местния фермер, зеленчукопроизводител и търговец. Посещаваме историческите и културни забежителности, храним се в заведения.

За съжаление Конституционният съд отмени исканите от нас промени. Но ние няма да спрем да се борим!!!!

Не ни отнемайте свободата да почиваме както ни харесва! Това е единстветото,което все още ни задържа тук!!!  

Петицията е инициирана от фейсбук  групата "С палатка, каравана и кемпер" и много други наши колеги -съмишленици.


Красимира Господинова    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

Чрез подписа ми упълномощавам Красимира Господинова да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...