Предложения за развитие на пазара на изкуство и излизане от кризата, в която се намират българските творци.

Кирил_Киров_-_Карантина,_2020.jpgДо Министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов
До Министъра на финансите г-н Владислав Горанов
До Министъра на културата г-н Боил Банов
До Председателя на НС г-жа Цвета Караянчева
До Председателя на комисията за медии и култура г-н Вежди Рашидов

Уважаеми дами и господа,

С обявяването на карантина и извънредното положение поради пандемията от COVID-19 с решение на Министерски съвет бяха затворени всички художествени галерии, музеи, изложения и всички форми на публични събития, които позволяват на художниците да представят и продават своите произведения.

Интернет остана единствената възможност да се представя и продава изкуство. Затова ние, съмишленици художници, изкуствоведи и почитатели на изкуството, създадохме фейсбук групата „Купи изкуство, подкрепи художник“ (https://www.facebook.com/groups/BuyArtSupportAnArtist). В нея колегите ни художници, които са пряко засегнати от затварянето на галериите, музеите и арт изложенията, могат да представят свои произведения и да ги предлагат за продажба, за да подпомогнат себе си и семействата си.

Резултатите от инициативата ни за месец и половина са повече от впечатляващи, стотици автори представиха близо 15 000 произведения в над 800 албума, които могат да бъдат разглеждани като индивидуални изложби от над 12 000 члена на групата, както и от всички потребители на Фейсбук.
Някой от най-популярните албуми в групата са разглеждани 10 000 пъти, което е несравнимо повече с която и да е експозиция в реална галерия за такъв период.

Ние като организатори сме спазвали стриктно правилата на Фейсбук за организиране на продажби. Те се договарят и извършват директно между авторите и почитателите им. Затова можем само да предполагаме точния брой на извършените откупки на произведения на изкуството, но със сигурност той е сравним с обема на продажбите на всички български галерии за същия период преди карантината. В резултат на тези откупки стотици творци преживяха карантинния период без големи затруднения и дори със самочувствие, повдигнато от почитателите им, които ги окуражиха с огромния си интерес и ги подкрепиха.

Може би най-важният извод от нашата инициатива е, че в критични моменти българските граждани имат особено голяма нужда от изкуство, което освен да съзерцават пред мониторите си, биха искали да превърнат и в част от своите домове и от своето ежедневие. Вторият ни извод е, че изкуството сплотява българските граждани, и то не само тези в България, но и българската диаспора в чужбина и дори малцинствата (достойно представени с творците си в фейсбук групата „Купи изкуство, подкрепи художник“). И третият извод е, че много качествени български творци по необясними причини са били напълно пренебрегвани от държавните и общинските художествени галерии и музеи, докато представянето им в групата не даде шанс на публиката да открие творчеството им и те да станат заслужено популярни.

За съжаление, очакванията ни, че след падането на карантината художественият живот в България бързо ще се възстанови не се оправдаха и в този контекст групата „Купи изкуство, подкрепи художник“ се очертава да бъде едно от основните места за представяне на българско изкуство в следващите месеци, а може би и години.

Ето защо от името на стотиците автори, представени в групата „Купи изкуство, подкрепи художник“, както и от името на всички свои колеги в България искаме да  Ви представим нашите конкретни предложения за развитие на пазара на българското изкуство в новите условия, в които интернет ще заеме основна роля.

1. Разходи за дейността да са в размер на 80 на сто - за авторски и лицензионни възнаграждения, включително за доходи от продажба на произведения на изобразителното изкуството от техните автори, приложното изкуство, дизайна и народните художествени занаяти
2.Доходите от авторски и лицензионни възнаграждения от продажба на произведения на изкуството да са освободени от социална осигуровка
3. Инвестициите в произведения на изкуството които отговарят на критериите за ДМА да преминат в IV група с 50 процента амортизация . При дарение за култура тоест за създаване, съхранение и популяризиране на произведения на културата в качеството им на „меценати” по смисъла на Закона за меценатството на фирми или физически лица да могат да си намалят данъчната основа с до 30 процента.
4. Отмяна на изискването за сертификат, че произведението не е културна ценност, при износ на произведения от живи автори.
5. Да се насърчават откупките на авторски художествени произведения от държавни галерии и музеи, а при строеж на нова сграда да се отделя процент за създаване на скулптурни или художествено-декоративни композиции.

С уважение,
Администраторите и членовете на Фейсбук групата „Купи изкуство, подкрепи художник“, творци и почитатели на българското изкуство.

Екипа на Фейсбук групата „Купи изкуство, подкрепи художник“    Свържете се с автора на петицията

Чрез подписа ми упълномощавам Екипа на Фейсбук групата „Купи изкуство, подкрепи художник“ да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.