Предложения за развитие на пазара на изкуство и излизане от кризата, в която се намират българските творци.

Кирил_Киров_-_Карантина,_2020.jpgДо Министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов
До Министъра на финансите г-н Владислав Горанов
До Министъра на културата г-н Боил Банов
До Председателя на НС г-жа Цвета Караянчева
До Председателя на комисията за медии и култура г-н Вежди Рашидов

Уважаеми дами и господа,

С обявяването на карантина и извънредното положение поради пандемията от COVID-19 с решение на Министерски съвет бяха затворени всички художествени галерии, музеи, изложения и всички форми на публични събития, които позволяват на художниците да представят и продават своите произведения.

Интернет остана единствената възможност да се представя и продава изкуство. Затова ние, съмишленици художници, изкуствоведи и почитатели на изкуството, създадохме фейсбук групата „Купи изкуство, подкрепи художник“ (https://www.facebook.com/groups/BuyArtSupportAnArtist). В нея колегите ни художници, които са пряко засегнати от затварянето на галериите, музеите и арт изложенията, могат да представят свои произведения и да ги предлагат за продажба, за да подпомогнат себе си и семействата си.

Резултатите от инициативата ни за месец и половина са повече от впечатляващи, стотици автори представиха близо 15 000 произведения в над 800 албума, които могат да бъдат разглеждани като индивидуални изложби от над 12 000 члена на групата, както и от всички потребители на Фейсбук.
Някой от най-популярните албуми в групата са разглеждани 10 000 пъти, което е несравнимо повече с която и да е експозиция в реална галерия за такъв период.

Ние като организатори сме спазвали стриктно правилата на Фейсбук за организиране на продажби. Те се договарят и извършват директно между авторите и почитателите им. Затова можем само да предполагаме точния брой на извършените откупки на произведения на изкуството, но със сигурност той е сравним с обема на продажбите на всички български галерии за същия период преди карантината. В резултат на тези откупки стотици творци преживяха карантинния период без големи затруднения и дори със самочувствие, повдигнато от почитателите им, които ги окуражиха с огромния си интерес и ги подкрепиха.

Може би най-важният извод от нашата инициатива е, че в критични моменти българските граждани имат особено голяма нужда от изкуство, което освен да съзерцават пред мониторите си, биха искали да превърнат и в част от своите домове и от своето ежедневие. Вторият ни извод е, че изкуството сплотява българските граждани, и то не само тези в България, но и българската диаспора в чужбина и дори малцинствата (достойно представени с творците си в фейсбук групата „Купи изкуство, подкрепи художник“). И третият извод е, че много качествени български творци по необясними причини са били напълно пренебрегвани от държавните и общинските художествени галерии и музеи, докато представянето им в групата не даде шанс на публиката да открие творчеството им и те да станат заслужено популярни.

За съжаление, очакванията ни, че след падането на карантината художественият живот в България бързо ще се възстанови не се оправдаха и в този контекст групата „Купи изкуство, подкрепи художник“ се очертава да бъде едно от основните места за представяне на българско изкуство в следващите месеци, а може би и години.

Ето защо от името на стотиците автори, представени в групата „Купи изкуство, подкрепи художник“, както и от името на всички свои колеги в България искаме да  Ви представим нашите конкретни предложения за развитие на пазара на българското изкуство в новите условия, в които интернет ще заеме основна роля.

1. Разходи за дейността да са в размер на 80 на сто - за авторски и лицензионни възнаграждения, включително за доходи от продажба на произведения на изобразителното изкуството от техните автори, приложното изкуство, дизайна и народните художествени занаяти
2.Доходите от авторски и лицензионни възнаграждения от продажба на произведения на изкуството да са освободени от социална осигуровка
3. Инвестициите в произведения на изкуството които отговарят на критериите за ДМА да преминат в IV група с 50 процента амортизация . При дарение за култура тоест за създаване, съхранение и популяризиране на произведения на културата в качеството им на „меценати” по смисъла на Закона за меценатството на фирми или физически лица да могат да си намалят данъчната основа с до 30 процента.
4. Отмяна на изискването за сертификат, че произведението не е културна ценност, при износ на произведения от живи автори.
5. Да се насърчават откупките на авторски художествени произведения от държавни галерии и музеи, а при строеж на нова сграда да се отделя процент за създаване на скулптурни или художествено-декоративни композиции.

 

С уважение,
Администраторите и членовете на Фейсбук групата „Купи изкуство, подкрепи художник“, творци и почитатели на българското изкуство. 

Екипа на Фейсбук групата „Купи изкуство, подкрепи художник“    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

Чрез подписа ми упълномощавам Екипа на Фейсбук групата „Купи изкуство, подкрепи художник“ да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...