Поносими данъци за периодичния печат в България

Петиция към Парламента на РБ за намаляване ДДС на производството на периодичен печат, обхващащ вестниците и списанията, разпространяващи се в територията на РБ.

 

Уважаеми дами и господа народни представители,  

В контекста на внесените законопроекти за намаляване на данък добавена стойност за хотели, ресторанти и книги, се обръщаме към вас с настоятелен призив в крайното решение за намалението да бъде включен и периодичният печат в България – всекидневници, седмичници, списания. Това е от стратегическа важност за бъдещето не само на медийния сектор, а е антикризисна мярка и за обществените отношения, и за цялата икономика. Ефектът от нея многократно надхвърля няколкото милиона лева на година данъчни постъпления повече в бюджета, ако сегашната ставка от 20% се запази.   Качествената информация е духовна храна, а в момента повече отвсякога е стока от първа необходимост. И потреблението й трябва да бъде стимулирано чрез намаляване на ставката на ДДС.   В кризата, причинена от COVID-19, и последвалите мерки за ограничаване на заразата, решаваща бе ролята на бързата и достоверна информация, разпространявана от традиционните печатни медии.   Традиционните медии всеки ден са на първа линия като лекарите, извършвайки огромна работа по довеждането до съзнанието на милиони хора на истината: те събраха потенциала на експертите в материята, свързана със заразата и нейното разпространение. Умните експертни обяснения и изводи създадоха ключовото за преодоляване на кризата доверие към мерките на институциите и към способността на здравната система да се справи.   Нещо повече, традиционните медии, които спазват стандартите на качествената журналистика, играят ролята на защитна стена срещу вълната от фалшиви новини и слухове, конспиративни теории. Тази вълна има потенциал да разруши доверието, да тласне в погрешна посока големи обществени групи, да нанесе сериозни щети на здравето на нацията.   Влизаме в период на възстановяване от икономическата криза. В него е изключително важна ролята на медиите, които правят качествена журналистика. Защото това е територията за дебат и за интелигентни идеи и решения за политики за бъдещето.   Парадоксът на ситуацията е, че точно тези, които помагат срещу кризата, са сред най-сериозно засегнатите от нея. И точно на тях държавата към момента не е предложила подкрепа. Печатът изпитва сериозни затруднения по ред причини - и заради мерките за дистанциране, и заради намалената активност на бизнеса.   Не е случайно, че много европейски правителства подпомагат качествената журналистика, а в редица европейски държави ставката на ДДС за медиите е в пъти по-нисък, отколкото в България.   Призоваваме да видите колко абсурдно от днешна гледна точка изглежда едно решение на 40-ото Народно събрание от 2006 г., което остави без ДДС хазарта, но не и книгите и вестниците. А издателите водят тази битка от 30 години.   Време е да се разбере, че силно общество и държава не може да има без силен медиен сектор и без съзнанието, че това е потребление на стока от първа необходимост.  


Издателите на вестници и списания в България    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Издателите на вестници и списания в България да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.








Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...