ЗА устойчиво присъствие на България на Венецианското биенале

183726-54217291_10157321937134752_2151778142849597440_o.jpg

До г-н Боил Банов Министър на културата на Р. България      

Уважаеми г-н Банов,    

Повече от 100 години българските художници вървят по своя труден път към Венецианското биенале. През политически промени и исторически колизии, през периоди на войни, диктатури, преходи и кризи, изкуството ни винаги е гледало към голямата световна сцена, която е била и цел, и норма, и двигател за развитие.  

Венецианското биенале е именно тази художествена сцена, към която българските художници винаги са се стремели да бъдат част. Това е форумът с най-дълга история и най-голям авторитет, който потвърждава недвусмислено и трайно, че българското съвременно изкуство съществува и е част от света. В Биеналето участват близо 90 държави от цял свят. Със свои павилиони от десетилетия там са всички европейски държави, всички наши балкански съседи. Независимо от текущите проблеми и икономическо състояние, тяхното представяне се е утвърдило, като приоритет на културните политики, както на най-малките, така и на големите.  

След епизодични, граничещи със случайността национални представяния, след десетки скандали и разногласия Министерството на културата на Р. България успя да изработи статут и правила за участие, които са предпоставка за трайното ни установяване на този така важен форум. Статутът с ясно разписани срокове и ангажименти на институциите най-после гарантира представянето на българското изкуство във Венеция на всеки 2 години. Само едно редовно национално представяне ще нормализира процесите, които протичат в българското изкуство, ще повиши качеството на художествената продукция вътре в страната, ще стимулира широкото обществено обсъждане на ангажимента ни към изкуството в съвременния свят, но и ще ни помогне да потърсим своята културна съизмеримост, своята адекватност в полето на голямото световно изкуство и култура. Това ще бъде и знак за устойчива културна политика и държавническо мислене, от което имаме нужда.   

През последните месеци сме свидетели на мащабна, организирана, негативна атака срещу българското национално представяне на Венецианското биенале през 2019 г. Лични конфликти, стари вражди и нетърпимост, липса на толерантност между различните представи за “добро” и “лошо” изкуство, които битуват в българската професионална общност, са на път да провалят дългогодишните усилия на много хора и институции. Ние отново може да изгубим своята венецианска мечта, този път безвъзвратно.

Бихме искали да се обърнем към Вас с призив да продължите прилагането на утвърдения от Вас статут за национално участие във Венецианското биенале за съвременно изкуство, като започнете процедура по организация на следващия национален павилион за биеналето, което предстои да се открие през 2021 г. То има оповестен главен артистичен директор, а много държави вече обявиха своите проекти.  

Българското изкуство няма нужда от скандали, то има нужда от честни правила, от широка и толерантна подкрепа и от стабилно развитие, защото има много какво да даде и на своята публика, на България, и на света.      

 

С уважение,

Весела Ножарова, изкуствовед, куратор на българския национален павилион на 51. Венецианско биенале, 2007


Весела Ножарова, изкуствовед, куратор на българския национален павилион на 51. Венецианско биенале, 2007    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Весела Ножарова, изкуствовед, куратор на българския национален павилион на 51. Венецианско биенале, 2007 да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.







Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...