НАГРАЖДАВАНЕ С ОРДЕН "СТАРА ПЛАНИНА" НА ЕВГЕНИЙ ТОДОРОВ

2112086450.jpg

 

До г-н Румен Радев, Президент на Република България

До г-н Бойко Борисов, Министър-Председател на Република България

ДО МЕДИИТЕ

 

ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА НАГРАЖДАВАНЕ С ОРДЕН "СТАРА ПЛАНИНА" НА Г-Н ЕВГЕНИЙ ТОДОРОВ

 

от група небезразлични български граждани

 

Уважаеми господин Президент,

Уважаеми господин Министър-Председател,

 

Предлагаме за изключителни постижения и безценен принос в развитието на българската култура и също така за неоценими заслуги за развитието на българската демокрация да наградите с орден "Стара планина" писателя, филмовия деец, журналиста Евгений Тодоров от Пловдив. Ще се радваме награждаването на г-н Евгений Тодоров да стане в навечерието на честването на празника на просветата и духовността 24 май т.г., а по този начин то може да бъде свързано и с 70-годишнината на г-н Тодоров (изпълнила се на 4 август 2019 г.).

 

Позволяваме си да направим това предложение понеже сме изненадани, че по общинска и държавна линия това не беше вече направено за ознаменуване на годишнината на големия наш писател, режисьор, сценарист и журналист. Тук няма да изброяваме книгите, филмите, предаванията, пиесите и пр., които г-н Тодоров е написал и направил, но държим да акцентираме на неговата неуморна всекидневна дейност за утвърждаване на принципите и манталитета (културата) на младата българска демокрация: ние помним как още преди 1989 г. тогава работещият като главен редактор в Пловдивската държавна телевизия правеше предавания, които станаха знаменателни и симптоматични за утвърждаването на един нов подход и в журналистиката, и в културатата, дори и в стопанския живот на страната. Но ето, в последните повече от 20 години г-н Тодоров неуморно върши истински подвиг: в създадената от него Пловдивска обществена телевизия, в която той е не само главен водещ, но и вдъхновител на малкия, но самоотвержен екип на тази истински свободна, народна и демократична телевизия, той всекидневно работи за утвърждаването на демократичния манталитет, на културата, на високата нравственост на автентичната, на истинската демокрация. Пловдивската обществена телевизия е пример за това как група свободолюбиви и правдолюбиви граждани (икономисти, писатели, културни дейци, психолози, философи, богослови) могат ентусиазирано и напълно безкористно да работят за каузата не само на българската духовност, но и на българската демокрация. Пловдивската обществена телевизия под ръководството на г-н Евгений Тодоров за вечни времена ще остане пример за всеотдайно служене на народа - и на българския интерес, който може да намери своя разцвет единствено в семейството на европейските свободолюбиви нации и държави.

 

Излишно е също така тук да обосноваваме какъв огромен принос има г-н Тодоров за постигането, изразяването, съхраняването и развиването на духа на хилядолетния град Пловдив: десетки са неговите инициативи в тази посока (филми, книги, поредици, съхраняващи живи свидетелства на очевидци...). Разбира се, г-н Тодоров много години върши тази огромна просветителска, културна, духовна дейност напълно безкористно, без никаква подкрепа от страна на официалните власти; ще бъде страшна несправедливост ако българската държава приживе не оцени тази негова неуморна дейност за благото на народа поне морално, поне в чисто духовен, идеален план, а именно с награждаването на г-н Тодоров с един орден.

 

Ние, от групата на небезразличните граждани (която възникна около едно предаване в ПОтв, именно предаването "На Агората..."), си позволяваме да излезем с такава една благородна инициатива, движени от чисто ценностни подбуди, нас ни вдъхновява идеята, че правдата и справедливостта един ден следва да възтържествуват и в нашето свидно отечество. Това наше писмо молим да се разглежда като апел, с който ще се обърнем за подкрепа от гражданите под формата на подписка, а пък подписалите нашия апел предлагаме да бъдат разглеждани като инициативен комитет, който именно и предлага г-н Евгений Тодоров за награждаването му с орден "Стара планина". Казваме това с оглед да бъде спазена съответната законова и формална процедура.

 

Уважаеми господин Президент,

Уважаеми господин Министър-Председател,

 

Сторете нужното, бидейки подбудени и водени именно от съзнанието си за дълг и справедливост. Срамота е да не ценим приживе истински заслужилите българи, а да роним лицемерни кродилски сълзи само когато те вече не се сред нас! (Разбира се, желаем на г-н Тодоров още много години плодотворна дейност на благо роду - и за триумфа на окрилената от великия призив на свободата духовност и човечност!)

 

9 февруари 2020 г.

 

С УВАЖЕНИЕ: Николай Димов (упълномощен от групата на небезразличните граждани да води кореспонденцията й с институциите)

 

ПОДКРЕПЯМ:

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Ангел Грънчаров да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия телефонен номер в онлайн среда.







Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...