Възстановяване на паметника на незнайния македонски четник в Благоевград

Подписката е в подкрепа на инициативата да бъде възстановен паметника на незнайния македонски четник. ПОдписите ще бъдат приложени към предложението за възстановяването му,което ще бъде внесено в община Благоевград.

30 години след падането на режима,който разруши паметника на незнайния македонски четник паметникът  неговите смисъл и послание не са възстановени. Време е за дела.

На 02.08.1933г. на площад „Македония“  в Горна Джумая шест месеца след Великия събор на българската емигрантска общност от Македония е открит паметникът на незнайния македонски четник. Неговите  автори са от два  края на България Мизия и Македония. Кирил Шиваров е от Варна, а Пандо Киселинчев е родом от Косинец Егейска Македония. Двмата са от големите имена на българската скулптура по това време. Кирил Шиваров е авторът на статуите на братята Евлоги и Христо Георгиеви пред университета в  София, а Пандо Киселинчев се изявява в Берлин, Прага, Атина  създател е на много архитектурни декорации и основоположник на анималистичния  жанр у нас. Още като дете е участвал в изработването на декорацията на катедралата  Александър Невски под ръководството на брат си известния общественик Лазар Киселинчев.                                                                                              След издигането си паметникът за кратко време   се превръща  в символ на града и любимо място за отдаване на почит за хората от цялата страна, които идват от всичките ѝ краища да полагат цветя и да се снимат пред паметника. Издават се пощенски картички, ученици се снимат пред него.  Уви още на следващата година про сръбската власт на Звено забранява всякакви чествания и демонстрации около паметника. След падането на Звено нещата се нормализират, до идването на комуистическата власт, която разрушава паметника в духа на наложената от Сталин и Белград македонизация . Въпреки, че по-късно  България се отказва от провеждането ѝ паметникът не е възстановен. Не е възстаноен и след падането на комунистическия режим и решението за повторното му издигане взето на втория велик македонски събор през 1991г .             Убедени сме, че е настъпил историческият момент за въсзстановяването на паметника поради няколо причини. 1.Крайно време е паметта на всички знайни и незнайни четници  да бъде почетена както подобава, а не поругана и збравена. Крайно време е  историята да бъде представена такава кавато е била в действителност. 2. 30 години след падането на комунистически режим у нас, който унищожава паметника символ на българската борба в Македония няма основание възстановяването му да произведе обществен конфликт. Напротив с възстановяването му ще дадем доказателство за способостта ни да признаваме грешките си и да се обединяваме в името на истината и общия ни интерес. 3. В международен план възстановяването на паметника в контекста на договора за добросъседство и приятелство подписан между Македония и България ще спомогне за  сближаването  и преоткриването на общата ни история със Северна Македония. От своя страна това  ще издигне събитието на международно ниво и ще засили естествената роля на Благоевград като център на региона. 4.  Убедени сме, че с подкрепата на община Благоевград ще се реализира и отлична социализация на проекта в градската среда.Така той ще  се превърне в един от символите на града, любимо място за срещи на благоевградчани и  туристическа забележителност, която отново ще събира около себе си българите от всики краища на света така както е било в миналото.

С подписването си упълномощавам Андрей Врабчев да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.