Петиция и инициатива за поставяне на паметник в чест на Константин Велики в София

52688616_10218794179902590_6124218529068613632_n2.jpg

Флавий Валерий Аврелий Константин Август, наричан Константин Велики, е една от най-значимите личности в историята на Балканския полуостров и цяла Европа. Като римски император в 306-337 г., той премества столицата на тогавашния цивилизован свят в нашия регион, а това показва нарастващото значение на Балканите в късната Античност. Константин е и държавникът, превърнал Християнството в официална религия. Този негов акт слага началото на нова културна епоха, продължаваща и до днес. Заради това императорът е почитан като светец от източноправославната Църква по целия свят.

Константин Велики е почти наш земляк. Роден в Наисус (дн. Ниш, само на двеста и двайсет километра от София), на младини той обича да казва: „Сердика е моят Рим“, както свидетелства Продължителят на Дион. Известно време императорът дори замисля да премести центъра на управлението именно тук. Едва шест години след смъртта на Константин се провежда и Сердикийският църковен събор, свикан от синовете на владетеля. Това още веднъж свидетелства за значението на града както за античния свят изобщо, така и за семейството на великия император.

Ето защо смятаме за подходящо да популяризираме ролята на Константин Велики в историята на нашия град, като инициираме подписка за поставяне на паметник или бюст в чест на този забележителен реформатор, свързал завинаги името си както със София, така и с цялостния облик на европейската цивилизация.

Сдружение за антични реконструкции „Mos Мaiorum Ulpiae Serdicae“, София

Пътят на Константин Велики през Сердика, днешна София

Сдружение за антични реконструкции „Mos Мaiorum Ulpiae Serdicae“, София    Свържете се с автора на петицията

Чрез подписа ми упълномощавам Сдружение за антични реконструкции „Mos Мaiorum Ulpiae Serdicae“, София да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.