Паметник на Левски на Бунарджика

Обръщение към водачите на Европа, България и Русия за поправяне на културната и историческа аномалия около паметника на "Альоша" в Пловдив

 
2d2af2044cab62ba54eef6c2b249dfb2_L.jpg 
До г-н Антонио Таяни, Председател на Европейския парламент
До г-н Доналд Туск, Президент на Европейския съвет
До г-н Жан-Клод Юнкер, Председател на Европейската комисия
До г-жа Цвета Караянчева, Председател на Народното събрание на Република България
До г-н Румен Радев, Президент на Република България
До г-н Бойко Борисов, Министър-Председател на Република България
До г-н Владимир Путин, Президент на Ру̀ската федера̀ция
До г-н Иван Тотев, Кмет на град Пловдив
ДО ВСИЧКИ МЕДИИ
 
ОБРЪЩЕНИЕ от група български интелектуалци, политици и граждани
 
Уважаеми дами и господа,
 
Град Пловдив е най-старият жив град в Европа, неговата история е повече от 8 000 години. През 2019 г. Пловдив е европейска столица на културата. В тази връзка искаме да заявим следното:
 
Над нашия велик град с хилядолетна история се извисява един паметник, който символизира най-унизителната страница от българската история: окупирането на България от Сталиновата Червена армия и посичането, ликвидирането за десетилетия на българската свобода. Паметникът "Альоша" е нетърпима гавра с националното достойнство на българите. Този паметник е злотворен комунистически фетиш, разделящ за вечни времена нацията ни, той също така е маркер, обозначаващ завоевателните аспирации на руския империализъм спрямо България. Паметникът "Альоша" е грозен антикултурен, чисто идеологически и пропаганден артефакт на комунистическото варварство, който няма място в град като Пловдив, град с толкова славна, бляскава и хилядолетна културна традиция. Паметникът "Альоша" е всекидневна обида за тъй културните граждани на Пловдив. Нетърпимата културна, историческа, нравствена, психологическа аномалия около паметника "Альоша" е крайно време да бъде премахната - и то тъкмо в годината, в която Пловдив е културна столица на Европа.
 
Нашата идея и инициатива е проста, лесна и дори твърде икономична за осъществяване: паметникът "Альоша" би могъл да бъде използван като материал, от който (чрез подобаващото префасониране и преобразяване) художниците-скулптури биха могли да изваят статуята на Апостола на българската свобода Васил Левски. Смятаме, че ако над върха Бунарджик в Пловдив изобщо трябва да има някаква статуя, то това може да бъде само и единствено статуята на най-великия българин - Васил Левски. Длъжни сме да отбележим убеждението си, че едва ли се налага да обосноваваме такова едно безспорно предложение, всеки българин, ако послуша сърцето си (което никога не греши!) ще признае, че само Левски може да стои там, на най-високото, над целия град. Само той заслужава такава голяма чест, никой друг. Няма никаква нужда повече да обясняваме и обосноваваме предложение, чиято естествена рационалност е толкова лесно установима. Альоша и Левски, разбира се, са несравними в културно, историческо и духовно отношение величини. Срамота е, че Альоша се извисява там, над целия град, а Апостолът на българската свобода има незабележимо отникъде малко бюстче там, долу, под ботушите на окупатора! Който разбира, разбира, само тотално бездушните няма да разберат: тази убийствена гавра трябва да бъде премахната час по-скоро!
 
Надяваме се, уважаеми дами и господа управници на Европа, България и Русия, че ще направите нужното в пределите на своите пълномощия щото да спомогнете този въпрос да бъде решен по единствено справедливия и разумен начин, а именно според предписаното в горното тъй просто и ясно предложение, притежаващо достойнствата и съвършенството на всяка непоклатима истина. Националната чест на България и българите не е нещо, което може да бъде безкрайно пренебрегвано и тъпкано. Свободолюбивият дух на Европа и България изискват това.
 
Господин Путин, ще се радваме да покажете, че в името на достойнството на съвременна Русия имате духовната, моралната сила не само да подкрепите, но дори и да спомогнете за финансирането на предложената промяна на върха Бунарджик в Пловдив. Защото самата Русия е най-голямата, най-изтерзана жертва на същия този комунизъм - и точно затова е най-заинтересована да бъде възпрян най-сетне (и то завинаги!) неговия тъй злотворен идеологически потенциал.
 
Г-н Кмете, ще се радваме в най-скоро време да предприемете всички необходими технически мероприятия по осъществяването на предложената промяна.
 
4 февруари 2019 г., Пловдив
 
С най-добро чувство подписали горното предложение:
 
1. Христо Марков
2. Николай Димов
3. Ангел Грънчаров
4. Владимир Петков-Трашов
5. Димитър Атанасов - Кабули
6. Неделин Бояджиев
7. Иво Инджев
8. Мария Василева
9. Райчо Радев
10. Весела Христозова
11. Георги Стоянов
12. Йордан Тошев
13. Тодор Даскалов
14. Здравка Рубин
15. Томи Томев
16. Любен Воденичаров

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Ангел Грънчаров да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...