Искаме оставката на зам. социалния министър Росица Димитрова

Настояваме зам. социалният министър Росица Димитрова да си подаде оставката поради направени неприемливо високи разходи за командировка и то точно във време, когато хората с увреждания протестират за правата си и очакват да бъдат чути. Командировката на Димитрова и още едно лице от социалното министерство според в. "Сега" е с всички екстри - самолетна бизнес класа, дневни, квартирни и др. Общата стойност на пътуването на двете служителки е 16 150 лв., самолетните билети са купени в последния момент, билетът за бизнес класа на Димитрова струва 8306 лв., а икономичната класа на подчинената й - 2016 лв. Останалите разходи са дневни, хотел и пари за вътрешен транспорт. Въпреки че самата конференция е тридневна - от 12 до 14 юни, а нощувките са четири, зам.-министърът и държавният експерт са получили дневни за 6 дни. Не е ясно какво е наложило спешното купуване на билетите, при условие че датите на конференцията са известни още от миналата година. Командировката е за сметка на МТСП и че зам.-министърката за първи път пътува с бизнес класа. Общо разходите за Димитрова са 8980 лв., без да уточняват какво точно се покрива със сумата. Росица Димитрова и държавният експерт от отдел "Интеграция на хората с увреждания" Надежда Харизанова са на командировка в Ню Йорк, като те представят "положителния опит и постигнатите резултати в България" за правата на хората с увреждания и деинституционализацията на децата с увреждания. Насред кризата с "палатковите лагери", в профила на министерството във "Фейсбук" се появиха снимки на Димитрова и Харизанова от Ню Йорк. Това е информация, публикувана във в."Сега". 

Ние, хората с увреждания и организациите на хората с увреждания, питаме:

Защо социалният министър е разрешил и одобрил този командировъчен разход?

Какво е наложило билетите да се купуват дни преди конференцията?

И Росица Димитрова да лети непременно в бизнес класа при разлика с първа класа от 6000 лв.?

Докато чиновниците получават огромни заплати и луксозни командировки, хората с увреждания избират кое от лекарствата си да не купят, защото не могат да си позволят да купят всичките. Защо се допуска това? 

Докато социалното министерство отчита луксозни командировки, родителите на деца с увреждания под 90 процента ТЕЛК събират стотинки за консумативи за сензори, медицински изделия и други. 

Какъв опит има Росица Димитрова с хора с увреждания или познава повечето от тях само на картинка?

Кога социалното министерство ще започне да обсъжда приоритетите си, дейностите си, програмите и индикаторите си, свързани с хората с увреждания, със самите хора с увреждания, например с организациите на родителите на деца с увреждания и на хората с увреждания?

 

 


Диабет, предиабет и метаболитен синдром    Свържете се с автора на петицията