КАТЕГОРИЯ А1 ПРЕМАХВАНЕ НА НАРЕДБАТА В ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА, КОЯТО ИЗИСКВА ШОФЬОРСКА КНИЖКА ДА СЕ ДАВА СЛЕД ЗАВЪРШЕН 10-И КЛАС.

Чл.151.(Изм.ДВ, бр. 43/2002 г.) (1) (Доп. ДВ, бр.51/2007 г., изм. ДВ, бр.54/2010 г. Минамалната възраст на водача за управление на МПС е:

2. 16 години - за управление на МПС от категория А1.

Свидетелство за управление на МПС (Категория А1,АМ) вече не може да бъде издадено на кандидат шофьор на 16 години ,защото новият закон, изисква да бъде представен документ за завършен първи гимназиален етап. Този документ няма как да бъде предоставен на възраст от 16 години ,защото на тази възраст кандидатите завършват 9-и клас ,а нужният документ се придобива след завършване на първи гимназиален етап ,а именно 10-и клас. Така ще бъде с всички кандидати ,които са родени след 2002г ,ако закона не бъде променен колкото се може по-рано. Това принуждава младите кандидати ,които са си закупили мотоциклети предварително да карат нелегално ,защото има много противоречия и дупки в закона. Това обезмисля категориите А1 и АМ за управление на МПС ,защото след 10-и клас е по-добре да се изчака още година за придобиването на категория А2 за управление на мотоциклети с мощност на двигателя до 35 kw. Трябва да има изключение за тези две категории ,защото така младите мотористи ще могат да натрупат повече опит на маломощни мотоциклети преди да се качат на по-големи машини. Така ще се намалят пътните инциденти и ще се намали броя на мотористите ,които карат нелегално по родните пътища.

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Борислав Цомпов да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.








Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...