ПОЖИЗНЕН ТЕЛК ЗА НЕЛЕЧИМИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ

През 2010 г. бе приета НОВА Наредба за медицинска експертиза. Там в член 69, алинея 4 се подчертава, че „При дефинитивни състояния без възможност за пълно или частично възстановяване на работоспособността (степента на увреждане) се определя пожизнен срок на инвалидността”.

ДИАБЕТЪТ (ОСОБЕНО - ТИП 1) Е ДЕФИНИТИВНО НЕЛЕЧИМО ЗАБОЛЯВАНЕ!
Ако не се контролира постоянно и не се лекува ефективно той води до множество тежки, прогресиращи и водещи до инвалидност (дори смърт) увреждания!
За съжаление до момента, въпреки променената Наредба, ТЕЛК-овете в страната продължават да издават Решения с три годишна давност. Оправданието за това е, че при диабета има множество увреждания, без да се отчита факта, че нито едно от тях не се лекува и ВСИЧКИ ТЕ СА ПРОГРЕСИВНО УСЛОЖНЯВАЩИ СЕ..!!!
Единствената  възможност на лечението е да се запази максимално дълго достигнатото ниво на всяко едно увреждане..!

Този подход на ТЕЛК:
1. от една страна е нарушение на изменената през 2010 година Наредба за медицинската експертиза,
2. от друга - усложнява и задръства ТЕЛК-овете с излишна работа, което много забавя тяхната дейност...,
3. а от трета – усложнява допълнително нелекия живот на хиляди диабетици с увреждания ..! 

Във връзка с това БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ „ДИАБЕТ” от години категорично настоява диабетът с увреждания  да се третира като ДИФИНИТИВНО НЕЛЕЧИМО ЗАБОЛЯВАНЕ, за което задължително да се прилага член 69, ал. 4 от Наредбата за медицинската експертиза.
От социална гледна точка още по-редно и ефективно ще бъде, ако за всички болни от НЕЛЕЧИМИ ЗАБОЛЯВАНИЯ решенията на ТЕЛК се издават ПОЖИЗНЕНО, с възможност за преосвидетелствуване, при влошаване на здравословното състояние на болните!