Столична община да не разрешава изграждането в София на паметник на граф Игнатиев

Столична община да не разрешава изграждането в София на паметник на граф Игнатиев

До кмета на град София г-жа Йорданка Фандъкова

До председателя на  Столичния общински съвет г-н Елен Герджиков 

 

У​важаема г-жо кмет,

Уважаеми ​ г-н председател,

 

На 4 февруари ​ т.г. по Канал3 Светлана Шаренкова, член на Националния съвет на БСП,  председател на Форум България-Русия (от 2002 г.), заместник-председател на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, издател на „Русия днес / Россия сегодня“, обяви, че заедно с Инициативен комитет са подали документи до Ст​о​лична община да им бъде отреден терен в столицата, където да бъде издигнат паметник на граф Игнатиев, като са посочили и градинката около църква "Свети Седмочисленици" като едно от желаните пространства. Инициативата е по повод 140-годишнината от Ру​с​ко-турската война. Мотивите на Шаренкова са, че Игнатиев е „голям приятел на България, който се е борил за националния ни идеал – Санстефанска България“. Ние граждани на България, протестираме ​най-категорично ​ срещу тази идея и я приемаме като възможно  най-тежката провокация, която българите могат да си причинят 140 години след Освобождението си. ​Най-централните улици и булеварди са посветени на чужди царе, генерали и дипломати, на най-централните места в столицата се издигат паметници на руската и съветска имперска памет. Нашите най-светли исторически личности и национални герои - като се започне от българските царе, които са поставили темелите на българската държавност, премине през исполините на българското Възраждане и стигне до съвременните примери на героизъм, които раждат самочувствието и реперите на българската нация и държавност - са изместени от почитта към чужда историческа памет. ​Няма друга държавата, няма друга столица, в която да има подобни примери на подчиненост на националната история и памет на чужди държави.Вместо да възстановим балансите в историческата ни памет, ставаме свидетели на поредните примери на чуждопоклонничество и откровено предателство, при това към "герои", които са доказали своето презрение с действия срещу българската нация, държавност и църква.

​Повече от столетие образът на граф Игнатиев бе обвит в руски имперски митове като му се придаваше неоснователен принос за Освобождението ни. Последните исторически проучвания и документи недвусмислено сочат, че графът е една от най-злокобните фигури в новата българска история.  Именно благодарение на руския консул в Цариград  граф Игнатиев и неговата настоятелност османските власти изпращат на заточение  българските владици. Той е и главният организатор за обявяването на схизмата против Българската църква от Руската и Вселенската патриаршии. През последната година станаха факт и нови документи, които недвусмислено разкриват дипломата като един от главните виновници за обесването на Васил Левски.В Османската империя граф Игнатиев се радва на огромно влияние.  Неслучайно там той е наричан „вицеим​п​ератор”, с който често се съобразява и самият султан. Отстраняването на великия везир Махмуд Недим паша, освободил от заточение българските владици, е само поредното доказателство за огромно влияние на графа. По негово настояване султанът се разделя дори ​с ​ везира си. По тази причина османските власти приемат и неговите препоръки за състава на комисията, която трябва да води следствието и да издаде присъдата срещу Левски, ​ без да се съобразява със законите и без да му бъде дадена възможност за защита в османски съд​. Българските представители, осъдили Апостола, са били изцяло зависими от графа и директно са изпълнявали заръките му. Целта е ясна – обезглавяване на българското революционно движение и опит то да бъде подчинено на имперските цели на Русия. Още повече, че освен вижданията му за извоюване на национална независимост със собствени сили и средства, освен възгледите му против руския царизъм​, Васил Левски  изповядва и идеите за „чиста и свята република”, която ​​граф Игнатиев  не може да понесе.

Изключително важен документ за антибългарската роля на граф Игнатиев е докладът му до княз Горчаков, собственоръчно подписан от него. Оригиналът беше открит преди година в архива на Патриарх Кирил, съхраняван в ЦДА. В него Игнатиев докладва самодоволно на княз Горчаков (държавен канцлер и министър на външните работи на Руската империя), че относно „процеса”(срещу Апостола) османските власти са „последвали нашите съвети”, а „Софийското съзаклятие е получило задоволително решение“.

Манипулативна и неоснователна е тезата на Светлана Шаренкова, че Игнатиев се е борил за Санстефанска България, която не е националното ни въжделение. Санстефанска България е просто проекция на руската окупация на българските земи и превръщането ни в Задунайска губерния. В самия Санстефански договор, който руснаците 140 години отказват да разсекретят, никъде не се говори за създаване на независима българска държава.Изтъкнатите исторически факти са достатъчно основание България да преоцени ролята и заслугите на граф Игнатиев към нашата Свобода. В столицата на европейска България няма място за паметник на човека, потискал националното ни осъзнаване и дирижирал процеса срещу Васил Левски. Самата идея за издигането на подобен монумент е гавра с делото и заветите на Апостола, и ще се превърне символично в поредното му обесване ​и предателство към България.​

Настояваме кметът на град София Йорданка Фандъкова и председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков обективно да преценят изложените  доводи и да не разрешат под никаква форма издигането на паметник на граф Игнатиев. Тази срамна идея ще противопостави още повече и без това разделеното ни общество и ще засили недоверието към институциите.

 

Подкрепете Петицията – това е граждански дълг!

21.02.2018 г.София

За информация: Ирина  Драганова тел: 0884111242


Ирина  Драганова тел: 0884111242    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Ирина  Драганова тел: 0884111242 да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...

Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )