За отстраняване на Емил Кошлуков като програмен директор и водещ в БНТ

До: Генералния директор на БНТ г-н Константин Каменаров и членовете на Управителния съвет на БНТ г-н Валери Запрянов, г-жа Василена Матакева, г-жа Зина Трифонова, г-н Антон Андонов

Уважаеми г-н Каменаров,

уважаеми членове на Управителния съвет на БНТ,

като граждани сме силно обезпокоени от назначаването на г-н Емил Кошлуков за програмен директор на БНТ и водещ на предаването "Още от деня" по БНТ1. Сигурни сме, че той е назначен на тези длъжности след натиск върху вас от страна на управляващата коалиция. Действията и поведението на г-н Кошлуков като програмен директор и водещ напълно оправдават нашето безпокойство. Доказателство за опасността, която Емил Кошлуков представлява за обществената телевизия и за демокрацията в България са както неговата лична история в политиката и медиите в България, така позициите на Продуцентския съвет на дирекция "Информация" на БНТ и на екипа на предаването "Денят започва с култура" след неговите действия в БНТ.

Действията на г-н Кошлуков като програмен директор и представянето му като водещ нарушават Чл. 5 (2) и са в противоречие с Чл. 6 (2) и (3) от Закона за радиото и телевизията, както и с принципите за Редакционна независимост и за Обществен интерес, разписани в Етичния кодекс на българските медии.

Настояваме Емил Кошлуков да бъде незабавно отстранен от поста програмен директор на БНТ и позицията на водещ в предаването "Още от деня" по БНТ1.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван на нашия сайт. Въпреки това, авторът на петицията ще вижда цялата информация, която ще предоставите в този формуляр.